به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «نیو اطلس»، استارتاپ «واردا» در کالیفرنیای آمریکا پرتاب اولین ماهواره خود را جشن گرفته که بهرهبرداری آزمایشی از یک کارخانه داروسازی مستقر در فضا است و همچنین به عنوان وسیلهای برای آزمایش فناوری هایپرسونیک یا فراصوت نیز عمل میکند؛ چرا که برای پایین آوردن هزینهها با سرعت ۲۵ «ماخ» مجدداً وارد جو زمین میشود.
یک «ماخ» برابر است با سرعت ۱۲۳۴ کیلومتر در ساعت که آن را سرعت صوت (Sonic speed) مینامند.
علت فعالیت تولیدی این کارخانه در فضا چیست؟ زمانی که در شرایط جاذبه صفر یا در شرایط ریزجاذبه در مدار زمین کار میکنید، در واقع یک عامل ثابت فیزیکی بسیار مهم را که در هر آزمایشگاهی روی زمین تأثیرگذار است، تغییر میدهید.
وقتی که جاذبه از معادلات حذف شود، پدیدههایی مانند جریانات جابجایی وجود ندارند زیرا هیچ «بالا» یی وجود ندارد که گرما به آن سمت برود. همچنین ذرات در مایعات، توده تشکیل نمیدهند و به سمت سطح بالا نمیروند یا همانند سطح زمین به سمت پایین حرکت نمیکنند.
شرکت واردا در توضیح این مساله خاطرنشان کرده است: در نتیجه اندازه ذرات قابل تنظیم شده، کریستالها منظمتر شده و اشکال جدیدی ایجاد میشوند که میتوانند به بهبود دسترسی زیستی (bioavailability)، مسیرهای جدید مدیریتی و مزایای دیگری منجر شوند.
اینها و عوامل دیگر بطور خاص برای یک حوزه از تحقیقات و توسعه بسیار سودمند بودهاند و آن حوزه عبارت از رشد کریستال پروتئین است که بدون شک بزرگترین مقوله آزمایشات انجام شده در ایستگاه فضایی بینالملل به شمار میرود.
این فرایند به طور خاص شرایط جذابی برای تولیدکنندگان دارو است که میتوانند از محیط با جاذبه صفر برای بلورین یا کریستالیزه کردن پروتئینهای بیولوژیک به منظور تحلیل ساختار آنها و طراحی داروها استفاده کنند.
یک آزمایشگاه مستقر در فضا یک محیط تولیدی منحصر به فرد برای تحقیقات و توسعه و نیز برای تولید مواد با ارزش بالا فراهم میسازد. در این محیط انجام کارهایی در مقیاس میکرو قابل انجام است که روی زمین قابل حصول نیست.
یک جنبه مرتبط دیگر هزینه به ازای هر کیلوگرم به لطف شرکتهای فضایی خصوصی مانند «اسپیسایکس» و راکتهای قابل استفاده مجدد آنها رو به کاهش است. زمانی که «استارشیپ» به بهره برداری برسد، این هزینهها کاهش بیشتری خواهند یافت.
به این ترتیب انجام کارها در فضا در حال ارزان شدن است و در آینده کار شرکتهای تولیدکننده اقلامی مانند داروها، ابررساناها یا آلیاژهای دیرگذار (superalloys) در فضا امر نامتداولی نخواهد بود.