به گزارش خبرنگار ایرنا، این راه پیر و جوان، مرد و زن نمیشناسد، همه چشم به مسیر رسیدن به او دوخته اند تا جرعه ای از آب متبرک حرمش نوشیده و صدای نقاره اش را از نزدیک بشنوند، رو به سوی ایوان طلایش ایستاده یا دستانشان را بر پنجره فولادش گره زنند، دلشان پر می کشد تا در هوای حرمش تنفس کرده و عرض ارادتی در قواره شان و منزلت او داشته باشند.
زیارت دور، کفایت دل بیتاب این جماعت عاشق را نمی کند، می خواهند با پای پیاده به زیارتش بیایند تا خستگی جسمشان و اشکی که از گوشه چشمشان جاری می شود، زیارت را مقبول تر کند، این جماعت خسته دل، خستگی راه برایشان بی معنا است، آنان به عشق اینکه خستگی دل را در کنار مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) برطرف کنند، پا در این راه سخت گذارده اند تا آقایشان نظر بیشتری کند و نذرشان بی چون و چرا ادا شود.
هوا گرم و زمین سوزناک است، در میان جماعت پیاده، عده ای پابرهنه گام می نهند تا داغی زمین، دلشان را هم بسوزاند و اشک دیده را به آقایشان تقدیم کنند، آری این است رسم عاشقی و دلدادگی؛ مگر می شود عاشق نباشی و کیلومترها مسیر را با شوق زیارت شمس الشموس در سالروز میلادش پیاده طی نکنی.
دهه کرامت امسال نیز همه مسیرهای منتهی به مشهد مقدس صحنه ارادتنمایی زائران پیاده امام رضا(ع) است، کاروان کاروان به سمت شهر آفتاب هشتم می آیند تا دهه کرامت را پرشورتر و زیباتر کنند، صحنه زیبایی است عاشقان پیاده ای که فقط درخشش گنبد طلای امام رضا(ع) نوربخش چشمانشان شده و فقط آرزوی دیدن آن گنبد و استشمام بوی عود و عنبر و گلهای بالای ضریح مطهر، راه سخت و طولانی را بر آنان هموار کرده است.
از ابتدای این دهه سراسر عشق و کرامت، روزانه چندین نفر زائر پیاده وارد شهر شده اند، به نزد یکی از آنان می روم، دختر جوانی است که در کنار مادرش در کاروانی که همه آنان بانوان امام رضایی هستند، راه می پیماید، خسته راه است اما با شور و شوق پاسخ من را می دهد، می گوید: تا ساعتی دیگر به حرم می رسیم، سبدی پر از نامه و نذور روستاییان را به همراه دارم که به آنان قول داده ام در داخل ضریح بیندازم تا آقا خواسته شان را برآورده کند.
مردی با محاسن سپید در جمع زائران پیاده است، پارچه ای مزین به نام امام رضا(ع) به پیشانی و چند بطری آب نیز به کمر بسته است، از او می پرسم بطری های آب برای چیست؟ می گوید: همراهانم در مسیر تشنه می شدند، به یاد ساقی دشت کربلا حضرت ابوالفضل العباس (ع) به آنان آب می دادم، نذر کرده ام به حرم امام رضا(ع) که رسیدم مُهرهایی را که با خاک کربلا ساخته شده و در سفر قبلی ام به عراق، تهیه کرده بودم، در گوشه ای از رواق حرم مطهر رضوی قرار دهم، هر مهر به نام یکی از بچه هایم که انشاالله عاقبت بخیر شوند.
هر چه به روز میلاد آقا امام رضا(ع) نزدیک می شویم، بر تعداد زائران پیاده در مسیرهای منتهی به حرم افزوده می شود، هر کاروان نشانه ها و عناوین مجزایی دارد، یک کاروان را فقط خانم ها تشکیل می دهند، یک کاروان مربوط به یک روستا یا چند روستا است، یک کاروان پرتعداد و عظیم و کاروانی دیگر کوچک است.
مهمان نوازی مشهدی ها هم چشم نواز است، غرفه های خادمان امام رضا(ع) که به همت خیرین در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس مستقر شده است، هر کدام سفره ای پهن کرده و گرسنگی و تشنگی زائران را برطرف می کنند.مهمان نوازی مشهدی ها هم چشمنواز است، غرفه های خادمان امام رضا(ع) که به همت خیران در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس مستقر شده است، هر کدام سفره ای پهن کرده و گرسنگی و تشنگی زائران را فرومینشانند، نیتشان فقط خدمت به ولی نعمتشان است، رسم میزبانی بجا می آورند تا مهمانان پیاده او، خسته و تشنه به بارگاهش نرسند؛ یک غرفه غذا می دهد و غرفه ای دیگر جا برای استراحت، هرچند غرفه ها پرتشریفات نیستند اما ملزومات زائر پیاده را تامین می کنند.
پیش بینی مسئولان گویای حضور ۱۰ هزار زائر پیاده تا پایان دهه کرامت است اما انتظار می رود چنین که پیش می رود شمار زائران پیاده از ۱۰ هزار نفر هم بیشتر شود، حجت الاسلام حجت گنابادی نژاد، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی گفته است که از ابتدای دهه کرامت در ۳۱ اردیبهشت ماه تا ۶ خردادماه جاری، یک میلیون و ۲۰۰ هزار زائر وارد مشهدالرضا شده اند.
خدمت به زائران پیاده
خدمت رسانی به زائران پیاده امام رضا(ع) را مجموعه ای با عنوان جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) برعهده دارد. اما این جمعیت چگونه شکل گرفت، بیش از ۲ دهه پیش که هنوز تشرف به زیارت با پای پیاده، نه برای مردم و نه مسئولان شناخته شده نبود، محمدعلی اعتدال رضوی، از فعالان فرهنگی مشهد از نخستین خادمان زائران پیاده بود که شخصا با خودروش میوه و ارزاق برای زائران می برد.
گفته می شود یک سال که مانند همیشه رهسپار مسیر زائران پیاده بوده، متوجه میشود کارخانهای بین زائران غذا توزیع میکند؛ از مدیریت آنجا پرس و جو میکند و به این ترتیب با محسن ازغدی سمیعی، رییس کارخانه آشنا می شود. از او می خواهد میوهها را هم همراه غذا بین زائران توزیع کنند اما آقای ازغدی پیشنهاد میدهد به جای اینها درباره رسیدگی به مسائل مهمتر زائران از جمله امکانات تطهیر و تجدید وضو صحبت کنند تا زائران نمازشان را که واجب است در راه زیارت که مستحب است، از دست ندهند.
همین گفتگوی خودمانی و ناگهانی زمینه ای برای شکل گیری «جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع)» می شود.
حال این جمعیت که به صورت رسمی با دریافت مجوز از فرمانداری فعالیت خود را از سال ۱۳۸۰ آغاز کرده است، بیش از ۱۵ هزار عضو و ۲۲ واحد دارد و با مدیریت حجت الاسلام سیدمحسن علوی، به عنوان رییس هیات مدیره جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) اداره می شود و پشتوانه اش خیرین هستند.
از آن سال به بعد فرهنگ خدمت به امام رضا (ع) با میزبانی از زائرانش، به تدریج به خانه ها کشیده می شود یا حتی برخی سهام کارخانه شان را برای خدمت به زائران پیاده می فروشند، مطابق با سیره انبیا و اولیا، وظیفه همجواری با امام، خدمت به زائران است که در این راستا هم مردم علاقه مند هستند، هم امکانات وجود دارد و فقط مدیریت، هماهنگی و اطلاع رسانی لازم است.
سخنگوی جمعیت زائران پیاده امام رضا(ع) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، شمار زائران پیاده ای را که تا امروز به مشهد مقدس رسیده اند پنج هزار و ۵۷۰ نفر اعلام کرد و گفت: هم اکنون هزار و ۵۰۰ نفر زائر پیاده دیگر در مسیر مشهد هستند، هزار و ۷۰۰ نفر نیز امروز از مسیر نیشابور حرکت خود را آغاز می کنند، ۱۵۰ زائر پیاده نیز از فراگرد شهرستان فریمان و ۳۵۰ نفر از مسیر سرخس، حرکت کرده اند و یک کاروان ۶۰ نفری عراقی نیز در مسیر هستند.
از مجموع زائرانی که تاکنون وارد مشهد شده اند، ۱۰۰ نفر از آنان در قالب چهار کاروان از شهرهای کربلا، سامرا و نجف اشرف کشور عراق بودند و باقی زائران نیز از شهرهای بابل، آمل و بجنورد برای زیارت امام رضا(ع) وارد مشهد شدند.حسین رضایی افزود: از مجموع زائرانی که تاکنون وارد مشهد شده اند، ۱۰۰ نفر در قالب چهار کاروان از شهرهای کربلا، سامرا و نجف اشرف عراق بوده اند و باقی زائران نیز از شهرهای بابل، آمل و بجنورد برای زیارت امام رضا(ع) وارد مشهد شده اند.
وی بیان کرد: طی پیش بینی های انجام گرفته شمار زائران پیاده ای که تا پایان دهه کرامت به مشهد وارد خواهند شد به ۱۰ هزار نفر از کشورهای همسایه و استانهای خراسان شمالی، قم، تهران، البرز، گلستان، سمنان و همدان خواهد رسید، البته پیش بینی هم شده است با توجه به اینکه سالروز ولادت امام رضا(ع) روز چهارشنبه هفته جاری که مصادف با روز زیارتی آن حضرت است، شمار زائران پیاده از اطراف مشهد که پیاده روی خود را از تپه سلام آغاز می کنند، بیشتر شود.
به گفته وی، پنج ایستگاه ثابت خدمترسانی در مسیر نیشابور به مشهد، سه ایستگاه در مسیر گلبهار به مشهد، ۲ ایستگاه در مسیر فریمان به مشهد و ۲ ایستگاه هم به صورت سیار در مسیرهای منتهی به این شهر برای ارایه خدمات رفاهی و اسکان زائران مستقر شده اند، ستاد خدمات سفر شامل ادارات میراث فرهنگی، آستان قدس رضوی، شهرداری در داخل شهر به زائران پیاده کمک کرده و ملزومات آنان را تهیه می کنند، در خارج از شهر نیز مجموعه پلیس راه، مرکز بهداشت و درمان، هلال احمر، اداره اوقاف و امور خیریه کمک هایی دارند.
در خانه مشهدی ها به رسم میزبانی به روی همه زائران پیاده امام رضا (ع) باز است و نگرانی از این بابت وجود ندارد، تشرف پیاده زائران فرصت خوبی برای تغییر و تحول افراد است، در این میان جامعه هدف اصلی باید قشر جوان بویژه نوجوانان باشند که از طریق این سیر و سلوک معنوی، مسیر درست زندگی را بیابند که این نیازمند یاری دستاندرکاران فرهنگی است.