به گزارش خبرنگار ایرنا ، مقابله با خشکسالی و تداوم کشاورزی مازندران فقط با بازگشت آب بندان ها به چرخه مدیریت صحیح آب میسر است، وضعیتی که دولت سیزدهم طی سال گذشته با تخصیص ۶۰ میلیارد تومان اعتبار سبب شد تا حدود ۶۰ هکتار از آب بندان های استان لایروبی شود، ثمره توجه و برنامه اجرایی دولت این که اکنون شالیکاران با خیال آسوده تری مشغول کشت و کار هستند.
نمونه بارز اهمیت باز سازی و احیای آب بندان ، لایروبی آب بندان« ولاغوز » در بخش چهاردانگه شهرستان ساری است که با لایروبی ۱.۵ هکتاری این آب بندان ، آب حدود ۴۰ هکتار از زمین شالیزاری ۷۰ بهره بردار این روستا تامین شد و نشا کاری برنج نیز انجام شده است.
دهیار ، اعضای شورای روستا و شماری از کشاورزان روستایی ولاغوز ، امروز شنبه در بازدید خبرنگاران به همراه مسوولان جهاد کشاورزی از این آب بندان ، از توجه دولت به امر لایروبی و دیوار سازی تقدیر کردند و گفتند: اگر این اقدام عملی انجام نمی شد، امسال با چالش جدی برنجکاری مواجه می شدیم.
آنان تصریح کردند: اکنون کشاورزان این روستا با خیال آسوده در حال برنجکاری هستند ، چراکه با لایروبی، حجم ذخیره آب تا ۲ برابر بیشتر شده است و کشاورزان با خیال آسوده از اطمینان آب ، مشغول کشاورزی هستند.
کارشناسان آب و خاک مازندران معتقدند ، اگر آب بندان ها به درستی مرمت و بهسازی شوند، این منابع آبی سبب افزایش طول دوره فعالیت کشاورزی در شمال می شود.
طبق گزارش رسمی جهاد کشاورزی مازندران در این استان ۹۱۵ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد. طبق بررسی هایی که سال ۱۴۰۰ انجام شد ، ۸۰ درصد این آب بندان ها نیاز به مرمت و لایروبی دارند.
کارشناسان کشاورزی می گویند که میانگین عمق آب بندان ها استان به خاطر چندین سال لایروبی نشدن به یک تا یک و نیم متر کاهش یافته است و لایروبی سبب می شود تا علاوه بر جلوگیری از کوچک شدن آب بندان ها به خاطر تغییرات اقلیمی ، بر عمق آنها افزوده شود.
آب بندان به عنوان سازه ذخیره ساز آب کشاورزی، مختص استان های شمالی کشور است که در مازندران به آن " اندون " ، در گیلان " سل " و در استان گلستان " بندسار " می گویند.
تامین آب زراعی ، جمع آوری آب های زهکش ، مخازن سیل گیر ، پرورش ماهی و گردشگری از جمله قابلیت های آب بندان ها در مازندران است.
به اعتقاد کارشناسان کشاورزی ، از آنجایی که ۳۵درصد بارندگی در فصول زراعی و ۶۵ درصد در فصول غیر زراعی در مازندران می بارد، ذخیره آب در آب بندان ها باعث رونق کشاورزی استان بویژه تقویت کشت های چند باره می شود.
ظرفیت آب بندان های مازندران تا پیش از آغاز طرح لایروبی حدود ۳۵۰ میلیون متر مکعبت بود ولی گفته می شود با اتمام مرمت و لایروبی به حدود ۷۰۰میلیون مترمکعب افزایش می یابد که ۲ برابر ظرفیت سدهای استان است.
بازسازی و مرمت ۶۰قطعه آببندان در مازندران
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در بازدید خبرنگاران از طرح احیا و باز سازی آب بندان های مازندران در ساری گفت : کار مطالعاتی ساماندهی ۶۰قطعه از آب بندان های استان برای سال زراعی جاری به اتمام رسیده و این پروژه مهم کشاورزی با تخصیص ۶۰ میلیارد تومان عملیاتی شده است.
علیرضا علیزاده با توضیح این که از سال گذشته با تخصیص ۶۰میلیارد تومان دیوار سازی و لایروبی ۶۰ قطعه آب بندان های مهم و حساس استان انجام شد تا در سال زراعی جاری کشاورزان با خیال آسوده کشت و کار ا در شرایط کم بارشی داشته باشند، بیان داشت : با توجه به این که با لایروبی آب بندان ها ظرفیت و حجم ذخیره آب تا ۲ برابر افزایش مییابد ، این مهم مور تاکید دولت سیزدهم قرار گرفت.
وی سطح آب بندان های مازندران را از حدود ۲ هکتار تا ۲۸۰ هکتار عنوان کرد و گفت: اکنون بیشتر کشاورزان به اهمیت حفظ و لایروبی آب بندان ها به مراتب بیشتر از گذشته پی برده و همکاری و مشارکت خوبی نیز دارند.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران از سرمایه گذاری ۱۸۰ میلیارد تومانی استان در اجرای شده آبیاری قطره ای در اراضی کشاورزی استان طی یک سال گذشته خبر داد و بیان داشت : دولت ۵۰ درصد اجرای طرح آبیاری قطره ای و تحت فشار را به صورت رایگان به بهره برداران تسهیلات پرداخت می کند.
علیزاده با بیان این که در سال زراعی جاری نیز برای هر هکتار ۵۴ میلیون تومان تسهیلات رایگان پرداخت می کند، اظهار داشت : تا کنون ۴۸هزار هکتار از اراضی استان تحت آبیاری قطره ای و تحت فشار دارد.
عمده حدود ۴۶۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی استان در حال حاضر با بهره گیری از سردهنه های کشاورزی ، از آب رودخانه ها آبیاری می شوند.
بیشترین میزان مصرف آب بخش کشاورزی در مازندران مربوط به شالیزارهاست و هدایت و تقسیم بندی آب از طریق سردهنه ها بیشترین سهم را در آبیاری این اراضی دارد.
مازندران حدود ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و بر اساس آمارهای رسمی سالانه یک میلیون تن برنج سفید تولید می کند