به گزارش خبرنگار ایرنا، قدمت دانشگاه فرهنگیان در کشور به بیش از ۱۰۰ سال و در استان قزوین به حدود ۶۰ سال میرسد.
دانشگاه فرهنگیان از گذشته تاکنون با عنوانهای مختلف وظیفه ثابتی را به عهده داشته و آن هم تربیت معلم برای تدریس در آموزش و پرورش بوده است.
این دانشگاه به رغم قدمت خود از سال ۱۳۹۱ با ساختار جدید و به نام دانشگاه فرهنگیان فعالیت خود را پیش برد و در حال حاضر در سطح کشور نزدیک به ۱۰۰ هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و مهارت آموزی مشغول به تحصیل هستند.
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز قزوین (ایرنا) با توجه به اهمیت این دانشگاه و نقش آن در تربیت و پرورش معلمان با "حمیدرضا مشهدی" رییس دانشگاه فرهنگیان قزوین پیرامون مسائل و مشکلات و برنامههای راهبردی آن به گفتوگو نشست که ماحصل آنرا در ادامه می خوانید.
ایرنا: در مورد وضعیت فعلی دانشگاه فرهنگیان قزوین توضیح مختصری بفرمایید؟
دانشگاه فرهنگیان قزوین دارای ۲ هزار دانشجو در هفت رشته تحصیلی است و جزو دانشگاههای شاخص فرهنگیان در سطح کشور به شمار می رود.
با توجه به شرایط کیفی و تحصیلی دانشجویان،ترکیبی جمعیتی دانشجویان دختر و پسر تقریباً یکسان است و از ۱۷ استان در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.
ین دانشگاه با داشتن ۳۳ هزار متر مربع فضای آموزشی و محوطه، چهار خوابگاه دانشجویی با ظرفیت ۸۰۰ نفر، کتابخانه، سالن ورزشی، زمین چمن مصنوعی، سالن بدنسازی و آمفی تئاتر با ظرفیت ۶۵۰ نفر بستر خوبی برای تربیت معلمان ماهر و عالم مهیا کرده اما همچنان نیازمند تأمین تجهیزات و امکانات آموزشی مورد نیاز است تا افراد بیشتری را جذب دانشگاه کند.
ایرنا: شرایط جذب دانشجویان در این دانشگاه چگونه است؟
دانشگاه فرهنگیان دانشجویان ورودی خود را از بین داوطلبان کنکور سراسری پذیرش میکند البته داوطلبان هنگام ثبتنام در صورتی که علاقهمندی خود را به ادامه تحصیل در دانشگاه فرهنگیان اعلام کنند بعد از انتخاب رشته و دانشگاه فرهنگیان در صورت کسب امتیاز لازم با توجه به شرایط سنی و جغرافیایی جهت مصاحبه فراخوان میشوند.
معمولاً ۲ برابر ظرفیت مورد نیاز به مصاحبه دعوت میشوند و آن دسته از داوطلبان که موفق شوند امتیاز لازم را در مصاحبهها کسب کنند و همچنین رتبه بهتری داشته باشند توسط سازمان سنجش به عنوان پذیرفته شده معرفی میشوند.
در سالهای اخیر با توجه به اینکه شرایط دانشگاه فرهنگیان نسبت به گذشته از نظر کیفیت و کمیت بسیار مطلوبتر شده است و از طرفی با توجه به شرایط استخدامی پذیرفته شدگان در این دانشگاه، استقبال زیاد داوطلبان را برای حضور در این دانشگاه را شاهد بوده ایم به گونهای که در سالهای اخیر بسیاری از ورودیهای دانشگاه از بین نخبگان کنکور سراسری و دارندگان رتبههای ۲ رقمی و تک رقمی هستند.
ایرنا: آیا برای توسعه فضای فیزیکی، افزایش امکانات و اعضای هیات علمی دانشگاه برنامهای دارید؟
کمبود اعضای هیات علمی در دانشگاه و محدودیت فضای فیزیکی عمده مشکل دانشگاه است چراکه عمر ساختمانهای دانشگاه فرهنگیان در سطح کشور بیش از ۵۰ سال است و طی این سالها متاسفانه از نوسازی و بهسازی بیبهره بوده اند.
دانشگاه فرهنگیان قزوین با توجه به قدمت ساختمان ها از کمبود فضای آموزشی رنج می برد اما در صورتی که امکان توسعه فضای آموزشی فراهم شود برای جذب دانشجو تا ۲ برابر امکانات فراهم است.
همچنین با توجه به بالا بودن آمار ازدواج دانشجویان امکان اسکان دانشجویان متاهل در فضای خوابگاهی را نداریم و نیازمند مساعدت خیران و همراهی مسوولان در این زمینه هستیم.
ایرنا: در حال حاضر چند نفر اعضای هیات علمی در این دانشگاه مشغول فعالیت هستند؟
دانشگاه فرهنگیان قزوین در حال حاضر از ظرفیت ۱۴۰ استاد مدعو که عمدتاً همکاران آموزش و پرورشی و اعضای هیات علمی سایر دانشگاهها هستند بهره میبرد و همچنین در حال حاضر این دانشگاه دارای ۱۴ نفر عضو هیات علمی است.
با توجه به اینکه دانشگاه فرهنگیان از کمبود اعضای هیات علمی رنج می برد و در آموزش و پرورش تراکم همکاران تحصیلکرده وجود دارد برای بهره مندی از خدمات و توانایی دبیران دارای مدرک دکترای تخصصی، درنظر داریم از خدمات و استعداد دکتر معلمان واجد شرایط و صلاحیت که بر اساس نیازسنجی های آموزش و پرورش به دست آمده اند برای تدریس در دانشگاه فرهنگیان استفاده کنیم.
امسال اول مهر افرادی که سابقه تدریس آموزشی تمام وقت در مدارس را دارند و دارای مدرک دکتری تخصصی هستند بعداز مصاحبه و دارا بودن شرایط لازم به صورت هیات علمی در دانشگاه مشغول تدریس خواهند شد و در این صورت ظرفیت اعضای هیات علمی دانشگاه تقریباً سه برابر خواهد شد.
ایرنا: ماده ۲۸ دانشگاه فرهنگیان چیست؟
ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان به این موضوع اشاره دارد که هرگاه که وزارت آموزش و پرورش به لحاظ نیروی انسانی دچار کسری نیرو شود، دانشگاه فرهنگیان میتواند با برگزاری یک آزمون از فارغ التحصیلان غیر از دانشگاه فرهنگیان در رشتههای مورد نیاز آموزش و پرورش و آموزش یک ساله مهارت های معلمی به آنان، این کمبود را جبران کند.
افراد فارغالتحصیل سایر دانشگاهها در آزمون استخدامی شرکت میکنند و پس از قبولی، دوره آموزشی یکساله را می گذرانند، هم اکنون مرحله اول مهارت آموزی معلمان برگزار شده و دوره دوم ویژه دبیران خواهد بود.
امسال در سطح کشور به منظور جبران کمبود معلم در مدارس سه هزار سرباز معلم جذب خواهد شد و دوره آموزشی این افراد نیز در دانشگاه فرهنگیان برگزار خواهد شد.
همچنین در طرح ۲+۲ دانشگاه فرهنگیان دانشجویان میتوانند بعد از ۲ سال تحصیل در سایر دانشگاه ها،۲ سال آخر تحصیل خود را در دانشگاه فرهنگیان بگذرانند.
ایرنا: برنامه های تابستانی این دانشگاه را بفرمایید؟
امسال برگزاری ۲ المپیاد دانشجویی در طول تابستان در دستور کار قرار دارد.
مسابقات علمی و فرهنگی و همچنین دوره ضیافت اندیشه و طرح ولایت، برنامه زیارت اولی ها و همچنین زیارت مشهد ویژه دانشجویان متاهل اردوهای راهیان پیشرفت تدارک دیده شده که تاکنون ۲ اردو برگزار شده و برخی از دانشجویان علاقه مند برای کسب تجربه و کمک به توسعه مناطق محروم در قالب اردوهای جهادی نیز اعزام می شوند.