به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدمحمود حسینی پور روز سهشنبه در جریان بازدید از اراضی کشاورزی جویبار در گفت و گو با خبرنگاران افزود: با توجه به نتیجه بخش بودن این اقدام، تقاضا شد تا نسبت به باروری دوباره ابرها در مازندران اقدام شود.
وی بر لزوم استفاده از فناوری های نوین برای مقابله با پدیده خشکسالی در مازندران تاکید کرد و خاطرنشان کرد: طرح های زیربنایی مهمی در راستای مدیریت منابع آب در مازندران در دست اقدام و یا تهیه است که باید با بسیح امکانات آنها را به اتمام برسانیم.
وی با اشاره به کاهش بارش باران در فصل زراعی جاری، اظهار داشت: مدیریت صحیح منابع آبی در راستای ذخیره سازی آب باید مورد توجه بیش از پیش قرار گیرد.
استاندار مازندران با اشاره به فقر این استان در مهار آبهای سطحی در مقایسه با میانگین کشوری، بر لزوم سرمایه گذاری صحیح و اصولی برای جمعآوری آبهای سطحی تاکید کرد و گفت که با توجه به طرح های در دست اقدام و سرمایه گذای اصولی در این بخش، در یک برنامه ریزی دراز مدت، میزان جمع آوری آبهای سطحی در این استان افزایش خواهد یافت.
خداحافظی ۲هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی مازندران با کشت شالی
حسینی پور در بخش دیگر سخنان خود افزود: دادههای آماری بیانگر این است که بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری جویبار به علت کمبود آب زیر کشت برنج نرفته و در اراضی کشت شده نیز با مدیرت هوشمند، مشکل آب کشاورزان منطقه نیز رفع شده است.
نماینده عالی دولت در مازندران از حفر چهار حلقه چاه ظرف مدت ۱۰ روز با قید فوریت و با همکاری شرکت آب منطقه ای و جهاد کشاورزی استان در جویبار خبرداد و گفت: طرح های زیربنایی در بحث مدیریت آب در این شهرستان باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
حسینی پور بیان کرد: در بحث زهکشی اراضی کشاورزی نیز علاوه بر ایجاد تغییر رویه از سنتی به مدرن، سرمایه گذاری بیشتری نیز در این بخش مورد نیاز است تا بهره مندی بیشتر کشاورزان از آب نیز میسر شود.
لایروبی ۸۰۰ آبندان مازندران
وی ادامه داد: در راستای مقابله با بروز پدیده خشکسالی و تامین آب مورد نیاز کشاورزان استان، مقرر شد با همکاری قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) نسبت به لایروبی ۸۰۰ آببندان در مازندران انجام شود.
وی افزود: برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان جویباری نیز لایروبی ۳۰ آببندان با در نظر گرفتن اولویت در دستور کار قرار گرفت تا بخشی از مشکل کم آبی در این شهرستان در فصل زراعی جاری رفع شود و لایروبی دیگر آببندان ها نیز به مرور در دست اقدام خواهد بود.
استاندار مازندران با بیان اینکه در شرایط فعلی باید هر کسی نفع خود را در نفع دیگران بداند تا همه مردم از نعمت خدادادی آب به طور مساوی بهره مند شوند، گفت: کشاورزان علاوه بر تحمل و صبر بیشتر باید با متولیان امور آب نیز تعامل و همکاری داشته باشند تا بتوانیم پدیده خشسالی را با کمترین میزان خسارت به پشت سر بگذاریم.
حسینی پور گفت که اراضی کشاورزی ساری و جویبار به لحاظ وسعت اراضی سطح زیرکشت، در اولویت نخست جبران میزان خسارت وارده ناشی از بروز پدیده خسکسالی در استان هستند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به کار خرید برنج از کشاورزان مازندرانی، اضافه کرد: ۱۰ فروشگاه بزرگ زنجیره ای که به نوعی بنگاههای بزرگ اقتصادی کور نیز محسوب می شوند هم اکنون کار خرید برنج از کشاورزان این استان را بر عهده دارند.
استاندار مازندران با عنوان اینکه کار خرید برنج از کشاورزان استان توسط این فروشگاه های زنجیره مطلوب و در برخی مناطق نیز به علت اینکه کشاورزان از فروش محصول خود به بهانه گران شدن این کالا خودداری می کنند، با کندی در حال انجام است، افزود: برنج از اقلام اساسی در سبد غذایی خانوارها محسوب می شود و رویکرد و سیاست دولت سیزدهم اینست که این کالا با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد.
حسینی پور ادامه داد: بدنبال راهکارهای دیگری هستیم تا علاوه بر تامین نظر و دیدگاه کشاورزان، برنج نیز با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، استان مازندران با داشتن ۴۶۰ هزار هکتار زمین های زراعی و باغی سالانه ۷۲ نوع محصول کشاورزی را تولید می کند که با تولید بیش از ۹۵۰ هزار برنج سفید، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات و ۸۰ هزار تن آبزیان رتبه نخست کشور را دارد
کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، ۵۰ درصدی روان آب های رودخانه های دائمی و همچنین کم شدن حدود ۶۰ درصدی ذخایر آبی پشت سدها و آب بندان های مازندران، باعث بروز تنش آبی دراین استان شده است بهگونه ای که مناطق شرقی با کمبود شدید آب در بخش کشاورزی مواجه اند و همین امر نیز شرکت آب منطقهای را برآن داشت تا طرح نوبت بندی منابع آبی استان را حدود یک ماه زودتر آغاز و جهادکشاورزی نیز اخطار کم آبی صادر کند.
کاهش بارندگی و تغییر الگوی بارش، کم شدن دبی آب رودخانهها، پایین رفتن ایستایی آب های زیر زمینی و پیش روی جبهه آب شور به جبهه آب شیرین در سواحل نشانه های پیش روی خشکسالی در استان مازندران است.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است. به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
نمودار مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می دهد که تا پایان اسفندماه پارسال، ۶۹.۹ درصد از مجموع مساحت مازندران تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید، ۱۸.۷ درصد در معرض خشکسالی شدید، ۷.۷ درصد خشکسالی متوسط، ۲.۵ درصد در معرض خشکسالی خفیف و ۱.۲ درصد نیز در حد نرمال است.
همچنین طبق گزارش این مرکز، در سطح حوزه آبریز اصلی دریای مازندران ۴۳.۸ درصد از مجموع مساحت در معرض خشکسالی بسیار شدید، ۳۲.۷ درصد در خشکسالی شدید، ۱۳.۹ درصد خشکسالی متوسط، ۶.۴ درصد خشکسالی خفیف و ۲.۱ درصد نیز در محدوده نرمال قرار دارد.