تهران – ایرنا – تارنمای خبری اینترسپت امروز سه شنبه در گزارشی پیرامون تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه بیماران ایرانی، خبر داد که شکایت انجمن بیماران تالاسمی پس از مخالفت دادگاه فدرال آمریکا در مرحله تجدیدنظر قرار دارد.

به گزارش ایرنا، بر اساس اسنادی که تارنمای اینترسپت به دست آورده، شرکت‌های چندملیتی سازنده داروهای تالاسمی و سایر بیماری‌های خاص و همچنین بانک‌های عامل تجارت این کالاها با ایران گفته‌اند که سیاست خارجی آمریکا باعث ایجاد مشکلاتی در تحویل دارو به ایرانی‌ها شده است. مشخصاً، تحریم‌های آمریکا علیه ایران معاملات مذکور را به قدری دشوار کرده که عرضه داروها رو به کاهش است.

برخلاف سایر شرکت‌ها که همکاری خود را با ایران قطع کرده و یا قادر به ارائه محصولات خود نیستند، یکی از شرکت‌ها با وجود مشکلات موجود در دریافت وجوه و علیرغم تحریم‌های آمریکا روابط خود را با ایران قطع نکرده است.

به گفته این شرکت، مشکلات ناشی از تحریم‌ها، بیش از آنکه ناشی از فقدان تمایل به تجارت با ایران به دلیل مسائل احتمالی قانونی باشد، به دلیل ناتوانی مقام‌های ایرانی در دسترسی به ذخایر ارز خارجی خود برای پرداخت‌های مربوطه است.

بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول، تحریم‌ها گرچه ذخایر خارجی ایران را از میان نبرده، دسترسی این کشور به این دارایی‌ها را مسدود و ذخایر قابل دسترسی ایران را در بازه زمانی ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ از ۱۲۲.۵ میلیارد دلار به تنها چهار میلیارد دلار کاهش داده است.

افت شدید ذخایر قابل دسترس، دولت ایران را در انجام وظایف اساسی اقتصادی مانند تثبیت ارزش ریال یا تجارت خارجی، حتی با طرف‌های راغب، ناتوان کرده است.

اگرچه واشنگتن بارها تاکید کرده که تجارت بشردوستانه با ایران تحت تأثیر کارزار «فشار حداکثری» قرار نخواهد گرفت، کارشناسان تحریم‌های اقتصادی این ادعا را گمراه کننده می‌دانند. آنها می‌گویند وقتی تحریم‌ها به قدری گسترده‌اند که بانک‌ها و کشورهای خارجی هرگونه معامله با ایران را یک تخلف آشکار می‌دانند، تضمین تداوم خرید غذا و دارو برای مردم عادی ایرانی بی معنی است.

اگرچه جو بایدن در کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ سخن از بازگرداندن توافق هسته‌ای دوران سلفش باراک اوباما می‌کرد، اما دولت او در عمل سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ را حفظ کرده است. تحریم‌های بانکی که تجارت با ایران را برای مؤسسات مالی خارجی بی ارزش ساخته بود، همچنان برقرار است و چشم‌انداز انجام هرگونه تجارت شرکت‌های خارجی با ایران را از نظر قانونی و مالی بسیار خطرناک‌تر از آن می‌سازد که ارزشش را داشته باشد.

دولت آمریکا اکنون با اقامه دعوای سازمان غیردولتی "انجمن تالاسمی ایران" که مستقر در ایران بوده و از قربانیان این بیماری حمایت می‌کند، مواجه است. این مؤسسه به نمایندگی از ایرانیان مبتلا به تالاسمی و بیماران پروانه‌ای اعلام کرده است که پس از آنکه شرکت‌های خارجی تولید کننده دارو و تجهیزات مختص این بیماری‌ها پس از اعمال تحریم‌ها تجارت خود با ایران را قطع و یا کاهش دادند، هزاران بیمار ایرانی کشته و یا زخمی شدند.

در حالی که آمریکا تضمین داده که تجارت بشردوستانه با ایران از تحریم‌ها مستثنی خواهد شد، این شکایت که در حال حاضر پس از رد شدن در انتظار تجدید نظر است، تاکید دارد که تحریم‌های گسترده بخش بانکی ایران شرایطی را ایجاد کرده که شرکت‌های خارجی یا نمی‌خواهند یا نمی‌توانند با ایران تجارت کنند.

این شکایت که در حال حاضر در دادگاه فدرال ایالت اورگان تنظیم شده، از دولت آمریکا و دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (اوفک) که تحریم‌ها و مجوزهای تجاری را مدیریت می‌کند، می‌خواهد تا "اجازه ورود مجدد داروها و تجهیزات پزشکی حیاتی را از طریق مجاری عادی بازرگانی به ایران فراهم کند."

این دعوی به تازگی به دلیل "ادعای غیرقابل اثبات شاکیان"، توسط دادگاه رد شد و درخواست تجدیدنظر آن در ماه مه ثبت شد. به گفته وکیلانی که روی این پرونده کار می‌کنند، آنها در دادگاه‌های آمریکا پیگیری این شکایت خواهند بود تا دولت را وادار به یافتن راه‌حلی کنند تا داروهای ضروری به دست بیماران داخل ایران برسند.