محمد علی گل روز سهشنبه به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، افزود: خانواده بهعنوان یک نهاد اجتماعی تاثیر بنیادینی در شکلگیری رفتارهای کودکان و نوجوانان دارد؛ زمینه شکلگیری شخصیت انسان حتی قبل از تولد و در دوران بارداری صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه نقش عوامل فردی و محیطی هر کدام اهمیت خاص خود را دارد، اضافه کرد: در مقوله پیشگیری از مصرف دخانیات، بدیهی است خانوادهای که در آن والدین آگاهی کافی از خطرات مصرف دخانیات و سایر مواد داشته و خود مصرفکننده نباشند، نقش مهمی در پیشگیری از ابتلای فرزندان به مصرف دخانیات خواهند داشت.
وی تصریح کرد: ارتباط ضعیف بین والدین با فرزندان، گوش نکردن به مشکلات آنها، عدم رفع نیازهای عاطفی آنان و گسستگی عاطفی میتواند آسیبهای جدی به سلامت روان کودک وارد کرده و او را مستعد رفتارهای پرخطر از جمله مصرف دخانیات نماید.
علی گل بیان کرد: والدین با آموزش نظم و انضباط به کودکان، باید زمینه توجه به قواعد و هنجارهای اجتماعی و پرهیز از رفتارهای ناسازگار را در آنها فراهم کنند.
وی افزود: متاسفانه امروزه شاهد هستیم که بسیاری از خانوادهها در دورهمی های خانوادگی قلیان مصرف میکنند و آن را بهعنوان یک تفریح در نظر میگیرند، در حالی که این رفتار زمینه بسیاری از ناهنجاریها را در فرزندان فراهم میکند.
مدیر اجرایی جمعیت مبارزه با دخانیات قم اضافه کرد: عواملی از جمله آگاهسازی والدین درباره خطرات مصرف دخانیات مانند سیگار و قلیان، آموزش اطلاعات لازم در مورد دخانیات، افزایش مهارت لازم برای ساختن پیوندهای قوی خانوادگی، برقراری ارتباط صمیمانه با اعضای خانواده، نظارت صحیح والدین بر فرزندان و بالابردن اعتماد به نفس میتواند به پیشگیری از این معضل بزرگ در سطح جامعه کمک کند.
علی گل افزود: وضع قوانین و مقررات واضح و روشن در خانواده، بیان شفاف و صریح مواضع والدین، تشویق فعالیتهای سالم و خلاق، پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان با فعالیتهای سازنده آموزشی، فرهنگی و ورزشی از دیگر عواملی است که میتواند به پیشگیری از مصرف دخانیات در فرزندان کمک کند.
از چهارم تا دهم خردادماه هفته ملی بدون دخانیات نامگذاری شده و روز دهم خردادماه روز جهانی بدون دخانیات است.