به گزارش ایرنا، تدوین راهبردهای کلان توسعه کشاورزی و افزایش محصولات با کیفیت در این بخش یکی از ارکان مهم برای تحقق رشد اقتصاد در کشور محسوب میشود که میتوان با سرمایهگذاری در این حوزه از بهرههای متعدد آن استفاده بهینه کرد.
در سالهای اخیر افزون بر کشت سنتی، از روشهای مکانیزه کشت نیز بهره گرفته میشود و کشت گلخانهای نیز تضمین بالایی برای اشتغال در تمامی فصول سال فراهم کرده است. این در حالیست که کنترل و مبارزه با آفات در مزارع و دیمزارها یکی از مهمترین چالشهای باغداران و کشاورزان محسوب میشود.
امروزه در حوزه مبارزه با آفات مزارع کشاورزی نیز روشهای جدیدی بکار می رود که استفاده از این روشها موجبات بالا رفتن راندمان محصولات کشاورزی را فراهم کرده است.
اکبر آهنگران مدیرکل دفتر پیشآگاهی و کنترل عوامل خسارتزا سازمان حفظ نباتات کشور نیز اعتقاد دارد یکی از مواردی که میتواند به رشد تولید کمک کند، کنترل عوامل خسارتزای گیاهی در مزارع و باغات کشور است چراکه بر اساس آمار جهانی، عوامل خسارتزای گیاهی ظرفیت بیش از ۴۰ درصد خسارت به تولیدات گیاهی را دارند و در صورت عدم کنترل، موجب افت عملکرد خواهند شد.
یکی از روشهایی که امروزه برای مبارزه با آفات در مزارع و جهت کاهش مشکلات ناشی از آفات و چگونگی کنترل آن در جوامع انسانی، بکار گرفته میشود، روش کنترل بیولوژیکی است.
این روش به دلیل استفاده ساده، داشتن اثرات ماندگار و خاصیت انتخابی مؤثر بر میزبان هدف، به عنوان جایگزین مناسبی برای برنامههای کنترل شیمیایی است. میتوان گفت در حال حاضر کنترل بیولوژیک یکی از جدیدترین استراتژیهای مبارزه با آفات در کشاورزی مدرن است چراکه در این روش تلاش میشود تا جمعیت آفات، با استفاده از دشمنان طبیعی آنها کاهش پیدا کند و استفاده از سموم شیمیایی برای کنترل آفات کشاورزی به حداقل برسد.
کنترل بیولوژیک آفات به دیمزارهای فارس
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس هم که معتقد است ترویج و توسعه روشهای کنترل آفات سازگار با محیط زیست در دیمزارهای استان از اهمیت بسیاری برخوردار است در این باره گفت: برای اولین بار در شرایط دیم، کنترل بیولوژیک لارو هلیوتیس توسط زنبور براکون در سطح ۵۰ هکتار از مزارع گلرنگ دیم طرح جهش تولید در دیمزارهای شهرستان زرقان به صورت مطلوب انجام شد.
مهدی صادقی افزود: کنترل بیولوژیک آفت لارو هلیوتیس در مزارع گلرنگ دیم با مشارکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و با رهاسازی ۲۵۰ هزار زنبور براکون به طور رایگان صورت گرفت.
این مقام مسئول با بیان اینکه اعتبار طرح مذکور از محل اعتبار تخصیصی برای کنترل عوامل زیان رسان در طرح جهش تولید در دیمزارها تامین شده است، اظهار کرد: در این طرح ضمن اینکه لارو آفت توسط زنبور براکون پارازیت می شود، از میزان مصرف سموم کاهیده و مخاطرات زیست محیطی نیز کاهش می یابد.
صادقی با بیان اینکه این نوع از کنترل بیولوژیک آفات در مزارع با همکاری مدیریت حفظ نباتات فارس عملیاتی شده است، ابراز کرد: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده در هفته های آتی این طرح در ۲۰۰ هکتار از مزارع دیم شهرستان های آباده و اقلید نیز اجرایی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ترویج و توسعه روش های کنترل آفات سازگار با محیط زیست از جمله اهداف مد نظر در طرح جهش تولید در دیمزارهاست، بیان کرد: تامین امنیت غذایی، تولید محصول سالم و توسعه پایدار از دیگر اهداف کلان طرح جهش تولید در دیمزارهاست که آن را دنبال می کنیم.