به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، حسین امیر عبداللهیان صبح روز پنجشنبه ۱۱ خرداد به وقت محلی و در پاسخ به دعوت خانم «نالدی پاندور» وزیر خارجه آفریقای جنوبی وارد شهر کیپ تاون شد.
وی در جریان این سفر که سومین سفر آفریقایی وی به شمار می رود، علاوه بر سخنرانی در اجلاس دوستان بریکس و ترسیم سیاست های جمهوری اسلامی ایران در حوزه چندجانبه گرایی و اعلام تمایل کشورمان برای عضویت در بریکس، با برخی از وزرای شرکت کننده نیز دیدار و گفت و گو کرد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در راستای رایزنی با اعضای بریکس با وزرای خارجه روسیه، هند، آفریقای جنوبی و برزیل ملاقات کرد.
امیر عبداللهیان همچنین در راستای تقویت سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران با وزرای خارجه امارات و عربستان نیز دیدار داشت، توسعه روابط دوجانبه در ابعاد اقتصادی و سیاسی محور این دیدارها بود.
دیدار با وزرای خارجه کومور و گابن بخش دیگری از برنامه های وزیر امورخارجه در کیپ تاون بود. در ملاقات وزیر خارجه کومور، این کشور درخواست کرد تا روابط سیاسی خود را با جمهوری اسلامی ایران از سربگیرد که مورد استقبال امیرعبداللهیان قرار گرفت.
امیر عبداللهیان پس از ملاقات وزیر خارجه گابن عازم تهران شد.
گروه «بریکس» شامل کشورهای نوظهور اقتصادی جهان یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که از نظر جمعیتی حدود نیمی از جمعیت جهان را در اختیار دارند؛ ۳۰ درصد مساحت جهان را در خود جای دادهاند و یکچهارم سرمایهگذاریهای صورت گرفته در جهان در این کشورها جذب شده است.
اهمیت این گروه و نقشآفرینی آن در اقتصاد جهانی سبب شده تا کشورهای متعددی از جمله ایران خواهان عضویت در این نهاد اقتصادی و تجاری شوند؛ «مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در این زمینه با بیان اینکه در زمان حاضر ۱۹ کشور تقاضای عضویت در گروه بریکس را مطرح کردهاند، گفته است: جمهوری اسلامی ایران جزء نخستین کشورهایی است که تقاضای عضویت در این گروه را مطرح کرده است.
اجلاس وزرای خارجه بریکس که در شهر کیپ تاون آفریقای جنوبی برگزار شد، فرصت مناسبی برای ترسیم چشمانداز و برنامههای ایران برای عضویت در این اتحادیه اقتصادی و نیز رایزنی با اعضا برای تسهیل عضویت جمهوری اسلامی ایران است.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که با توجه به عضویت کشورهایی چون روسیه، چین، برزیل و آفریقای جنوبی در این گروه، عضویت ایران این امکان را فراهم میکند که معاملات تجاری خود را بدون استفاده از دلار و با پول ملی انجام دهد و همچنین با استفاده از ظرفیت کشورهایی چون آفریقای جنوبی و برزیل بازارهای جدید صادراتی در قاره آفریقا و آمریکای جنوبی شناسایی کند.