به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدمهدی دهقان امروز (سه شنبه) در نشست تخصصی شصت و یکمین اجلاس معاونان آموزشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی با عنوان آمایش آموزش عالی گفت: رهبر معظم انقلاب در سه دیدار اخیر به موضوع اشتعال دانش آموختگان دانشگاه ها تاکید کردند.
وی با یادآوری آمار اشتغال دانش آموختگان خاطرنشان کرد: اگر آمایش بر اساس اشتغال باشد باید به آمارها استناد کنیم. جدیدترین آمار موجود توسط پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ انجام شده است.
مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: این آمار از دانش آموختگان سال تحصیلی ۹۴ -۹۳ کسب شده است که بر اساس آن در رشته علوم تجربی (غیر از رشته های پزشکی) میزان اشتغال ۴۱.۹۶ درصد، در علوم ریاضی ۵۹.۶۲ درصد، در علوم انسانی ۵۱.۴۸ درصد، هنر ۳۵ درصد و زبان ۳۷ درصد بوده است.
دهقان یادآور شد: البته بر اساس این آمار نمی دانیم دانش آموخته در زمینه تخصصی خود شاغل شده است یا در رشته دیگر، زیرا بر اساس دریافت بیمه تامین اجتماعی و آمارهای نظام اشتغال دولتی از شاغلین به دست آمده است.
وی با نتیجه گیری از این آمار و میزان بیکاری بیش از ۵۰ درصد دانش آموختگان مقاطع کاردانی و کارشناسی تاکید کرد که شورای گسترش آموزش عالی تصمیم گرفت ساماندهی را در همه مقاطع تحصیلی انجام دهد، شیوه نامه آن در دفتر گسترش آموزش عالی تدوین شده است و امروز با حضور معاونان آموزشی بررسی و به زودی ابلاغ و اساس ساماندهی رشته ها می شود.
مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم ادامه داد: برای آمایش رشته ها بر اساس نیازمحوری و اشتغال باید در هر استانی کارگروهی با ریاست دانشگاه معین تشکیل شود که معاون آموزشی دانشگاه معین نیز دبیر آن کارگروه و اعضای آن از مسوولان استانی هستند.
دهقان تصریح کرد: رییس دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد، بنیاد ملی نخبگان و سایر موسسات غیردولتی نیز در این کارگروه حضور دارند. اعضای کارگروه مسوولیت ساماندهی کل موسسات و پیشنهاد آمایش رشته ها را برعهده دارند. جلسات کارگروه با حضور نصف اعضا رسمیت مییاید و مصوبات با رأی نصف +۱ نفر از اعضای دارای حق رای تصویب می شود.
آمایش هر سال قبل از کنکور انجام می شود
معاون آموزشی وزارت علوم نیز در این نشست تخصصی به توضیح پیرامون روند آمایش رشته ها پرداخت و گفت: اگر ساماندهی رشته ها در این کارگروه استانی انجام نشود، معاونت آموزشی بر اساس آمار کلی اشتغال استانی و وضعیت پذیرش اقدام کرده و رشته ها را ساماندهی می کند.
قاسم عموعابدینی ادامه داد: البته حذف رشته ها دائم نیست، اگر برای سال بعد متقاضی وجود داشته باشد، یا صنعتی با اعلام بورس برای رشته ای متقاضی تدریس آن باشد باز پذیرش ان رشته را از سر می گیریم. همچنین اگر رشته ای حذف شد، امکان اعطای مجوز به رشته های دیگر در همان دانشگاه وجود دارد.
وی تاکید کرد: آمایش هر سال قبل از کنکور انجام می شود و امکان باز شدن یا حذف رشته ها وجود دارد.
معاون آموزشی وزارت علوم تصریح کرد: همچنین امکان ادغام رشته ای با رشته های دیگر وجود دارد ولی این کار بر اساس پروتکل هایی باید انجام شود.
عموعابدینی نتیجه گیری کرد: اگر کارگروه های استانی آمایش آموزش عالی تصمیم گیری نکنند، معاونت آموزشی خود اقدام می کند، فضا بزای ایجاد رشته های جدید باز است و رشته های فناوری های راهبردی و فناوری های آینده نگر از این قاعده مستثنی است.
به گزارش ایرنا، اجلاس ۲ روزه معاونان آموزشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی امروز در محل سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در حال برگزاری است. شیوه نامه کارگروه های استانی آمایش آموزش عالی در این اجلاس در حال بررسی است و بعد از لحاظ آخرین تغییرات در شورای گسترش آموزش عالی تصویب و ابلاغ می شود.