ابوالفضل نیکوبیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این بناهای تاریخی شامل خانه ها و حتی کارخانه هستند که با توجه به قدمت و ارزشی که دارند در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده اند.
وی ادامه داد : ۸۰ اثر میراث فرهنگی کشور در این استان وجود دارد که این آثار شامل بناهای تاریخی، آداب و رسوم و فرهنگ های مناطق مختلف مازندران است. که حجم بیشتر آثار فرهنگی ثبت شده مربوط به بناهای تاریخی است که ۴۰درصد این آثار را تشکیل می دهند و همچنین خانه قدیمی که در میراث فرهنگی ثبت و جزو بناهای حفاظتی محسوب می شوند.
جانشین معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: با توجه به اینکه مالکیت این بناها با ادارات و دستگاههای مالک حفاظت و مرمت این بناها براساس قانون بر عهده صاحب بنا است که در صورت مرمت این کار می بایست زیرنظر کارشناسان میراث فرهنگی انجام شود تا آسیب و خدشه ای در هویت تاریخی با ایجاد نشود.
وی با اشاره به طرح طرح واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی از ادارات و دستگاه های اجرایی استان مازندران که بناهای تاریخی جزءاملاک آنها به شمار می روند خواست تا در صورت امکان این بناها را به بخش خصوصی واگذار نمایند تا ضمن مرمت با تغییر کاربری تفریحی و گردشگری این فضاها مورد استفاده عموم قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، صندوق مرمت احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی از سال ۱۳۸۴ فعالیتش را در سطح کشور آغاز کرده است. هدف از تشکیل صندوق بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی برای تکمیل و مرمت بناهای تاریخی کشور است.
در این راستا دادن امکان، به بخش خصوصی برای ورود به عرصه درآمد زایی و تولید اشتغال از دیگر اهداف صندوق احیا است تا بخش خصوصی بتواند از اماکن تایخی کاربری های متفاوتی همچون اقامتی، تفریحی، صنایع دستی و فرهنگی داشته باشد.
به همین منظور پوست اندازی بناهای تاریخی مازندران و خروج این بخش از آثار تاریخی از حالت انزوا، رکود و تخریب با واگذاری بناها به بخش خصوصی کلید خورد و در زمان آغاز اجرای این طرح لیستی از بناهای تاریخی قابل واگذاری به سازمان وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ارائه شد.
در مازندران تاکنون با واگذاری هفت بنای تاریخی این روند در حال پیگیری است و موفقیت در انجام این تجربه باعث شده تا پایِ این واگذاری های اصولی و کارشناسی شده به دیگر بناهای تاریخی استان نیز باز شود.
در همان زمان نام ۱۰ بنای تاریخی مازندران که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی داشتند به این سازمان اعلام شد. پس از آن با دستور سازمان کشوری واگذاری بناهای تاریخی که در لیست موردنظر قرار داشت آغاز شد و در سال ۱۳۹۵ نخستین بنای تاریخی مازندران به بخش خصوصی واگذار شد.
خانه "آقاجان نسب "به عنوان نخستین بنای تاریخی واگذار شده استان به بخش خصوصی است که این خانه پشت گنجینه دیگر بنای تاریخی بابل قرار دارد.
خانه "منوچهری" در آمل و "کاخ چایخوران" در چالوس دیگر بناهای تاریخی مازندران که به بخش خصوصی واگذار شد و اقدامات ترمیم بنا از سوی بخش خصوصی انجام شده و اکنون به بهره برداری رسیده است.
خانه های تاریخی "رمدانی" در ساری و "نجفی" بابل نیز به بخش خصوصی واگذار شده است و اقدامات برای مرمت بنا در حال انجام است و پس از پایان مرمت این واحدها نیز به جرگه واحدهای پذیرایی می پیوندند و آماده پذیرایی از مردم خواهند بود.
دو کاروانسرای سنگی کندوان و گدوک نیز به مجموعه های خصوصی واگذار شده است و عملیات ترمیم این کاروانسراها نیز در حال انجام است و پیش بینی می شود تا دو سال آینده نیز این کاروانسراها به مجموعه های پذیرایی استان اضافه شوند.
امسال دو بنای تاریخی دیگر مازندران شامل خانه های "شفاهی" و "عبادی" واقع در آمل به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.