به گزارش روز جمعه ایرنا از سایت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، محمد مدادی در کارگاه آموزشی و نشست هم اندیشی حفاظت از گونه در معرض انقراض میش مرغ که به مناسبت هفته محیط زیست در دانشگاه آزاد واحد بوکان برگزار شد، افزود: امر حفاظت از محیط زیست و حیات وحش تکلیف شرعی و ملی برای افراد جامعه است.
وی اضافه کرد: ما پیرو دینی هستیم که شکستن شاخه درخت را مانند شکستن بال ملائک میداند و توجه ویژه آن به محیط زیست، تکلیف شرعی برای ما ایجاد میکند که با تمام وجود حافظ داشتههای مان در زمینه محیط زیست و حیات وحش باشیم.
وی ادامه داد: پرنده میش مرغ یکی از ذخایر ژنتیکی کشور و جهان است که وضعیت جمعیتی آن در کشور ما و سایر کشورها مناسب نیست، این پرنده نادر در معرض خطر انقراض است و یک وظیفه ملی است که تک تک مردم به گونهای رفتار کنند که نسلهای بعدی نیز بتوانند از این ذخایر ملی بهره مند شوند.
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست انقراض گونهها در حوزه تنوع زیستی جانوری را تقریبا برگشت ناپذیر دانست و گفت: این مساله مسوولیت ما را سنگین تر و حساس تر میکند.
به گفته وی، وقتی یک گونه جانوری در معرض انقراض قرار میگیرد زنگ خطر یک بحران به صدا در میآید و ما تمام تلاش خود را برای خروج از این بحران میبایست انجام دهیم.
مدادی با اشاره به اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در نجات این گونه در معرض انقراض گفت: کارگروه ویژه کارشناسی برای موضوع میش مرغ تشکیل شده که جلسات آن به صورت مستمر و ماهانه برگزار میشود و از سوی دیگر سهم مهمی از اعتبارات ملی مربوط به تنوع زیستی در ۲ سال گذشته به میش مرغ اختصاص داده شده و مطالعات مربوط به موضوع تکثیر و پرورش این پرنده آغاز شده است.
وی اظهار کرد: با این وجود موضوع میش مرغ، یک مساله سازمانی نیست و ما نیازمند یک عزم ملی هستیم که در این راستا نقش جوامع محلی و کشاورزان، پر رنگ تر است.
به گزارش ایرنا، پرنده میشمرغ، که در زبان محلی «چیرگ» نیز نامیده میشود، یکی از بزرگترین پرندگان ایران و از گونههای منحصر به فرد و بسیار مهم جانوری در جهان به شمار میآید که نسل آن با خطر انقراض روبرو است.
این پرنده نادر(Otis tarda) نام دارد که جزو بزرگترین پرندگان گیاهخوار بوده و با جثة بزرگ و بالهای کشیده و پرتوان، لقب سنگینترین پرنده قادر به پرواز جهان را دارد.
میشمرغ طی سالهای گذشته به دلیل محدودشدن زیستگاههای طبیعی، شکار بیرویه و اختلال در مناطق زیست و تخمگذاری، در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل هماکنون در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در طبقه آسیبپذیر (VU) قرار دارد.
تخریب زیستگاه و تبدیل زمینهای دیم به آبی (مکانیزه شدن کشاورزی) باعث کاهش نسل این گونه کمیاب در دهههای اخیر شده به طوری که جمعیت آن در کشور تنها محدود به بخشهایی از شهرستانهای بوکان و مهاباد در آذربایجانغربی است.
میشمرغ که در جهان به اسمهای مختلفی شناخته میشود برای نخستین بار در سال ۱۷۵۸ میلادی توسط "کارللینه" به نام علمی (Avis tarda) نامگذاری شد و بر اساس بررسیهای انجام شده بیش از ۶۰ درصد جمعیت این گونه در پرتغال و اسپانیا زیست میکند.
این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بالها و منقاری پهن و برگهای رنگارنگ است و طول بدن آن حدود یک متر و بیش از ۱۵ کیلوگرم وزن دارد و روی زمین لانه میسازد.
بر اساس بررسی های میدانی کرشناسان حفاظت محیط زیست بوکان از جمعیت این گونه مهم حدود ۳۰ قطعه مشاهده شده است که زنگ خطر تهدید جمعیت را به صدا درآورده است.
بوکان در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.