به گزارش ایرنا، وجود طبیعتی پاک و سرزنده بهدور از بحرانهای زیست محیطی از جمله در بحران خشکسالی و تغییرات اقلیمی نیازمند اقدامات ریشهای با تمرکز بر مدارس و فضاهای آموزشی است و از نگاه برخی فعالان حوزه محیط زیست گنبدکاووس تالیف کتب مناسب، ساماندهی وضعیت ورود فاضلاب به رودخانهها، اجرای درست طرح تفکیک زباله از مبدا، افزایش تعامل مسوولان با حامیان محیط زیست، شناسایی و تهیه کتابچه مشکلات این بخش، تشویق مردم به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و دوچرخه بهجای خودروهای شخصی و همچنین همراه داشتن کیسه پارچهای هنگام خرید در این مسیر تاثیرگذار است.
عبور از بحرانهای زیست محیطی نیازمند فعالیتهای کاربردی
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور گنبدکاووس گفت: کتابهایی در حوزه محیط زیست برای پایه یازدهم تالیف شده اما برای تاثیرگذاری بهتر باید این کتاب و مشابه آن در مقطع ابتدایی تدریس شود.
علیرضا قربانی افزود: شعارهای مختلف برای فرهنگسازی مسائل زیست محیطی داده میشود اما در عمل آنگونه که باید اقدامات شاخصی را مشاهده نمیکنیم و بهتر است برای رسیدن به نتیجه مناسبت فعالیتهای کاربردی مانند برگزاری نشستهای علمی، تهیه فیلم و برنامههای مناسب برای تمام گروههای سنی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناس حوزه اجتماعی فاضلاب شهری، سرانه فضای سبز نامناسب و نیمه رها شدن طرح تفکیک زباله از مبدا را عمده مشکلات زیست محیطی گنبدکاووس دانست و گفت: طرح فاضلاب شهری گنبد از ۳۰ سال پیش در دستورکار قرار گرفت اما هنوز به سرانجام نرسیده و در فضای سبز به ویژه برای بانوان کمبود داریم و اجرای طرح تفکیک زباله هم از سال ۱۳۹۰ در این شهر مطرح شد اما ادامه پیدا نکرد.
قربانی ادامه داد: در همان زمان چند شرکت کار آموزش تفکیک زباله از مبدا را آغاز کردند که اگر اجرای این طرح ادامه پبدا میکرد گنبدکاووس در حوزه زیبایی فضای شهری از وضعیت بهتری برخوردار بود.
حسن طباطبایی رییس بیمارستان بسکی گنبدکاووس هم با تاکید بر اینکه امروزه کشوری موفق است که در حوزه آموزش موضوعات زیست محیطی تلاش بیشتری کند، بیان کرد: کارهای فرهنگی زمانبر است و باید در حوزه مدارس توسط کارشناسان این موضوعات به بهترین نحوه به دانش آموزان ارائه شود.
وی افزود: فعالان حوزه محیط زیست باید با همکاری دستگاههای اجرایی در مدارس و فضاهای آموزشی ورود کرده و کارهای فرهنگی برای معرفی ظرفیتهای زیست محیطی و چالشهای موجود و راهکارهای برون رفت از بحران را به نسل امروز به عنوان آیندهسازان فردا آموزش دهند.
دوچرخه سواری و استفاده از کیسههای پارچهای راهکاری زیست محیطی
حسن امانی یکی از فعالان موسسه سبزگامان بسکی هم بیان کرد: سیلاب اخیر طبق گفته مسوولان فقط ۳۰۰ میلیارد ریال به حوزه راههای بخش داشلی برون گنبدکاووس خسارت زد در صورتی که با انجام کارهای کارشناسی و بررسی وضعیت منطقه، امکان کاهش این خسارت وجود داشت.
وی افزود: علاوه بر سیلاب، چالش دیگر گنبدکاووس ریزگردهاست و در صورت ساماندهی نشدن فضای سبز این شهرستان به ویژه اجرای طرح کمربند سبز در نوار مرزی، در ۱۰ سال آینده بخش زیادی از ساکنان روستاهای این منطقه مجبور به مهاجرت میشوند.
این فعال محیط زیست با تاکید بر لزوم ترویج فرهنگ دوچرخه سواری، گفت: شهر گنبدکاووس به لحاظ نقشهکشی، خیابانهای استانداردی دارد اما هر روز شاهد افزایش خودروهای شخصی و ترافیک شدید هستیم در صورتی که میتوان با ترویج فرهنگ استفاده از دوچرخه و وسایل حمل و نقل عمومی حجم تردد خودروها در شهر را کاهش داد.
امانی گفت: در مدارس گنبدکاووس فضاهای خالی زیادی است که میتوان با کاشت درخت در آنها علاوه بر توسعه فضای سبز، ارزش وجود درختان را به دانش آموزان یادآوری کرد و علاوه بر آن میطلبد سازمان نظام مهندسی هم در اجرای طرحها به اختصاص بخشی از حیاط ساختمانها بر ایجاد فضای سبز نظارت بیشتری داشته باشد.
سلیمانی آرخی دبیر اجرایی موسسه سبزگامان بسکی هم تعیین تکلیف حقآبه تالابهای بین المللی گنبدکاووس برای مدیریت بهتر استفاده از این ظرفیت توسط جوامع محلی، تدوین برنامه مقابله با ریزگردها، برگزاری دورههای آموزشی زیست محیطی در مدارس، تعیین مسیرهای دوچرخه سواری، جلوگیری از ورود فاضلاب شهری به رودخانههای گرگانرود و چهل چای و همکاری دستگاههای اجرایی برای تعیین زمین به منظور اجرای طرح «هر نوزاد یک نهال» را خواستار شد.
انتخاب همیاران طبیعت موثر در فرهنگسازی حفاظت از محیط زیست
سمیه محمدی مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شماره ۲ گنبدکاووس هم برگزاری کارگاههای آموزشی را عامل رفع بخشی از دغدغههای زیست محیطی دانست و بیان کرد: باید با همراهی آموزش و پرورش ضمن برنامه ریزی برای برگزاری کارگاههای آموزشی، زمینه را برای اجرای طرحی مشابه همیار پلیس با عنوان «همیار طبیعت» در مدارس فراهم کرد تا کودکان بخشی از وظیفه حفاظت از منابع طبیعی را بر عهده بگیرند.
شهرام بابکی رییس کمیته ماهیگیری گنبدکاووس گفت: بیش از ۲ هزار ماهیگیر در شهرستان وجود دارد که دغدغه اصلیشان خشکلی تالابهای بین المللی است.
وی گفت: علت اصلی خشک شدن تالابهای بین المللی گنبدکاووس کاهش بارندگیها نیست بلکه به سوء مدیریت منابع آبی بر میگردد و باید اولویت را پیگیری حقآبه تالاب و همچنین لایروبی کانالهای ورودی قرار داد تا زمان سیلاب، آب به میزان کافی وارد این تالابها شود.
وی احیای تالابها را با احیای آبزی پروری برابر دانست و از مسوولان خواست برای حمایت از جوامع محلی آبزیان سازگار با شرایط زیست محیطی را در تالابها رهاسازی کنند.
فعالان حوزه محیط زیست طرحهای مناسب را برای تصویب ارائه دهند
فرماندار گنبدکاووس هم از فعالان حوزه زیست محیطی خواست راهکارهای خود برای حل چالشهای مختلف این حوزه را جمعبندی و در نشست شورای اداری شهرستان برای تصویب ارائه دهند و یک نفر را هم از این جمع به عنوان مشاور انتخاب خواهیم کرد.
مهدی دهرویه با تاکید بر تهیه شناسنامهای از مناطق در معرض آسیبهای زیست محیطی شهرستان، گفت: لازم است انجمنهای مردم نهاد بیشتری در حوزه محیط زیست فعال شوند و برای ایجاد رقابت سالم هر کدام یک قسمت کار را در دست گیرند و معضلات به همراه راهکارها را در جلسه شورای اداری مطرح کنند و بعد از تصویب، دستگاههای اجرایی با عنوان حامی و تسهیل گر درکنارشان خواهند بود.
دهرویه افزود: اجرای طرح فاضلاب شهری گنبدکاووس با سابقه ۳۰ ساله از یک سال قبل با پیگیری مسوولان استانی و شهرستانی و تزریق منابع اعتباری خوب با شدت زیاد در حال پیگیری است و امیدواریم مرحله نخست آن تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد.
وی با اشاره به تلاش استاندار و سایر مسوولان استانی برای رساندن گلستان به جایگاه واقعیاش، گفت: اقدامات زیادی برای حل مشکلات و کاهش آسیبهای اجتماعی شهرستان در حال اجراست.
فرماندار گنبدکاووس بر استفاده از ظرفیت سمنهای زیست محیطی در گسترش فضای سبز تاکید کرد و گفت: وجود انجمنهای مردم نهادی مانند سبزگامان بسکی با حفظ منش و روحیه دکتر بسکی میتواند باری از روی دوش مسوولان بردارد.
دهرویه مصوبات اخیر ستاد بحران برای هدایت سیلاب و روان آبها به سمت سه تالاب بین المللی گنبدکاووس را اقدامی موثر برای کنترل ریزگردها برشمرد و خواستار نگاه پدافندی به موضوع محیط زیست در شهرستان شد.
وی تخریب آب بندانهای بستر رودخانه گرگانرود را از جمله اقدامات زیست محیطی شهرستان اعلام و از فعالان این حوزه خواست با نگاهی عادلانه و بدور از گرایشات سیاسی با مسوولان برای حل مشکلات همراه باشند.
وی افزود: زمین مورد نیاز برای اجرای طرح «یک نوزاد یک نهال» موسسه سبزگامان بسکی از طریق منابع طبیعی تامین میشود.
به گزارش ایرنا، گلستان با داشتن تنوع اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشک و گرم و بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت که از شمال با ترکمنستان، از شرق با خراسان شمالی، از غرب با مازندران و جنوب با سمنان همسایه است ۲۱ درصد از وسعت جنگلهای هیرکانی را در اختیار دارد.
گلستان به برکت وجود صدها هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی یکی از استانهای سرسبز کشور بهحساب میآید که به اعتقاد کارشناسان، حفظ شادابی این عرصهها نیازمند همراهی مردم با متولیان به صورت خودجوش و با احساس وظیفه برآمده از دل در نگهداری تک تک درختان و پرهیز از ریختن زباله است.