دکتر «حسین بیگلری» روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: طی سالهای اخیر افزایش موارد بیماری تب مالت پس از فروکش کردن نسبی بحران همه گیری کرونا در سطح کشور و استان گزارش شده و از آنجا که این بیماری در اثر مصرف شیر غیر پاستوریزه، گوشت هایی که خوب پخته نشده و یا تماس محافظت نشده با دام به ویژه در فصل بهار و اوایل تابستان میتواند منتقل شود به واسطه فصل زایش دامها، مسافرتها و طبیعتگردی به طبیعت و مناطق روستایی دارای اهمیت خاصی است.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین بیماری های واگیر و مشترک بین انسان و دام در سطح کشور و بخصوص استان های غربی که قطب های دامپروری هستند بیماری تب مالت یا بروسلوز است که به واسطه طیف وسیعی از علایم پراکنده که ایجاد می کند به بیماری هزار چهره نیز معروف است.
رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه گفت: در صورت وجود علایم خستگی مزمن، درد شدید مفاصل، لرز و تعریق شبانه، پزشک معالج بنا به تشخیص آزمایشاتی را انجام می دهد که مشخص شود آیا فرد مبتلا به تب مالت مبتلا شده است یا خیر.
وی در ادامه افزود: بعد از خرید گوشت حتما به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت جگر و گوشت را در داخل دمای صفر تا چهار درجه یخچال قرار بدهیم و بعد مورد مصرف قرار بگیرد تا خطر ابتلا به بیماریهای تب مالت و تب کریمه کنگو در کمین فرد مصرف کننده نباشد.
بیگلری تاکید کرد: گوشت و فرآورده های دامی را از مراکز مورد تایید سازمان دامپزشکی تهیه کنید و بعد از طی مرحله پیش سرد خوب پخته شود و بعد مورد استفاده قرار بگیرد.
وی اظهار داشت: حتی المقدور از خرید گوشت های بین جادهای و یا سلاخی شده در حاشیه شهر به دلیل قیمت کمی ارزانتر خودداری کنیم چون از سلامت دام ذبح شده هیچ اطلاعی در دست نیست.
رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در مورد مصرف شیر و پنیر هم گفت: دقت کنید که شیر به مدت پنج دقیقه در مرحله جوش قرار بگیرد تا پاستوریزه شود و در مورد پنیر سنتی هم حداقل به مدت سه ماه در نمک نگهداری شود تا از سلامت آن اطمینان حاصل کنیم و اگر بخواهیم بستنی سنتی استفاده کنیم حتماً از مراکز مجاز و مورد تایید مرکز بهداشت تهیه شود.
به گفته وی، در مواردی که رعایت موازین بهداشتی صورت نگیرد بعد از یک دوره نهفتگی ۲ هفته تا سه ماهه علایم بالینی پراکنده ای از درد شدید مفاصل که گاه با روماتیسم و آرتروز اشتباه گرفته میشود، تا تب، لرز، احساس خستگی مزمن و تعریق شبانه در فرد مبتلا ایجاد میشود.
وی گفت: اگر فرد مبتلا به نحو مناسب درمان نشود باکتری تب مالت می تواند مادامالعمر در بدن انسان باقی بماند و علاوه بر از کار افتادگی و تخریب مفاصل، احتمال ایجاد درگیری قلبی و بروز مننژیت مغزی، ۲ خطر عمده نازایی و افسردگی فرد را تهدید کند.
به گفته وی، کسانی که در روستاها هستند به ویژه دانش آموزان که در ایام تعطیلات به کمک به خانواده می آیند هنگام شیردوشی در دامپروری های سنتی در تماس محافظت نشده با دام هستند و یا استنشاق در آغلهایی که تهویه مناسب ندارند در معرض خطر ابتلا قرار می گیرند.
بیگلری با تاکید بر اینکه بیماری تب مالت یا بروسلوز با رعایت موازین بهداشتی به سادگی قابل پیشگیری است، گفت: گوشت و فرآورده های گوشتی بایستی از مراکز مجاز بهداشتی تهیه شود و هرگونه تماس با دام با استفاده از وسائل حفاظت فردی مناسب شامل دستکش، عینک و پیش بند باشد.
وی، واکسیناسیون دامها توسط دامپروری و نیز انتقال از مرحله دامپروری سنتی به سمت دامپروری صنعتی و جداسازی محل زندگی انسان و دام را از جمله دیگر راههای پیشگیری این بیماری دانست.