حمید شهرابی مسئول تحقیقات «خانه آمریکای لاتین» در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت و اهداف سفر «آیت الله ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان به کشورهای کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا اظهارداشت: این سفرها در شرایطی صورت میگیرد که بنا به اذعان دولتمردان آمریکا سختترین تحریمها علیه ایران اعمال شده است.
وی با بیان اینکه ایران با یک جنگ اقتصادی تمام عیار مواجه است، گفت: نظم نوین بینالمللی در حال رشد و تقویت است و «اتحادیههای قدرتمندی از جمله شانگهای و بریکس» را شاهد هستیم که امکان عضویت ایران در این اتحادیهها هم یا فراهم شده یا در آستانه فراهم شدن است.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: سفر رئیس جمهور کشورمان به کشورهایی صورت میگیرد که «خط مقدم مقابله با نظام امپریالیستی در آمریکای لاتین» هستند، سه کشوری که در آنها انقلاب شده و قادر بودهاند تهاجمات آمریکا را پس زده و در مقابلش ایستادگی کنند.
شهرابی بیان داشت: بنابراین امروز در شرایطی هستیم که روابط ایران با کشورهای آن منطقه که کشورهای مستقلی بوده و تلاش میکنند فاصله خود را با کاخ سفید افزایش داده و در عین حال روابط خود را با روسیه، چین و دیگر کشورها تقویت کنند، در حال توسعه است.
وی افزود: باید از این «سیاست دولت سیزدهم» و شخص آیتالله ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور کشورمان در افزایش و ارتقاء سطح تعاملات و همکاریها با کشورهای آمریکای لاتین حمایت کرد و موانع تحقق این مهم از سر راه برداشته شود.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به نظم نوین بین المللی که در حال شکل گیری است، گفت: پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دوره ای به وجود آمد که آمریکا ادعای ابر قدرتی در «نظام تک قطبی» را داشت و آن را غیرقابل برگشت توصیف میکرد.
شهرابی گفت: ما حوزه های همکاری وسیعی با کشورهای آمریکای لاتین داریم که از جمله آنها میتوان به حوزههای نفت و انرژی، کشاورزی، همکاریهای بهداشتی و درمانی و دیگر حوزه ها اشاره کرد.
این کارشناس مسائل آمریکای لاتین بیان داشت: اما شاید یکی از «مهمترین اتفاقاتی که منجر به فروپاشی نظام تک قطبی» و ابرقدرتی آمریکا شد حوادثی بود که در آمریکای لاتین اتفاق افتاد، یعنی «پیروزی جنبش های آزادیبخش» در کشورهای متعددی از آمریکای جنوبی که زمانی از متحدین اصلی آمریکا به حساب میآمدند، اما امروز این کشورها هم از واشنگتن فاصله گرفتهاند.
شهرابی عنوان کرد: این کشورها ترجیح دادند به جای رویکرد تبعیت از سیاستهای آمریکا روابط خود را با کشورهای منطقه تقویت کنند و این «جایگاه آمریکای لاتین» را در شکل گیری نظام چند قطبی و نظم نوین بینالمللی نشان میدهد.
وی گفت: از طرفی دیگر ما شاهد هستیم که ایران «یکی از ارکان اصلی شکلگیری نظم نوین جهانی» است و دستاوردهای ما در چند دهه گذشته در راستای مقابله با تجاوز نظامی آمریکا در عراق، سوریه، لبنان و یمن منجر به این شده است که امروز همه معترفند که ایران نه تنها توانسته «منافع و امنیت ملی» خودش را تامین کند، بلکه به عنوان منبع الهام بخش برای جنبشهای آزادیبخش در سراسر جهان تبدیل شده است.
مسئول تحقیقات «خانه آمریکای لاتین» تصریح کرد: با در نظر گرفتن حضور وزیر بهداشت در هیات همراه رئیس جمهور به این موضوع پی میبریم که همکاریها در حوزههای مختلف که در بالا به آن اشاره شد میان ایران و سه کشور آمریکای لاتین وجود دارد که از جمله آنها بحث موضوعات مرتبط با بهداشت و درمان است به نحوی که «همکاری ایران با کوبا در ساخت واکسن کرونا» منجر به نجات صدها هزار نفر از شهروندان ایرانی شد.
شهرابی گفت: کوبا در خصوص تولید برخی داروها و مقابله با بیماریها به تواناییهای خوبی دست پیدا کرده است که از جمله آن میتوان به مقابله با سرطان ریه، آلزایمر و دیابت پیشرفته اشاره کرد که میزان اثربخشی آنها مورد اذعان بسیاری از مراکز معتبر پزشکی دنیا و از جمله آمریکا است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، باید به «حوزه همکاریهای دفاعی» با این کشور با توجه به حضور وزیر دفاع در این سفر هم اشاره کرد.
این کارشناس مسائل آمریکای لاتین افزود: آمریکا برای دهههای متعدد، «ارتش کشورهای آمریکای لاتین را سازماندهی میکرد» و از آنها به عنوان عامل سرکوب ملتهای منطقه استفاده میکرده و «کودتاهای برنامه ریزی شده توسط آمریکا» در آن کشورها صورت میگرفت. حالا، این وضعیت تغییر کرده است و حتی کودتاهای آمریکا هم دیگر مثل گذشته دوام نمیآورد و مثل تجربههای ونزوئلا و بولیوی پس از مدتی کوتاه در اثر مقاومتهای مردمی خنثی میشوند.