به گزارش ایرنا برنامه های هفته صنایع دستی امسال در استان کرمان از امروز(چهارشنبه) در حالی آغاز می شود که افتتاح دبیرخانه پنج شهر و یک روستای ملی صنایع دستی در کرمان از جمله برنامه های محوری و راهبردی این مناسبت در استان خوانده شده تا امیدها برای ارتقای جایگاه صنایع دستی این خطه را بیشتر از همیشه کند.
اسفند سال ۱۴۰۰ بودکه بنا به تصمیم کمیته انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی، شهرهای شهربابک در رشته فیروزه، راور در رشته قالی، قلعه گنج در حصیربافی، راین برای چاقو سازی و کرمان به عنوان شهر ملی صنایع دستی انتخاب شدند. پیش از آن در سال های گذشته نیز روستای دارستان شهرستان سیرجان به واسطه گلیم شیریکی پیچ به عنوان دهکده جهانی انتخاب شده بود.
حال پس از گذشت ۱۴ ماه از انتخاب شهرهای ملی صنایع دستی استان کرمان طی هفته صنایع دستی دبیرخانه شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی در شهرهای کرمان، راور، قلعه گنج، راین، شهربابک و روستای بیدکردوییه بافت افتتاح می شود و افتتاح این دبیرخانه تنها برنامه این مناسبت نیست؛ در این مناسبت ضمن برپایی انواع نمایشگاه ها شهروندان با داشته های کمترشناخته شده کرمان از جمله گلیم چهل ماشوله بافت و نیز کارگاه های نساجی سنتی نیز آشنا خواهند شد.
آثار دبیرخانه
اما پیش تشریح برنامه های این مناسبت، خبرنگار ایرنا به سراغ مدیران میراث فرهنگی کرمان رفته تا درباره اهمیت راه اندازی دبیرخانه شهرهای ملی صنایع دستی گفت وگو کند که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان کرمان در این زمینه معتقد است: با فعال شدن دبیرخانه شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در استان فعالیت های آموزشی، برگزاری نمایشگاه، نرخ گذاری ، بازاریابی و تجاری سازی محصولات صنایع دستی نیز پرقوت تر از گذشته در این مناطق دنبال می شود.
فریدون فعالی افزود: شکل گیری و توسعه زیرساخت های حوزه صنایع دستی، حافظت و ترویج صنایع دستی، ارتقای توانمندی فعالان و صنعتگران صنایع دستی، راه اندازی چرخه تولید، بازاریابی، فروش و صادارت محصولات صنایع دستی، حمایت از هنرمندان این بخش با اعطای کمک های مالی و تسهیلاتی و غیره از جمله اهدافی هستند که برای شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی پیش بینی شده است.
برنامه های هفته صنایع دستی
وی همچنین با اشاره به تدارک برنامه های مختلف برای روز و هفته صنایع دستی در استان کرمان تصریح کرد: پنج نشست تخصصی و پژوهشی در رشتههای گلیم شیریکیپیچ سیرجان، پتهدوزی، فرش دستباف، هنرهای سنتی و تزئینات معماری در این هفته برگزار می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان بیان کرد: برگزاری نمایشگاه و کارگاههای تولید زنده صنایعدستی در میدان تجلی کرمان، افتتاح کارگاه باز زندهسازی(احیای) نساجی سنتی، برگزاری نمایشگاه گروهی سفال و سرامیک و نیز افتتاح کارگاه تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی کرمان از جمله دیگر برنامه های گرامیداشت هفته صنایع دستی در استان کرمان است.
آموزش در مناطق کم برخوردار
وی همچنین خاطرنشان کرد: برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت صنایعدستی در مناطق کمتر توسعه یافته و کم برخوردار استان کرمان و دوره آموزشی اصالتشناسی و تبارشناسی صنایعدستی برای شاغلان این حوزه طی هفته صنایع دستی تدارک دیده شده است.
فعالی افزود: افتتاح خانه صنایعدستی شهرستان بم، برگزاری نمایشگاه گروهی گلیم چهلماشوله در شهرستان بافت، برپایی نمایشگاه صنایعدستی و اجرای مراسم بزرگداشت روز جهانی صنایعدستی در خانه حاجآقا علی شهرستان رفسنجان و شهر سرچشمه و نیز برگزاری کارگاههای تولید زنده پتهدوزی و حصیربافی در شهرستان جیرفت نیز در هفته صنایع دستی انجام می شود.
به گزارش ایرنا گلیم چهل ماشوله یا سینه ریز از مشهورترین دست بافته های شهرستان بافت کرمان است که قدمت آن به دوران صفویه و ورود ایل افشار به این منطقه باز می گردد و در مرداد سال ۱۳۹۷ روستای بیدکردویه شهرستان بافت در رشته گلیم چهل ماشوله ثبت ملی شد. چپ بافت بودن گلیم چهل ماشوله یکی از ویژگی های منحصر به فرد تکنیک بافت این محصول است و چهارگل، چهار فصلو، ترمئو، چوگونو، خارا، کله قوچی، سم قاطرو و گنبه ای از مهمترین نقوش این نوع دست بافته محسوب می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان همچنین گفت: اکران مستند ۱۵ دقیقهای صنایعدستی استان به زبانهای فارسی، انگلیسی و عربی برای عموم مردم و اهدای ۲ جلد کتاب دایرهالمعارف دستبافته عشایری، روستایی و گلیم شهر جهانی سیرجان به جامعه علمی و تخصصی هدف استان و کشور با تیراژ ۴۵۰ سری ۲ جلدی را نیز در هفته صنایعدستی خواهیم داشت.
فعالی ادامه داد: انعقاد تفاهمنامه بین ادارهکل امور اتباع استانداری و ادارهکل میراثفرهنگی برای ایجاد اشتغال و کاهش آسیبهای اجتماعی، نشر ۶ تولید محتوا در رشتههای شاخص صنایعدستی استان با راوی و به صورت ۲ زبانه، همچنین دیدار با هنرمندان و پیشکسوتان استان از دیگر برنامههای این هفته است.
به گزارش ایرنا، استان کرمان با سابقه غنی تاریخی و فرهنگی و اقلیم های متفاوت، درکنار هفت اثر ارزشمند ثبت جهانی و انواع جاذبه های طبیعی و تاریخی، مهد صنایع دستی ارزشمندی مانند قالی، فرش، گلیم، پته، مصنوعات فلزی، شال، بافته های حصیری، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی و غیره نیز به شمار می رود که آوازه و شهرت بسیاری دارند.
بیش از ۷۰ هزار نفر در حدود ۱۰۰ رشته صنایع دستی در قالب انفرادی و کارگاهی در استان کرمان در حوزه صنایع دستی مشغول به فعالیت هستند.
در تقویم جهانی ۱۰ ژوئن مطابق به ۲۰ خرداد هر سال روز جهانی صنایع دستی نام گذاری شده است و در ایران به همین مناسبت طی یک هفته برنامه های مختلفی در این حوزه اجرا می شود.