به گزارش ایرنا، در دهمین شب برنامه «عرض ارادت امام رضایی ۶۰ سال سینمای ایران»، فیلم " بدون قرار قبلی" ساخته بهروز شعیبی سه شنبه شب در پردیس مهر کوهسنگی به نمایش در آمد و در ادامه با حضور کارگردان این اثر نشست پرسش و پاسخ درباره سینمای معنوی برگزار شد.
بهروز شعیبی در این نشست اظهار کرد: نباید یادمان نرود که کارگردان اولین تماشاگر فیلم است، فقط یک فرقی دارد و آن فرق این است که فرصت دارد تک تک صحنه های فیلم را به یک کیفیت برساند و بعد آن را به بقیه نشان دهد، پس در نتیجه من به عنوان اولین نماینده مخاطب شما در سر صحنه تمام تلاشم را برای این می کردم که هر آن چیزی که خودم فکر می کردم بهترین شکل هر صحنه است را در فیلم بسازم.
وی اضافه کرد: فیلم "بدون قرار قبلی" با نکات و لحظات مختلفی که دارد، برای خود من خیلی اتفاق خوبی بود، زیرا من عرقی نسبت به این سرزمین و احساس مضاعفی نسبت به خراسان عزیزمان دارم، احساس زیادی نسبت به هنر خراسان و موسیقی و شعر، ادبیات و هنر نمایش آن دارم، این در ناخودآگاه من نشسته است.
او ادامه داد: اگر روزی بخواهم درباره بخش دیگری از این سرزمین کار کنم، سعی می کنم خودم را به بالاترین حد از حس، بالاترین حد از اطلاعات از آن منطقه برسانم ولی راجع به خراسان و ساخت فیلم درباره آن، فقط تلاش برای رسیدن به یک هدف نبود بلکه از گذشته سرچشمه می گرفت که با من همراه بود، مهمترین ارتباط حسی ما با سرزمینمان که من خیلی دوست دارم این را تکرار کنم و با هم تکرار کنیم، حضور امام رضا(ع) بود.
شعیبی گفت: ارتباط ما با امام رضا(ع) لزوما فقط ارتباط مذهبی نیست بلکه یک ارتباط وسیع تر و کلان تر است، برای همین وقتی از هر جای دنیا یا از هر جای ایران یا از هر جای مشهد اسم امام رضا(ع) می آید، حس مشترکی به ما دست می دهد، آن احساس مشترک قابل تعریف نیست و هیچ کس هم نمی تواند به ما یاد دهد و هیچ کس هم نمی تواند ما را برای ایجاد این احساس مجبور کند.
کارگردان فیلم "بدون قرار قبلی" افزود: من این تجربه را قبلا هم داشته ام، در فیلمی مانند "دهلیز" یا "دارکوب" یا در فیلمی که به هرحال درباره تاریخ معاصر است مانند "سیانور" و حتی در سریال "پرده نشین"، وقتی سراغ "بدون قرار قبلی" هم می آییم، این اتفاق می افتد، یعنی در این فیلم مجموعه کارهایی داریم که به قول خودمان، کارهای مذهبی است که اینها هم در تلویزیون و هم در سینما انجام شده است اما لازمه اش این بوده که با یک نگاه نو و پرداخت جدید ساخته شود.
شعیبی اظهار کرد: من همیشه به این معتقد هستم که هر فردی از زاویه دید خود و شکلی که علاقه دارد، با مضامین معنوی ارتباط برقرار می کند و هیچ دستورالعملی نمی تواند او را مجبور کند که شکل دیگری به این موضوع نگاه کند، راجع به مضامین مذهبی این مهم خیلی گسترده است، برخی اوقات، زمانی که یک مضمون مذهبی شکل شعار در جامعه می گیرد، خیلی جای خوشحالی ندارد زیرا تاریخ و کشور ما در یک دوره یکتاپرستی و مذهبی شکل گرفته است لذا خودمان می دانیم که چه طور مذهبی باشیم و چه طور با اماکن مقدسه ارتباط برقرار کنیم.
کارگردان فیلم "بدون قرار قبلی" گفت: کاری که مسوولان و مبلغان دینی می کنند، نمی تواند خیلی مردم را به مضامین مذهبی وصل کند، در واقع اگر بخواهم در یک جمله بگویم، بهترین کاری که مسوولان می توانند راجع به جامعه کنند این است که از راه دین مردم، جلو بروند یعنی نگذارند دین اشکال دیگری به خود بگیرد.
او ادامه داد: زمانی که شما به حرم امام رضا(ع) می روید، با موجی از احساسات خوب مواجه می شوید، زیرا هیچ کس براساس هیچ قاعده ای آنجا نیامده بلکه فقط براساس یک میل شخصی بوده است، از قبل هم تصمیم نگرفته است که چطور با امام رضا(ع) صحبت کند، یا اصلا ادبیاتی را انتخاب کند یا شعاری را بلند بگوید، آمده است برای اینکه با این مرکز ثقل زندگی اش که فکر می کند با آن به یک آرامشی می رسد، ارتباط برقرار کند.
شعیبی اضافه کرد: من فکر می کنم باید این احساسات را به خودمان یادآوری کنیم یعنی درگیر چیزهایی که می شنویم، نشویم، ما باید ارتباطمان را با پیشینه خودمان حفظ کنیم. در دوره های مختلف، تاریخچه ما در گذار بوده و دوره های فرهنگی مختلفی را پشت سر گذاشته ایم، اما آنچه برای ما مانده، این است که همچنان باید پایبند به فرهنگ خودمان باشیم، نمونه این فرهنگ در خراسان وجود دارد، یعنی شما ارتباط مشترک آدمها با امام رضا(ع) را می بینید اما آیا این ارتباط و علاقه مشترک ما با امام رضا(ع) تناقضی با فردوسی بزرگ یا دوتارنواز خراسان دارد؟ نه بلکه می تواند در کنار هم باشد.
وی به ساخت فیلم "بدون قرار قبلی" و ارتباط یک انسان با گذشته خویش پرداخت و گفت: برای روایت این فیلم مجبور بودیم از دریچه انسانی وارد شویم که آرام آرام در حال بازگشت به گذشته خود است گذشته ای که خاطرات خیلی کمی از آن باقی مانده و مجبور است که آن احساسی که به واسطه یک پدر به او منتقل می شود را بفهمد لذا درروایت "بدون قرار قبلی" ما مجبور بودیم از زوایه دید "یاسمین" فضا را ببینیم، همان طور که فضای خانه دخترخاله اش کاملا متفاوت از فضایی بود که از آن می آمد.
اجرای این همه نمایش طی یک بازه زمانی در مشهد اتفاق بی نظیری است
کارگردان فیلم "بدون قرار قبلی" افزود: یکی از مواردی که برایم هنگام آمدن به مشهد، جالب بود، حجم تئاترهای روی صحنه و تعداد سالنهای سینما در آن بود، باید قدر تئاتر مشهد را بدانیم، این که در یک شهر این همه اجرای نمایش در یک بازه زمانی انجام می شود، اتفاق بی نظیری است، یعنی این اتفاق در خارج از تهران بی نظیر است، این که این قدر هنرمندان مشهد برای تئاتر این شهر پایمردی می کنند.
شعیبی اضافه کرد: تعداد سالنهای سینمایی که در شهر مشهد رو به رشد است، نشان از جامعه ای دارد که به هنر نمایش علاقه دارد، باید از سینماداران مشهد تشکر کرد، امیدوارم مجموعه مباحثی که در این ۱۰ شب با حضور کارگردانان مختلف و نمایش فیلمها با موضوع امام رضا(ع) مطرح شد، خروجی آن تبدیل به یک پژوهش شود، در دوره ها و فصول مختلف می توان موضوعات مختلف را به این سبک مورد بررسی قرار داد تا خروجی پژوهش گونه ای داشته باشد.
به گزارش ایرنا، "بدون قرار قبلی" ششمین فیلم بلند شعیبی در مقام کارگردان است که فیلمنامهٔ آن توسط فرهاد توحیدی و مهدی تراببیگی با نگاهی به یکی از داستانهای مصطفی مستور نوشته شدهاست.
گروه بازیگران آن شامل پگاه آهنگرانی، مصطفی زمانی، الهام کردا، حامی ترابی، رضا صابری، امین میری، محمد کیانی، عرفان ابراهیمی و صابر ابر است. این فیلم ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در آنجا برندهٔ ۲ جایزه شد.
داستان فیلم در مورد دختری به نام یاسمین است که پس از سالها به دلیل مرگ پدرش از آلمان به ایران بازگشته است. پسر او دچار اوتیسم است و این مساله، سفر را برایش دشوار میکند. یاسمین شناختی از پدرش ندارد و بیش از آن میراثی که پدر برایش گذاشتهاست باعث تعجب او میشود. او در این سفر با افرادی آشنا می شود و اقامت کوتاه او در زادگاه پدر و دیدار با کسانی که پدرش را میشناسند او را به درک تازهای از انسان و مفهوم مرگ میرساند...
اجرای این برنامه را مسعود نجفی برعهده داشت. این برنامه توسط بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) با مشارکت حوزه هنری و همراهی فیلمخانه ملی ایران، موسسه تصویر شهر و مدرسه اسلامی هنر به مدت ۱۰ شب در پردیس سینمایی مهر کوهسنگی مشهد اجرا شد.
بیشتر بخوانید: