به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدمهدی برومندی روز سه شنبه در رویداد «فنبازار و نمایشگاه ازدیاد درختان میوه» با بیان اینکه ایران در منطقه خشک و نیمهخشک جغرافیایی دنیا واقع شده تصریح کرد: با محدودیتهای فراوان و به رقم مزیتها و تنوع خوب اقلیمی بیش از ۱۳۵ میلیون تن محصول کشاورزی در کشور تولید میشود که بخشی از این میزان برای تأمین نیازهای داخلی و بخشی نیز در سبد صادراتی کشور قرار گرفته است.
وی در این رویداد که با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، سردارفدوی جانشین فرماندهی کل سپاه، محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، محمدمهدی طهرانچی و جمعی از مسوولان دانشگاه آزاداسلامی همراه بود، افزود: این درحالیست که میزان تولید محصولات کشاورزی در ایران و در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۴۶ میلیون تن بود.
برومندی همچنین تصریح کرد: سالانه به صورت تقریبی ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی است که نیمی از این درآمد ارزی مربوط به حوزه باغبانی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به وجود بیش از یک میلیارد انسان گرسنه در دنیا و در معرض تهدید قرار گرفتن منابع آبوخاک و تغییر کاربری بخش زیادی از خاکهای حاصلخیز دنیا و خارج شدن از چرخه تولید، موضوع تامین غذا و امینت غذایی را از جمله چالشها و دغدغههای مهم جامعه بشری در شرایط کنونی دانست و تاکید کرد: امنیت غذایی کشور با تلاش بهرهبرداران بخش کشاورزی و همکاران در بخش وزارت جهاد کشاورزی فراهم است.
وی گفت: این اتفاقات با تکیه بر دانش و نگاه دانشمحور در بخش کشاورزی رخ داده که مرهون بخش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی بوده و تلاشهای بیبدیل برای ارتقای تولید در کشور انجام داده، دانشگاه آزاد اسلامی نیز در کنار وزارت جهاد کشاورزی نقش بسیار برجستهای در حوزه کشاورزی داشته است.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی با ارائه آماری از میزان اراضی کشاورزی باغی کشور تصریح کرد: اکنون در بخش باغبانی کشور حدود ۲۶ میلیون تن انواع محصولات باغبانی تولید می شود و سه میلیون هکتار از اراضی کشاورزی باغی است.
وی ادامه داد: حدود ۲۰ درصد اراضی کشاورزی در اختیار بخش باغبانی و ۳۷ درصد اشتغال بخش کشاورزی کشور در اختیار حوزه باغبانی کشور است.
برومندی با بیان اینکه ایران با برخورداری از تنوع اقلیمی مناسب در ۳۲ محصول باغبانی رتبه اول تا هشتم دنیا را داراست تصریح کرد: ایران در تولید محصول زرشک، زعفران و گل محمدی رتبه اول، پسته رتبه دوم و محصولاتی مانند سیبدرختی، خرما رتبه سوم دنیا را دراختیاردارد.
کمبود نهال و بذر مشکل اصلی حوزه باغبانی
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی همچنین یکی از مشکلات بسیار اساسی کشور در حوزه باغبانی را مربوط به کمبود نهال و بذر عنوان کرد و افزود: وزارت جهاد کشاورزی با برنامه بدنبال ریل گذاری و ایجاد تحول جدی در حوزه باغبانی است.
برومندی با بیان اینکه، حدود ۶۰ میلیون نهال در کشور تولید شده که سه میلیون از آنها عاری از ویروس هستند، گفت:در حوزه نهال اقدامات ارزشمندی انجام شده است.
وی همچنین با بیان اینکه اکنون در زمینه بذر سبزی و صیفی بیش از ۹۰ درصد واردکننده هستیم، افزود: البته دانشگاه آزاد اسلامی واحد خراسان اصفهان برای نخستینبار بذر سبزی وصیفی تولید کرده و امیدواریم این فعالیت ادامه پیدا کند.
برومندی همچنین با بیان اینکه، برای تولید سبزی و صیفی کشور ۲۵ میلیارد مترمکعب آب استفاده می شود، گفت: البته می توان با انتقال سبزی و سیفی کشور به درون محیطهای گلخانهای میزان مصرف آب را به کمتر از پنج میلیارد مترمکعب کاهش داد.
سالانه بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان صرف واردات موز می شود
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی وجود ضایعات کشاورزی را یکی دیگر از مسائل حوزه کشاورزی در ایران عنوان کرد و افزود: ایجاد باغات مدرن و تجاری در سطوح بالا از جمله برنامه های وزارت جهاد کشاورزی است.
برومندی با بیان اینکه ایران در تولید همه میوهها خودکفا و صادرکننده بوده است، گفت: البته کشور هنوز وارد کننده میوههای گرمسیری همچون موز، آناناس، انبه و نارگیل است.
وی تصریح کرد: سالانه حدود ۶۰۰ هزار تن موز به ارزش بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان وارد کشور می شود که در این راستا باید اقدام اساسی صورت گیرد زیرا با توجه ظرفیتهای موجود در کشور میتوانیم محصولات گرمسیزی به ویژه موز را در کشور تولید کرد.
ضرورت کاهش مصرف آب کشاورزی با فناوری و روش های نوین آبیاری
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در این رویداد بر ضرورت کاهش مصرف آب کشاورزی با فناوری و روش های نویش آبیاری تاکید کرد و افزود: می توانیم با استفاده از روشهای نوین آبیاری از هدررفت ۱۰۰ میلیارد مترمکعب آب که هم اکنون بصورت غرقابی در حوزه کشاورزی استفاده می شود جلوگیری و این مشکل را رفع کرد.
سردار علی فدوی با اشاره به وجود مدرن ترین سیستم آبیاری بومی در ایران تاکید کرد: به طور حتم می توانیم مصرف آب را تا یکسوم کاهش دهیم به طوریکه با روش های جدید آبیاری که صرفه جویی بسیاری در مصرف آب بدنبال دارد می توان آب مورد نیاز را به ریشه محصولات در مزارع رساند.
وی امنیت غذایی را یکی از مهمترین چالش ها و مسائل امروز دنیا عنوان کرد و افزود: امنیت غذایی موضوعی چند ساحتی و زیربنای امنیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است که باید بر اساس کار فرهنگی و برنامههای دانشپایه پیگیری شود.
سردار فدوی با اشاره به تاثیر شگرفت حوزه ژنتیک در کشاورزی، نقش دانشگاه ها در کیفی سازی حوزه کشاورزی و استفاده صحیح از این حوزه را بسیار مهم خواند.
تولید نهال سالم و شناسنامهدار شاه کلید توسعه باغداری در کشور
رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران نیز در این رویداد شناسایی درختان ارزشمند، ارقام امیدبخش با محصولات مناسب و مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی و شرایط سخت سرما، خشکی، شوری، کمآبی و آفات را بسیار مهم خواند.
جواد محمدی با تاکید براینکه، تولید نهال سالم و شناسنامهدار از ارقام تجاری و امیدبخش شاهکلید توسعه باغداری در کشور است افزود:حمایت از ایجاد هستههای اولیه و نهالستانهای تولیدکننده نهال سالم و اصیل پیشنیاز تولید باغهای اقتصادی و پرمحصول است.
وی حمایت دولت از شرکتهای تولیدکننده نهال سالم و شناسهدار را یک ضرورت دانست و افزود: این حمایتها به طور حتم سودآوری باغداران و افزایش تولید و صادرات محصول را بدنبال خواهد داشت ضمن اینکه نهالستانهای کشور باید نهالهای سالم و شناسنامه دار تولید و نسبت به فروش، کمیت و کیفیت نهالهای خود پاسخگو باشند.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران با تاکید براینکه، فروش نهالهای بیکیفیت و بدون شناسه از بازار حذف و شرکتهای دانشبنیان جایگزین آنها شوند، تولید نهال به روش کشت بافت یکی از روشهای مناسب نهال سالم و اصیل دانست.