به گزارش چهارشنبه شب ایرنا از "هیل" وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد دانیل کریتنبرینک، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور شرق آسیا و اقیانوس آرام و سارا بران، مدیر ارشد شورای امنیت ملی در امور چین و تایوان، به همراه نیکلاس برنز سفیر آمریکا در چین با مقامات چینی دیدار کردند.
وزارت خارجه آمریکا افزود که دو طرف «بحثهای صریح و سازنده بعنوان بخشی از تلاشهای جاری برای حفظ ارتباط و دیپلماسی میان دو کشور در سطح بالا» داشتند.
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا, مقامات چینی حاضر در این دیدار شامل، ما ژائوسو معاون وزیر امور خارجه چین و یانگ تائو، مدیر کل اداره امور آمریکای شمالی و اقیانوسیه بودند.
در این بیانیه آمده است: دو طرف در مورد روابط دوجانبه، مسائل پیرامون رفت و آمد دریایی، کانالهای ارتباطی و سایر موضوعات تبادل نظر کردند. مقامات آمریکایی تصریح کردند که واشنگتن بشدت با چین رقابت و از منافع و ارزشهای خود دفاع خواهد کرد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز گفت که مقامات دو کشور «گفت , گویی صریح و سازنده در خصوص بهبود روابط دوجانبه و مدیریت مناسب اختلافات داشتند.»
ونبین افزود که چین در جریان این گفت , گوها "موضع جدی پکن در مورد تایوان و دیگر مسائل مهم را مطرح و دو طرف "توافق کردند که ارتباطات را حفظ کنند. "
به گزارش ایرنا, پیش از این وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: این آمریکا بود که ابتدا مشکل ایجاد کرد و اقدامات تحریک آمیز انجام داد و چین با اقداماتی مطابق با قوانین و مقررات پاسخ داد.
اظهارات وانگ در حالی بیان شد که ایالات متحده همچنان به اقدامات تحریک آمیز با ناوشکنهای خود و کانادا که روز شنبه از تنگه تایوان عبور کردند، علیه نیروی دریایی چین ادامه میدهد.
سرهنگ شی یی، سخنگوی ارتش شرقی چین، در بیانیهای گفت که فرماندهی این بخش از ارتش نیروهای دریایی و هوایی خود را سازماندهی مجدد کرده است و بر وضعیت منطقه نظارت کامل دارد.
وانگ گفت: "اقدامات ارتش چین کاملاً منطقی، قانونی، ایمن و حرفهای است. این ایالات متحده است که باید عمیقاً در مورد خود رفتارهای تأمل کند و اعمال اشتباه خود را اصلاح کند. "
در یکم آوریل ۲۰۰۱، یک جت جنگنده PLA J-۸II در یک مأموریت رهگیری و در حالی که این هواپیما در حال انجام عملیات شناسایی نزدیک در دریای چین جنوبی بر فراز منطقه اقتصادی انحصاری چین در جنوب شرقی هاینان بود، با یک هواپیمای جاسوسی EP-۳ آمریکا برخورد کرد. این تصادم باعث مرگ خلبان چینی شد و منجر به تنش در روابط چین و آمریکا در آن زمان شد.
ناظران معتقدند چین و ارتش آن بسیار قدرتمندتر از سال ۲۰۰۱ هستند و در شرایط کنونی روابط چین و آمریکا، ایالات متحده نمیتواند عواقب ماجراجوییهای یک هواپیما یا ناو جنگی دیگر را تحمل کند.
تحلیلگران با اشاره به ادعای رسانههای آمریکایی مبنی بر امتناع چین از برگزاری نشست بین چین و آمریکا خاطرنشان کردند که مسئولیت بن بست کنونی بین چین و آمریکا بر عهده آمریکاست و هیاهوی این کشور مبنی بر امتناع چین از گفت وگو برای بهبود روابط مفید نخواهد بود.
به گفته تحلیلگران، بسیاری از کشورها به طور فزایندهای از سیاست آمریکا در قبال چین ناراضی هستند زیرا این امر منجر به تنشهای منطقهای به ویژه در زمینه نظامی شده است. این کشورها انتظارات خود را از تعامل بیشتر بین چین و آمریکا و یک محیط جهانی باثبات ابراز کردهاند.