آنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، صدور مجوز سرمایهگذاری را از معضلات مهم در توسعه استان عنوان کرده و افزودند: مشکل صدور مجوزها در نهایت به کاهش روند تولید و رکود در بخش اقتصاد استان منتهی خواهد شد.
این عده می گویند: برای استقرار یک واحد صنعتی یا معدنی مجوزهای سختگیرانه منابع طبیعی، امور آب، امور عشایر، محیط زیست و غیره لازم است که گذشتن از هر یک از این استعلام ها ماه ها طول می کشد و در بسیاری از موارد جلوی تولید را می گیرد.
یک فعال اقتصادی در کهگیلویه و بویراحمدگفت: در واقع برای دریافت مجوز ساخت یک واحد صنعتی یک سال و نیم و عبور از ۵۰ تا ۷۰ مانع قانونی و بخشنامه ای لازم است که این روند سرمایه سوز و سرمایه گریزان است.
جبار کیانی عنوان کرد: برای حل چالش قوانین قدیمی و دست و پاگیر که از موانع عمده برای توسعه استان هایی مانند کهگیلویه و بویراحمد است نیاز به تصویب قوانین جدید و روزآمد و کارآمدن کردن آنها در مجلس شورای اسلامی است.
یکی دیگر از فعالان اقتصادی استان می گوید: حرف دل تولید کنندگان و فعالان بخش خصوصی همین قوانین دست و پا گیر است که توسط ادارات دولتی از بابت استعلام های تکراری و موازی و هزینه های سنگینی بابت استعلام ها و کارشناسی باید پرداخت کنیم.
میانگین ۱۵ماهه برای صدور مجوز سرمایه گذاری
مشاور اقتصادی رئیس اتاق بازرگانی یاسوج در این ارتباط گفت: تمام سازمان های مرتبط با صدور مجوز مشکل ساز هستند و یکی از اساسی ترین موانع و مشکلات موجود در فضای کسب و کار استان بروکراسی اداری، موازی کاری و طولانی بودن روند صدور مجوزها است.
محمد امین منوچهری بیان کرد: صدور مجوزهای سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد حدود ۷۰ مرحله دارد و بطور میانگین ۱۵ ماه به طول می انجامد و گاها تا سه سال هم طول کشیده است.
وی عنوان کرد: استعلام از سازمان ها و ارگان ها ۲ تا سه ماه، استعلام از امور اراضی سه تا ۶ ماه ، استعلام از منابع طبیعی ۲ تا پنج ماه، استعلام از امور آب ۲ تا چهار ماه، استعلام از کارگروه زیربنایی چهار تا هفت ماه ، تصویب در شورای برنامه ریزی یک ماه، صدور مجوز در سازمان مربوطه یک ماه به طول می انجامد.
مشاور اقتصادی رئیس اتاق بازرگانی یاسوج ابراز کرد: ناراحت کننده این است که اگر امور اراضی استعلام می کند، همان هم در منابع طبیعی استعلام می شود، بنابراین موازی کاری و استعلام مجدد روند مجوزها را طولانی و کند کرده است.
منوچهری با اشاره به اینکه طولانی شدن روند صدور مجوزات استان، در حوزه سرمایه گذاری خارج از استان و خارج از کشور اثر منفی دارد، بیان کرد: استان کهگیلویه و بویراحمد باید در حوزه سرمایه گذاری رقابت ایجاد کند، که با این شرایط رقابت شکل نمی گیرد.
وی گفت: تا زمانی که نتوانیم اصلاحات و تغییرات بنیادین در زمینه صدور مجوزات ایجاد کنیم، همچنان تولید ما با مشکل مواجه خواهد بود.
مشاور اقتصادی رئیس اتاق بازرگانی یاسوج بیان کرد: پنجره واحد اقتصادی تبدیل به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار شده است و کارهای خوبی در این پنجره صورت گرفته است.
منوچهری با انتقاد از تدوین برنامه های ۶ سال گذشته توسعه، گفت: سند راهبردی و برنامه استراتژی سازمان ها بر اساس پیش بینی نرخ رشد اقتصادی استان و برنامه هفتم توسعه، در آینده نزدیک باید تدوین شود.
وی گفت: در بخش محصول ناخالص داخلی استان در ۱۰ سال گذشته همیشه نرخ منفی و معنی دار بوده و امیدواریم که تغییری در این نرخ تولید محصول ناخالص داخلی استان ایجاد کنیم.
دلیل طولانی شدن مجوزها در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: معمولاً برای هر طرح اجرایی ۱۶ استعلام از ۱۶ دستگاه اخذ میشود، در آب منطقهای یک استعلام آب زیرزمینی، آب سطحی، آب رودخانهای، حفاظت کیفی، تبدیل به چهار استعلام میشود، در سال گذشته در یک کمیسیون شرکت آب منطقهای یک هزار و ۲۰۰ پرونده بررسی شده، که ۹۴۰ پرونده آن مورد تأیید قرار گرفته است.
آرش مصلح افزود: این فرایند قانونی است و اگر انجام نگیرد موجب بازخواست دستگاه نظارتی قرار میگیرد.
وی با اشاره به اهمیت آسیبشناسی طولانی شدن روند مجوزها، ادامه داد: چرا باید این مجوزات در آب منطقهای ۲ ماه طول بکشد و چه کاری باید بکنیم که این استعلامات کوتاه شوند.
مصلح بیان کرد: ۳۲ طرح پرورش ماهی یک سال است که در آب منطقهای هستند و ۱۰ بار مطرح میشوند و به نتیجه نمیرسند، زیرا دستگاههایی که باید پاسخ این استعلامات را بدهند از نظر علمی و غیره قادر به پاسخگویی نیستند.
وی گفت: در کشورهای غربی این استعلامات یک روز هم طول نمیکشد چون در غرب محل احداث کارخانه شن و ماسه و محل احداث کارخانه طیور و هر واحد تولیدی مشخص است، در حالی که در اینجا، ارباب رجوع محل احداث را مشخص میکند، به همین دلیل هم باید از صفر تا صد بررسی شوند.
مصلح با اشاره به آسیبشناسی مجوزات در شرکت آب منطقهای، گفت: مسائل حقوقی، تعارضات، مالکیتها، مسائل اجتماعی که در توسعه اقتصادی و زیربنایی، فرهنگ در طولانی شدن روند مجوزات اثرگذار است و باید در کهگیلویه و بویراحمد به فرهنگ نیز بهای بیشتری بدهیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد افزود: جای جامعهشناسان و روانشناسان در تصمیمگیریهای مدیران خالی است.
ضرورت ایجاد پنجره واحد اقتصادی
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر ضرورت کاهش بازه زمانی پاسخ دادن به استعلامات تاکید کرد و اظهار کرد: پذیرفتنی نیست که یک سرمایه گذار ۲ الی سه ماه برای پاسخ استعلاماتش معطل دستگاههای مرتبط بماند .
سید علی احمد زاده افزود: وقتی یک سرمایه گذار به استان می آید باید با توجه به اهمیت سرمایه گذاری همه چیز برای انجام این مهم فراهم باشد و دستگاه صنعت ، معدن و تجارت باید با ایجاد پنجره واحد اقتصادی به روند پاسخگویی به استعلامات سرعت بخشد و زمان را کاهش دهد.
مجوزهای سرمایهگذاری در کهگیلویه و بویراحمد ۱۵ روزه صادر میشود
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: بازه زمانی صدور مجوزها برای سرمایهگذاری از سوی دستگاههای اجرایی مختلف این استان با هدف تسهیل در روند فعالیت بخش خصوصی به ۱۵ روز کاهش یافته است .
سید احسان عسکری، ضمن تشریح اقدامات انجام گرفته در خصوص تسهیل سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد، افزود: قطعا در قدم اول برای هر سرمایه گذار مستلزم اخذ مجوز در کوتاه ترین زمان ممکن هست که پیش از این فرآیند زمانی اخذ مجوز در استان گاها تا ۲سال بطول می انجامید .
وی ادامه داد: در راستای رویکرد دولت سیزدهم برای سهولت امر و جلوگیری از سرگردانی سرمایه گذاران و تسریع در امر پاسخگویی به استعلامات در وهله نخست اقدام به راه اندازی ستاد سرمایه گذاری استان با حضور دستگاههای اجرایی دخیل در امر مجوزها کردیم و در نتیجه زمان بر بودن اخذ مجوزها از مدار خارج شد .
به گفته عسکری یکی از مهمترین مشکلات سرمایه گذاری مربوط به استعلام از دستگاه ها است که با راه اندازی ستاد سرمایه گذاری، دستگاه های اجرایی مربوطه مکلف به پاسخگویی ۱۵ روزه استعلام های بخش خصوصی شدند.
وی اظهار داشت: مدیران دستگاه های اجرایی در استان پرظرفیت کهگیلویه و بویراحمد با پرهیز از بخشی نگری و جزیره ای عمل کردن ، از زمان صدور مجوز تا نتیجه نهایی در کنار سرمایه گذاران خواهند بود و در جهت رفع موانع پیش پای سرمایه گذار تلاش می کنند.
عسکری با اشاره به نحوه روند کاری ستاد سرمایه گذاری استان تصریح کرد: برای اخذ مجوزهای لازم یک سرمایه گذار همه ادارات ذیزبط زا یکروز بطور همزمان روی زمین دعوت می کنیم و اگر نقشه بردار هم لازم باشد نیز پیش بینی لازم صورت خواهد گرفت و پس از این حضور دستجمعی ، در نتیجه ظرف ۲هفته باید دستگاه اجرایی پاسخ استعلام خود را به ستاد اعلام کند.
امسال سال مهار تورم و افزایش تولید نامگذاری شده بنابراین می طلبد با افراد و دستگاههایی که در روند صدور مجوزهایی که حق مردم است سنگاندازی میکنند به شدت برخورد شود.
حتی برای رسیدگی به تخلفاتی که دستگاهها در خصوص صدور مجوزها در درگاه ملی انجام میدهند، شعبه های ویژه رسیدگی ایجاد شود تا سریع تر کارها سامان یابد.