نیویورک - ایرنا- یک رسانه آمریکایی گزارش داد دولت جو بایدن در حال توسعه طرح‌هایی برای ایجاد تحول در شورای امنیت سازمان ملل است و مقامات آمریکایی امیدوارند با به رسمیت شناختن نقشه پراکنده قدرت در جهان امروز، اعتماد به این شورای امنیت را بازگرداند.

به گزارش ایرنا، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گزارش داد لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، در حال رایزنی با دیپلمات‌های ۱۹۳ کشور عضو این سازمان است تا بازخوردی درباره گسترش احتمالی شورای آمریکا پیش از گردهمایی سالانه رهبران جهان در نیویورک در پاییز امسال به دست آورد.

این رسانه آمریکایی نوشت که طرح آمریکا که انتظار می‌رود شامل اضافه شدن تقریباً ۶ کرسی دائمی جدید به شورا بدون اعطای حق وتو به این کشورها باشد، نشان دهنده تمایل جو بایدن برای به رسمیت شناختن نفوذ روزافزون جهان در حال توسعه و رسیدگی به ناامیدی گسترده از اعضای فعلی شورای امنیت و ناتوانی آنها در مقابله با درگیری‌های جهانی، به ویژه جنگ در اوکراین است.

این رسانه آمریکایی مدعی شد: بایدن علیرغم بی میلی قدرت‌های مستقر در شورای امنیت به واگذاری سلطه سنتی خود در این شورا به دنبال اصلاحات در آن است. دولت آمریکا سعی می‌کند تا نشان دهد که سازمان ملل متحد همچنان ابزاری مهم برای جلوگیری از جنگ است.

یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود گفت که دولت به رهبری توماس-گرینفیلد در تلاش است تا "در مورد یک پیشنهاد معقول و معتبر که در واقع می‌تواند موفق شود و اصلاحات را محقق کند, نظر اعضای سازمان ملل را جلب کند.»

شورای امنیت سازمان ملل متحد، پنج عضو دائم و ۱۰ عضو غیردائم دارد که ریاست شورای امنیت دوره ای و طول مدت آن یک ماه است و رئیس هیات نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته می‌شود.

پنج عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه، چین، آمریکا، انگلیس و فرانسه می شوند که دارای حق وتو در این شورا هستند.

وظیفه اصلی این شورا حفظ صلح و امنیت بین‌الملل است که با یکجانبه‌گرایی برخی از این اعضا، از ماموریت اصلی خود دور شده و در موارد متعددی ناکارآمد بوده است.

۱۰ عضو غیر دائم شورای امنیت را مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به مشارکت اعضای این سازمان در حفظ صلح و امنیت بین الملل و دیگر اهداف سازمان و همچنین بر مبنای توزیع عادلانه جغرافیایی انتخاب می کند.

در واقع، ۱۰ عضو انتخابی شورای امنیت توسط مجمع عمومی برای یک دوره دو ساله که از اول ژانویه آغاز می‌شود، انتخاب می‌شوند. عضوی که خارج می‌شود بلافاصله قابل تجدید انتخاب نخواهد بود.

هر سال، مجمع عمومی، پنج عضو جدید را انتخاب و جایگزین اعضای قدیمی‌تری که دوره عضویتشان در ۳۱ دسامبر پایان می‌یابد، می‌سازد.

مجمع عمومی سازمان ملل متشکل از ۱۹۳ کشور ۱۶ خرداد به انتخاب پنج عضو غیردائم شورای امنیت برای دوره ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ رأی داد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اسلوونی، کره جنوبی, گویان، سیرالئون و الجزایر پنج عضو جدید شورای امنیت هستند.

در این میان, بلاروس، متحد نزدیک روسیه در رقابت با اسلوونی برای کسب کرسی شورای امنیت ۱۵ عضوی شکست خورد.

اسلوونی در انتخاباتی که نشان دهنده مخالفت با حمله روسیه به اوکراین بود، کرسی اروپای شرقی در شورای امنیت را به دست آورد و بلاروس از ورود به این شورای باز ماند.

در این رای گیری, اسلوونی ۱۵۳ رای و بلاروس ۳۸ رای به دست آوردند.