تصویر یک حیات را میتوان با قطرههای سرخ من و تو به نمایش کشید و چه زیباست آنگاه که ذره ذره از وجود خود را در رگهای همنوعان به جریان در آورد.
خونی که نه به بها بلکه این بار به بهانه میدهند، بهانهای برای ترویج خوبیها، جریان بخشیدن مهر و مهربانیها، کاهش آلام و رنج انسانها.
مگر نه این است که به فرموده «اگر کسی فردی را زنده کند، درحقیقت، همه انسانها را زنده کرده است.» چه خیر و احسانی برتر و ارزشمندتر از اهدای خون آن هم در شدائد و سختیها، آنجا که حیات و ممات انسانی به این قطرات سرخ جاری در رگهایمان وابسته است.
روزهایی مانند روز ملی اهدای خون در ایران و روز جهانی اهداکنندگان خون که مصادف با ۱۴ ژوئن است، فرصتهایی هستند که به خاطر بیاوریم زندگی انسانهای بسیاری به خون اهدایی ما وابسته است.
هر ساله در کشورهای مختلف کمپینهای تبلیغاتی مختلفی برای تشویق مردم به این عمل نیک بواسطه آگهیهای چاپی و شبکههای اجتماعی به انجام میرسد و همچنین از افرادی قدردانی میشود که خالصانه، بخشی از وجود خود را به همنوع شأن ایثار میکنند.
آمارها میگوید هر روز هزاران نفر در دنیا به خون و فرآوردههای خونی نیاز پیدا میکنند. تصادفات رانندگی، سوختگیها و اعمال جراحی، زنان باردار هنگام زایمان، بیماران سرطانی که شیمی درمانی یا اشعه درمانی میشوند و بیماران تالاسمی و هموفیلی از عمده ترین گروههایی هستند که یا به طور موردی یا به دلیل شرایط خاص شأن برای داشتن یک زندگی نسبتاً طبیعی مجبورند تمام عمر به طور منظم خون یا فرآوردههای خونی دریافت کنند.
خون سالم قطرههای جاری زندگی است برای آنانی که هر روز به علل مختلف حیات شأن در معرض خطر میگیرد و با دریافت این مایع حیات جانی دوباره میگیرند.
اهدا کنندگان خون بدون هیچ چشمداشتی قطره قطره زندگی را به نیازمندان اهدا میکنند تا هم کار خیری انجام داده باشند و هم سلامت خود را تضمین کنند؛ با اهدای هر واحد خون جان سه نفر از مرگ حتمی نجات پیدا میکند و شادی به زندگی چند خانواده باز میگردد.
هنوز جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده و تنها خون اهدایی انسانهای نیکوکار و نوعدوست است که میتواند بسیاری از نیازمندان به خون را از مرگ نجات دهد، بنابراین اهداکنندگان نجات دهنده بیماران نیازمند به خون هستند و با این مهربانی و ایثار زندگی و حیات دوباره به آنان میبخشند.
هیچکس نمیتواند ادعا کند که هرگز به دریافت خون یا فرآوردههای خونی نیاز پیدا نمیکند به همین دلیل باید به فکر ترویج فرهنگ اهدای خون به در جامعه باشیم و این حرکت را اول از خومان شروع کنیم.
براساس گفته کارشناسان، هر فرد بالغ (بین ۱۷ تا ۶۵ سال) با وزن متوسط پنجاه کیلوگرم، حدود پنج و نیم تا شش لیتر خون دارد و با اهدای ۲۵۰ سی سی تا ۴۵۰ سی سی از خون خود، نه تنها سلامتی خود را به مخاطره نمیاندازد، بلکه ضمن کمک به سلامتی خود، نجات بخش زندگی دیگری نیز خواهد شد.
اهدای خون همچنین میتواند در کشف بیماریهای نهفته در اهدا کنندگان خون کاملاً مؤثر باشد. هر فرد سالم میتواند در هر سال تا چهار بار با فاصله هشت هفته (دو ماه) خون اهدا کند.
مهمترین هدف انتقال خون در ایران تأمین خون و فرآوردههای سالم آن با بهترین کیفیت استاندارد مطابق با موازین تعیین شده بینالمللی برای بیماران و نیازمندان و همچنین ترویج طب انتقال خون است.
اهدای خون، اهدای زندگی
خون میدهید و زندگی میبخشید، همان یک کیسه خون شما عصاره زندگی بخشی است که به وقت نیاز جان صدها بیمار را از مرگ حتمی نجات میدهد.
یکی از اهدا کنندگان مستمر خون بجنوردی میگوید: اهدای خون خالصترین رفتار انسان دوستانه در جامعه است و اهداکنندگان کسانی هستند که بی هیچ چشم داشتی، قطره قطره، زندگی رابه بیماران باز میگردانند.
سارا فیروزهای تصریح میکند: از ۱۹ سالگی اهدای خون را شروع کرده و تا کنون که به سن ۲۸ سالگی رسیده هر چهار ماه یک بار خون اهدا میکند.
اهدای خون کار خیری است که نیاز به تمکن مالی ندارد و هر فردی که از سلامت جسمی برخوردار است با مراجعه به پایگاه انتقال خون میتواند جان چند نفر را نجات دهد.
وی بیان میکند: انسان از آینده خود خبر ندارد و ممکن است زمانی برسد که هر یک از ما به واسطه بیماری یا سانحه به خون نیاز پیدا کنیم، بنابراین نباید صرفاً از دیگران توقع داشته باشیم که اهداکننده خون باشند بلکه خودمان نیز باید در این امر خداپسندانه مشارکت کنیم.
این اهدا کننده مستمر بجنوردی با اشاره به اثرات اهدای خون میافزاید: کسانی که به طور مستمر خون اهدا میکنند از جسم سالمتری در مقایسه با سایر افراد برخوردار هستند؛ علاوه بر این، اهدای خون حس نوع دوستی و ایثار را در افراد تقویت میکند و باعث میشود روح انسان آرامش بیشتری داشته باشد.
یکی دیگر از اهدا کنندگان مستمر خون میگوید: از اول دبیرستان زمانی که ۱۵ سال بیشتر نداشتم با خود عهد بستم که با اهدای خون زکات سلامتی خود را بپردازم، در آن زمان گروه سنی ۱۵ سال هم میتوانست خون اهدا کند در حالی که اکنون یکی از شرایط اهدای خون حداقل ۱۸ سال تمام است.
رضا یزدانی تصریح میکند: در دوران تحصیل به طور مستمر سالی چهار بار اهدای خون داشتم اما بعد از اینکه دوره دبیرستان تمام شد به هنگام تحصیلات دانشگاهی که نیمه تمام هم ماند و نیز دوران سربازی با تردد در شهرهای مختلف هر جایی که نیاز داشتند، خون اهدا میکردم.
حتی در مقطعی بعد از اتمام دوره دبیرستان و سربازی، سالی پنج بار هم خون اهدا کردم، در آن ایام چون ثبت قانونی نمیشد، میتوانستیم بیشتر از چهار بار در سال هم اهدا خون داشته باشیم.
آن روزها کیسههای خون برخلاف امروز که اسم و رسم ندارد، اسم و فامیل اهدا کننده را بر روی خود داشت.
وی بیان میکند: چه کار نیکی بهتر از اهدای خون و اینکه یک واحد خون میتواند جان سه انسان را نجات دهد، اهداکنندگان با اهدای قطرههای خونشان نجات دهنده بیماران بوده و به آنان زندگی دوباره هدیه میدهند و آن زمان است که مفهوم عبارت "اهدا خون، اهدا زندگی" را با تمام وجود میتوان حس کرد.
افزایش ۳۴ درصدی اهدای خون در خراسانشمالی
مدیرکل انتقال خون خراسانشمالی در خصوص شرایط این عمل نیک در استان میگوید: ۲۵ هزار و ۶۸۶ نفر از هم استانیها در سال ۱۴۰۱ خون اهدا کردند که این میزان نسبت به سال ماقبل آن ۳۴ درصد افزایش یافت.
دکتر هادی نوری اظهار میکند: در مجموع ۳۰ هزار و ۶۶۱ مرد و زن در سال ۱۴۰۱ به مراکز خونگیری استان مراجعه کردند که این میزان نسبت به سال ماقبل آن ۳۱ درصد افزایش داشته است.
وی میافزاید: بانوان سه هزار و ۲۰ نفر از اهدا کنندگان خون را تشکیل دادند که در این مورد نیز ۶۱ درصد افزایش را نشان میدهد.
مدیرکل انتقال خون خراسانشمالی تصریح میکند: همچنین پنج هزار و ۲۴۹ نفر برای نخستین بار برای اهدای خون به مراکز خونگیری استان مراجعه کردند این درحالی است که در سال ۱۴۰۰ سه هزار و ۵۵۱ نفر بوده است.
دکتر نوری بیان کرد: مردم این استان ۱۱ هزار و ۱۹۳ واحد خون نیز پارسال به بیماران سیستان و بلوچستان اهدا کردند.
وی خاطرنشان میکند: خراسان شمالی بعنوان استان معین در تأمین خون بیماران سیستان و بلوچستان محسوب میشود و همواره این وظیفه را انجام میدهد و خون اهدایی مردم خراسان شمالی به این استان نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ در حدود ۲۲ درصد افزایش یافت.
روز ۲۴ خرداد هر سال (۱۴ ژوئن) به نام روز جهانی اهدای خون انتخاب شدهاست.
انتقال خون خراسان شمالی نیاز خونی ۱۲ بیمارستان را برآورده میکند و پاسخگوی تمامی نیازهای خونی مراکز درمانی استان است.
خراسان شمالی با جمعیت یک میلیون نفری در شمالشرق کشور واقع است.