به گزارش ایرنا، روز گذشته و در جریان سیامین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی برای اولین بار، آمار رسمی مداخلات ارزی بانک مرکزی در بازار ارز رونمایی شد.
«محمدرضا فرزین» رئیس کل بانک مرکزی در این نشست با تشریح شرایط و مشکلات کشور در حوزه ارز و سیاستهای اتخاذ شده در این زمینه طی سالهای اخیر تا کنون، آماری از میزان مداخله بانک مرکزی در بازار ارز ارائه داد.
آمارهایی که در همایش سیاستهای پولی و ارزی افشا شد، نشان میدهد میزان مداخله بانک مرکزی در بازار غیررسمی ارز در دو مقطع اوج گرفته است؛ یکی سال ۹۰ و مقطع دیگر سالهای ۹۵ و ۹۶. سال ۹۰ با آغاز تحریمها، التهاب در بازار غیررسمی آغاز شد. از همین رو شدت گرفتن مداخلات بانک مرکزی در این بازار برای کنترل نرخ عجیب نیست؛ اما سالهای ۹۵ و ۹۶ که از قضا دوران برجام و به اصطلاح «رفع تحریم» بود، مقدار مداخله بانک مرکزی در بازار غیررسمی نه تنها اوج گرفت، بلکه رکوردشکنی هم کرد.
رشد شدید مداخلات ارزی بانک مرکزی در سالهای ۹۵ و ۹۶، شاهدی واضح از سوءاستفاده انتخاباتی دولت حسن روحانی از ذخایر ارزی کشور برای سرکوب مصنوعی نرخ ارز و دستاوردسازی دروغین به اسم «حفظ ارزش پول ملی» است. موضوعی که دقیقاً در انتخابات سال ۹۶ اتفاق افتاد و حسن روحانی با توسل به نرخ سرکوب شده و مصنوعی ارز در ایام انتخابات، آن را حاصل مدیریت عالمانه دولتش خواند و نوید ادامه همین روند را در دوره دوم داد.
سوءاستفاده دولت قبل از ذخایر ارزی برای سرکوب نرخ ارز را ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی همان سالها هم تأیید کرد. وی سه سال پیش و در مصاحبهای مفصل، از گزارشهای بانک مرکزی به دولت مبنی بر کاهش ذخایر ارزی به دلیل مداخلات گسترده در بازار ارز و خطر جهش نرخ در نتیجه سیاست سرکوب نرخ ارز و واکنش منفی روحانی به این هشدارها پرده برداشت.
سیف در این مصاحبه اعلام کرد: در سال ۹۵ بود، یک بار در جلسه ستاد اقتصادی دولت آقای رئیس جمهور با مرور خاطرات دوران شورای عالی امنیت ملی گفت یکی از کارهای اساسی که در آنجا انجام دادیم این بود که برای کالاهای اساسی حداقل موجودی تعیین کردیم. مثلاً گندم نباید از فلان میزان پایینتر بیاید. در سال ۹۶ به ایشان یادآور شدم که شما چنین چیزی گفتید، حالا گندم مهمتر است یا ارز؟ من توصیه میکنم یک پیشنهاد به شورای عالی امنیت ملی ببریم با این محتوا که ذخایر ارزی از فلان عدد نباید کمتر شود. ایشان (روحانی) گفت حالا زمان آن نیست.
رئیس وقت بانک مرکزی اظهار داشت: در تیر ماه ۹۶ (قیمت) ارز بالا رفت و یک گزارش نگرانکننده به ستاد اقتصادی ارائه دادیم. در تیرماه ۹۶ چون حجم مداخلات در حال افزایش بود، بانک مرکزی گزارش ویژهای به ستاد اقتصادی دولت ارائه کرد و در آن گزارش ابراز نگرانی کرد که با این وضعیت نمیتوانیم ادامه دهیم. در آنجا تاکید کردیم که اگر میخواهید با این روند جلو برویم، حتماً به مشکل برمیخوریم. آنجا بود که روحانی گفت اصلاً این حرفها را نزنید و با آقای جهانگیری جلسه بگذارید و ببینید چه کار میتوانید انجام دهید.
وی ادامه داد: گذشت، تا اینکه در شهریور ماه (سال ۹۶) بیشتر احساس خطر کردیم. منابعمان (ذخایر ارزی بانک مرکزی) تحت فشار بود، کنترل قیمت خیلی سخت شده بود و حجم مداخله بانک مرکزی هم در حال افزایش بود. (در جلسه شهریور ماه دولت در موضوع مدیریت ارزی) آقای دکتر جهانگیری شروع به صحبت کرد و وقتی آقای رئیس جمهور متوجه شد موضوع چیست، چهرهاش درهم رفت. در این لحظه آقای دکتر جهانگیری ادامه بحث را به من محول کردند. من هم ادامه دادم و صحبت کردم. آقای روحانی عصبانی شد و با پرخاش گفتند این حرفها چیست؟ جمع شدهاید این حرفها را بگویید؟ اینکه نشد مملکتداری. جمع کنید این حرفها را. بعد خطاب به آقای جهانگیری گفت جلسه بگذارید هر جور که امکان دارد این داستان باید حل شود. البته یکی دو نفر صحبتهایی کردند. آقای نیلی هم نکاتی گفت که با تندی روبرو شد.
سیف همچنین در پاسخ به این پرسش که «آقای روحانی نگرانی از تبعات سیاسی افزایش نرخ ارز داشت؟» گفت: بله. البته در مجلس هم همین نگاه بود.
این اظهارات رئیس کل وقت بانک مرکزی نشان میدهد پشت پرده ارزپاشیهای گسترده بانک مرکزی در دولت قبل و به خصوص در سالهای منتهی به انتخابات سال ۹۶، شخص حسن روحانی و دغدغههای سیاسی وی بوده است. در نتیجه این ارزپاشیها، دهها میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور به جای استفاده برای پیشرفت کشور و توسعه زیرساختهای اقتصادی، صرف رأی آوری روحانی شد.