نیویورک- ایرنا- نشریه آمریکایی نیوزویک در تحلیلی با بیان اینکه آسیبی که دونالد ترامپ با خروج آمریکا از توافق با ایران (برجام) وارد کرد، بسیار بزرگ است، گفت که هزینه آسیب ناشی از خروج از برجام به اعتبار آمریکا غیرقابل محاسبه است.

به گزارش بامداد یکشنبه ایرنا، نشریه نیوزویک در تحلیلی در خصوص سیاست‌های دولت پیشین آمریکا با رهبری دونالد ترامپ نوشت که برجام بهترین توافقی بود که ترامپ آن را تخریب کرد.

در بخش‌هایی از این گزارش آمده است:

دلایل زیادی وجود دارد که آمریکایی‌ها و جهان نخواهند یک دور دیگر از ریاست‌ جمهوری دونالد ترامپ را تجربه کنند و آن هم تفرقه افکنی، جهل و نادانی او و تلاش وی برای براندازی انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا و همدستی او در جنایت ۶ ژانویه و حمله به ساختمان کنگره است.

اما اشتباه محاسباتی عظیم ترامپ در مورد ایران ممکن است بزرگ‌ترین دلیل باشد که آمریکایی‌ها نخواهند او بار دیگر رئیس جمهور شود زیرا در حوزه سیاست خارجی یک حماقت می‌تواند به شدت شرایط را بحرانی کند.

ترامپ در آن زمان استدلال کرد که تحریم‌های ایران، حکومت این کشور را به زانو در خواهد آورد. ترامپ آشکارا جرات جنگ با ایران را نداشت و جانشین او هم چنین جراتی ندارد.

آسیبی که ترامپ با خروج آمریکا از توافق با ایران وارد کرد، بسیار بزرگ است. او فراتر از اینکه ایران را در آستانه هسته‌ای شدن قرار داد، به اعتبار آمریکا صدمه زد و آمریکا را کشوری نشان داد که نمی‌توان به آن در پایبندی به تعهداتش اعتماد کرد. هزینه آسیب به اعتبار آمریکا غیرقابل محاسبه است.

نیوزویک با بیان اینکه "در این مرحله، حذف برنامه هسته‌ای با اتکا به زور بعید به نظر می‌رسد"، هشدار داد که هرگونه حمله‌ای، خطر متقابل ویرانگر از سوی تهران را دارد که به قیمت جان‌های بسیار و جنگ گسترده‌تری خواهد شد.

به گزارش ایرنا، اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامی‌ها در ایران و نیز قدرت پهپادی ایران و ادعای بکارگیری این پهپادها از سوی روسیه در جنگ علیه اوکراین تحریم‌هایی را وضع کرده است.

دولت بایدن که همواره شعار رویکرد دیپلماسی را سر داده است، همگام با متحدان غربی خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست. آمریکا این روزها همچنین در پی تعمیق روابط تهران - مسکو، ایران را به ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم می‌کند که مقامات جمهوری اسلامی ایران به شدت این ادعا را رد کرده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریم‌ها به صورت حداکثری رفع و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.