مرجان مشکوتی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این خدمات مراقبتی شامل ارزیابی سلامت مادر و جنین از جمله مصاحبه و تشکیل پرونده بارداری، معاینه بالینی، درخواست آزمایشهای مورد نیاز و بررسی نتیجه آنها، آموزش و مشاوره، تجویز مکملهای دارویی و ایمنسازی است.
وی با بیان اینکه مراقبتهای مراکز بهداشتی از مادران در سه مرحله پیش از بارداری، حین بارداری و بعد از زایمان انجام میشود، اظهار داشت: در قانون جوانی جمعیت به تقویت ارائه این خدمات مراقبتی و ایجاد تسهیلات لازم برای خانواده ها بهمنظور فرزندآوری در همه مراکز بهداشتی و برای همه مادران تاکید شده است.
مشکوتی با تاکید بر اینکه ارائه خدمات مراقبتی به مادران پیش از بارداری از اهمیت بالایی برخوردارست، اضافه کرد: اگر زنان در زمانی که تصمیم به بارداری و فرزندآوری می گیرند به مراکز بهداشتی مراجعه کنند و تحت مراقبتهای لازم قرار گیرند امکان اینکه دوران بارداری خود را با سلامت بالاتری طی کنند و نوزاد سالمی به دنیا بیاورند، بیشتر است.
وی از زنان خواست تا هنگامی که تصمیم به بارداری گرفتند به نزدیکترین واحد ارائه دهنده خدمت (پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت) نزدیک به محل زندگی خود مراجعه کنند تا خدمات مراقبتی برای آنها ارائه شود.
مشکوتی گفت: خدمات مراقبتی برای زنان باردار در مراکز بهداشت توسط بهورز، ماما و پزشک ارائه میشود و در صورتی که نیاز به مراقبت ویژه یا خدمات تخصصی تر داشته باشند به سطح مراقبتی بالاتر یا پزشک متخصص ارجاع میشوند.
وی با اشاره به فعالیت حدود یکهزار واحد بهداشتی شامل پایگاه های سلامت و خانههای بهداشت زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، خاطرنشان کرد: خدمات مراقبتی بارداری تا ۴۲ روز پس از زایمان نیز برای مادران ارائه می شود.
مشکوتی تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در صدد ارتقای کیفیت مراقبت های بارداری با هدف بارداری سالم و تولد نوزاد سالم است.
وی همچنین درباره حمایت از مادران شاغل، توضیح داد: در قانون جوانی جمعیت این موضوع نیز دیده شده است و مادر باردار اگر شرایط شغلی وی امکان دورکاری داشته باشد میتواند تا چهار ماه از دورکاری در دوران بارداری استفاده کند.
وی با بیان اینکه مدت زمان مرخصی زایمان ۹ ماه و در صورت فرزند دو قلو یا بیشتر، یک سال است، افزود: مادر میتواند درخواست کند که ۲ ماه از مرخصی زایمان خود را قبل از زایمان و در دوران بارداری استفاده کند.
مشکوتی با اشاره به اینکه شوهران مادران باردار نیز می توانند تا ۲ هفته پس از زایمان از مرخصی استفاده کنند، خاطرنشان کرد: نوبت کاری شب برای زنان باردار و مادران دارای فرزند شیرخوار تا ۲ سالگی نیز اختیاری است که البته این موضوع برای اداره های دولتی صدق می کند.
وی ادامه داد: مادران شیرده نیز می توانند به مدت یک ساعت در روز از مرخصی شیردهی استفاده کنند.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در مهر سال ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید در آبان همان سال توسط رییس جمهور ابلاغ شد.
در این قانون سرفصلهای مختلفی با موضوعهای جوانان در آستانه ازدواج یا زوجهای جوان، حمایتهای دوران بارداری و شیردهی، تسهیلات یا حمایتهای قانونی برای تولد هر فرزند بویژه فرزند دوم به بعد، حمایت از خانوادههای دارای فرزند، حمایت از مادران شاغل و غیرشاغل، تسهیلات مسکن و مُشوقهای اقتصادی دیده شده است.
استان اصفهان پنج میلیون و ۳۷۵ هزار نفر جمعیت در ۲۸ شهرستان دارد.