به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای اخبار گودنت، یک کندوی رباتیک، یک زنبور رقصنده رباتیک و یک کندوی ارتعاشی فناوری های جدیدی هستند که ممکن است به زودی به کلونی زنبورهای نزدیک محل سکونت شما بیایند. با این حال، اهمیت این فناوری ها بیشتر از اینها است. نقش ربات ها ممکن است برای احیای جمعیت زنبور عسل کلیدی باشد.
جمعیت حشرات در سراسر جهان به دلیل مصرف آفتکشها و از بین رفتن زیستگاه آنها، روبه کاهش است. جمعیت ۴۰ درصد از همه گونه های زنبورهای عسل در جهان در حال کاهش است و بیش از یک سوم این حشرات در معرض خطر انقراض قرار دارند.
مردم ممکن است فقدان پشه ها یا سوسک ها را احساس نکنند، اما این کاهش جمعیت باید جدی دانسته شود؛ زیرا حشرات گرده افشان، به ویژه زنبورها در معرض خطر هستند.توماس اشمایکل، زیست شناس اتریشی که یک سال در دانشگاه ایالتی تنسی تحقیق کرده است، یک روز در سال ۲۰۰۷، در حالی که از میان مزارع به کلاس می رفت، متوجه شد که صدای حتی یک زنبور را نشنیده است.
اشمایکل که در حال حاضر ریاست آزمایشگاه زندگی مصنوعی در دانشگاه گراتس در اتریش را بر عهده دارد، اکنون تمرکز خود را روی زنبورها و راهکار نجات معطوف کرده است. او معتقد است کمک به زنبورها می تواند به نجات زیست بوم ها کمک کند.
براساس گزارش نشریه MIT Technology Review، تیم تحقیقاتی اشمایکل روی یک پروژه با بودجه اتحادیه اروپا به نام Hiveopolis کار می کند. آنها در حال ساخت کندوهای رباتیک تعاملی برای کمک به حفظ جمعیت زنبور عسل در مواجهه با شرایط تغییرات اقلیمی، آفات، آفت کش ها و مواردی از این دست هستند.
هر کندو مجهز به حسگرهای حرارتی، وسایل گرمایشی و یک صفحه کنترل است. محققان با کمک این ابزار، ۴ هزار کندوی زنبور عسل را از اواخر سال ۲۰۲۰ تا اوایل سال ۲۰۲۱ تحت نظر گرفتند. هنگامی که هوای سرد کلنی زنبورها را تقریبا از بین برد، محققان موفق شدند کندو را گرم کرده و زنبورها را نجات دهند.
ربات زنبور عسل
محققان در این طرح علاوه بر کندوهای تعاملی، در حال تحقیق روی ساخت یک ربات زنبور کوچک هستند که می تواند حرکات زنبورها را پس از جستجوی گرده و بازگشت به کندو تقلید کند. این حرکات به عنوان نقشه ای برای زنبورهای حاضر در کندو عمل می کند تا آنها نیز بتوانند به منبع غذا دست پیدا کنند.
محققان امیدوارند این ربات بتواند زنبورها را از محیط های حاوی موادغذایی مضر و آلوده به آفت کش، به سمت منابع غذایی ایمنتر هدایت کند.
این محققان همچنین سامانه ای ایجاد کردند که میتواند معنای حرکات زنبورها را درک کند و از آن اطلاعات برای پی بردن به مکانی که زنبورها غذای خود را پیدا کردهاند، استفاده کند. این نتایج میتواند به محققان کمک کند تا نقشه مکانهای سالم و ایمن برای استفاده زنبورها و مکانهای ناایمن را ترسیم کنند.
این ایده ها هنوز در آزمایشگاه بررسی نشده اند و هنوز مشخص نیست زنبورداران حرفه ای چگونه از این فناوری استفاده خواهند کرد. آنچه واضح است این است که این نوآوریها از نظر توانایی درک نحوه عملکرد کلنیهای زنبور عسل و عواملی که بقای آنها را تعیین میکنند، بسیار پیشرفت کرده اند. کلام آخر اینکه بقای انسان به بقای زنبورها و حشرات بستگی دارد.