دکتر بهلول تکلوی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با توصیه به شهروندان در خصوص خرید گوشت قرمز ممهور به مهر بهداشتی دامپزشکی و تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو افزود: لاشه دام استحصالی از کشتارگاهها باید بهمدت ۲۴ ساعت در پیش سردکن و دمای بین صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شده تا با اسیدی شدن لاشه ویروس غیرفعال شده و از بین برود.
وی با اشاره به این که بیماری تب کریمه کنگو در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریورماه که زمان رشد و تکثیر و فعالیت کنهها است بیشتر شایع است ، خاطرنشان کرد: در مناسبتهای خاص که در آنها کشتار خارج از سیستم کشتارگاهی افزایش مییابد، موارد قطعی این بیماری افزایش مییابد.
تکلوی اظهار کرد: مقاومت ویروس این بیماری در برابر حرارت و سرما بسیار کم است و در دمای ۵۶ درجه سانتی گراد به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود ، بنابراین پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن آن میشود ، همچنین این ویروس توان مقابله با محیطهای اسیدی را ندارد.
وی ادامه داد: از ابتدای سال جاری ۳۶۳ هزار مترمربع جایگاه نگهداری دام در مناطق مختلف استان علیه بیماری تب کریمه کنگو سمپاشی شده و عملیات سمپاشی ۲۷ هزار راس بدن دام برای اقدامات کنترلی دامپزشکی در کانونهای گزارش شده بیماری انجام شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل افزود: در کنار برنامهریزی هدفمند سمپاشی، اقدامات مهمی از جمله برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی در روستاهای واقع در مناطق پرخطر بهویژه در کانونهای این بیماری و اطلاعرسانی به مردم از طریق رسانههای محلی و استانی، نصب بنرهای توصیههای بهداشتی در محل کشتارگاهها و میادین اصلی دام و پخش بروشور و توصیههای بهداشتی در مراکز تولید، توزیع و عرضه فرآوردههای خام دامی انجام شده است که که نتیجه آن کاهش بروز بیماری نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده است.
وی از شهروندان خواست به توصیه های بهداشتی کارشناسان دامپزشکی توجه نموده و در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی در عرضه فرآوردههای خام دامی و یا موارد مشکوک مراتب را با شماره تلفن ۳۳۳۹۴۸۰۰ و سامانه اطلاع رسانی ۱۵۱۲ گزارش کنند.
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در سال ۱۹۴۴ میلادی در شبه جزیره کریمه و در سال ۱۹۶۹ میلادی در کنگو گزارش و در سال ۱۹۷۰ میلادی در ایران مورد شناسایی قرار گرفت.
این بیماری یک بیماری ویروسی حاد تبدار و خطرناک مشترک بین انسان و دام با درصد کشندگی بالا است و کنهها ناقل و مخزن اصلی این بیماری هستند.
راه انتقال بیماری تب کریمه کنگو به انسان از طریق گزش کنه، له کردن کنه با دست، تماس با خون و ترشحات خونی گوشت دام آلوده میباشد ، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بهجز تب خفیف چند روزه در حیوانات اهلی هیچگونه علایم مشخصی ندارد و خطر انتقال آن در انسان پس از ذبح دام آلوده به دنبال تماس با پوست، لاشه و ترشحات دام آلوده وجود دارد.