کرمانشاه - ایرنا - ۱۴ محصول جدید با پایه نخود برای اولین بار در کشور روز دوشنبه در حاشیه نخستین همایش ملی نخود در کرمانشاه، رونمایی شد.

به گزارش ایرنا، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه امروز دوشنبه میزبان برگزاری نخستین همایش ملی نخود کشور بود که در حاشیه این مراسم که با حضور سرپرست معاونت امور اقتصادی استاندار کرمانشاه، رییس موسسه تحقیقات دیم کشور ، رییس شورای ملی نخود ایران، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه و شماری از محققان و کارشناسان حوزه کشاورزی برگزار شد از ۱۴ محصول جدید که بر پایه نخود تهیه شده بود رونمایی شد.

فلافل، غذای کودک، بیسکویت، شیرینی، شامپو، روغن جوانه نخود، آرد، کرم جوانه گندم، سویلد و غذای ویژه مادران پس از زایمان که همگی از نخود سیاه تهیه شده است، سوسیس و کالباس تهیه شده از نخود و کنسرو نخود از جمله محصولاتی بود که در این مراسم از آنها رونمایی شد.

دبیر علمی نخستین همایش ملی نخود ایران به خبرنگار ایرنا گفت: برای شرکت در این همایش علمی، ۱۶۱ مقاله از سوی کارشناسان و صاحب نظرانی از سراسر کشور به دبیرخانه این همایش ارسال شده است.

رضا حق‌پرست روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: این همایش با همکاری معاونت سرارود موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، دانشگاه رازی، اتاق بازرگانی، پارک علم و فناوری و سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه روز هشتم خردادماه جاری در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی (ویژه پژوهشگران) در حال برگزاری است و عصر امروز به پایان خواهد رسید.

وی افزود: از تعداد ۱۶۱ مقاله ارسال شده به دبیرخانه این همایش تعداد ۱۱۹ مقاله از ۱۷ استان کشور پذیرفته شد که در مدت برگزاری این همایش هفت مقاله به صورت سخنرانی کلیدی، پنج مقاله به صورت سخنرانی و مابقی به صورت پوستر ارایه شده است.

دبیر علمی اولین همایش نخود کشور در کرمانشاه اضافه کرد: محورهای این همایش در زمینه «به نژادی و بیوتکنولوژی نخود»، «به زراعی نخود (اکولوژی، فیزیولوژی، تغذیه گیاهی و آبیاری)»، «اهمیت نخود در کشاورزی حفاظتی»، «حاصلخیزی خاک و بیولوژی خاک، کنترل آفات، بیماری ها و علف های هرز نخود»، «شیمی، ترکیبات و اهمیت تغذیه ای نخود برای سلامت و حفظ محیط زیست»، «کنترل و گواهی بذر»، «صنعت و اقتصاد بذر نخود»، «مکانیزاسیون در زراعت نخود»، «صنایع غذایی و فرآوری نخود» و «بازرگانی و اقتصاد نخود» است.

به گزارش ایرنا، در حاشیه این همایش، جشنواره تخصصی نخود نیز روز گذشته در اتاق بازرگانی کرمانشاه برگزار شد و علاوه بر این برنامه های متنوع دیگری از جمله کلاس های آموزشی ترویجی، مسابقات آشپزی و شیرینی‌پزی و عرضه غذاهای تهیه شده با نخود، نمایشگاه غذا و شیرینی، کارگاه‌ها و برگزاری روز ملی مزرعه در مزارع الگویی و مکانیزه نخود شهرستان روانسر در روستای مرادآباد از دیگر برنامه های این همایش است.

نخود سرشار از پروتئین، فیبر و کربوهیدرات بوده و مواد مغذی بسیاری را در خود جای داده است، این ماده غذایی در غذاهای مدیترانه‌ای، هندی و ایرانی کاربرد بسیاری دارد و یک پیمانه آن (۱۵۲ گرم) حاوی ۲۱۰ کاری ، ۳.۸ گرم چربی،۳۲۲ میلی گرم سدیم، ۳۵ گرم کربوهیدرات، ۹.۶ گرم فیبر، ۶ گرم قند، و ۱۰.۷ گرم پروتیین است.

در نخود همچنین ویتامین‌هایی از قبیل ویتامین B۶ ، C ، اسید فولیک و مواد معدنی نظیر منگنز، فسفر، مس، آهن و منیزیم را به وفور وجود دارد.

این محصول جایگزین بسیار مناسبی برای گوشت می تواند باشد و تولید آن در کشور ما که یک اقلیم گرم و خشک است بسیار مقرون به صرفه است به عنوان مثال برای تولید هر کیلوگرم گوشت گاو به ۱۵ هزار لیتر آب نیاز است درحالیکه تولید هر کیلوگرم نخود نیازمند کمتر از هزار لیتر آب است.

همچنین بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان کرمانشاه وجود دارد که سالانه چهار میلیون و ۵۷۵ هزار و ۸۱۴ تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در استان تولید می‌شود.

از مجموع اراضی کشاورزی استان حدود ۱۶۶ هزار هکتار سالانه زیر پوشش نخود می رود و هر سال حدود ۱۲۰ هزار تن نخود از این راضی برداشت می شود.

هم اکنون یک‌ سوم نخود کشور در کرمانشاه تولید می‌شود و رتبه نخست کشوری در تولید و سطح زیرکشت نخود از آن استان است.