به گزارش ایرنا، روزنامه ایران اقتصادی در گزارشی نوشته است: بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه برای مصرف کننده از ۶۲.۴ درصد فروردین به کانال ۵۰ درصد در اردیبهشت رسید و طبق پیشبینی رئیس کل بانک مرکزی در خردادماه، ریزش قابل توجهی در این شاخص را شاهد خواهیم بود.
طبق اظهارات محمدرضا فرزین در سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی، هدفگذاری بانک مرکزی درخصوص تورم نقطه به نقطه تا پایان امسال ورود به کانال ۳۰ درصدی خواهد بود.
کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه در ماههای اخیر در شرایطی است که برخی رسانههای حامی دولت گذشته خبر از تورم ۷۰ درصدی در فروردین ماه میدادند و قصد تطهیر رکوردزنیهای دولت تدبیر و امید در زمینه تورمهای افسارگسیخته داشتند.
به عنوان نمونه رسانههای دنیای اقتصادی، اکوایران، تجارت نیوز و سایت انتخاب از جمله رسانههایی بودند که در گزارشهای مختلفی از تورم دروغین ۷۰ درصدی خبر میدادند. دمیدن برخی رسانهها در تنور انتظارات تورمی برای رسیدن به اهداف جناحی خود حکایت از عدم پوشش واقعیات اقتصاد ایران توسط این رسانهها دارد. این رسانهها تلاش کردند با انتشار گزارشهایی آمارها را خلاف واقع اعلام کنند در حالی که بر اساس گزارشهای رسمی منتشر شده آمارسازی این رسانهها با واقعیت همخوانی نداشته است.
به گزارش «ایران اقتصادی» یکی از مسیرهای کنترل تورم و دستیابی به تورمهای پایین، کنترل انتظارات تورمی در جامعه است. بازتاب اخبار مختلف و انتشار گزارشهای آماری نیز در ایجاد ذهنیت نسبت به آینده تورم نقش قابل توجهی دارد. دولت سیزدهم نیز از ابتدای کار خود عزم جدی برای کنترل تورم داشته و از سیاستهای پولی و مالی فعال در جهت کاهش پایدار تورم استفاده کرده است که نتایج آن در کاهش رشد نقدینگی و روند نزولی تورم در ماههای اخیر قابل مشاهده است. در شرایطی که میزان تورم در مسیر کاهشی قرار گرفته و نرخ ارز نیز به عنوان لنگر اسمی تورم و انتظارات تورمی با اقدامات مؤثر بانک مرکزی به ثبات نسبی رسیده است، برخی رسانهها تلاش جدی جهت برانگیخته کردن و تهییج انتظارات تورمی در ماههای اخیر داشتهاند.
«تورم فروردین به ۷۰ درصد رسید، تورم رکورد ۳۰ ساله را شکست، تورم ۷۰ درصدی فروردین ۱۴۰۲، یک قدم تا ۷۰ درصد!، زنگ هشدار تورم ۷۰ درصدی برای دولت رئیسی، نقطهای در مرز ۷۰، آغاز ۱۴۰۲: یک قدم تا ۷۰ درصد!، سکوت دولت درباره تورم ۷۰ درصدی فروردین» تنها تعدادی از تیترهایی است که رسانههای مختلف به دروغ درباره وضعیت تورمی فروردین ماه منتشر کردند. گزارشهایی که پس از انتشار آمار تورم توسط بانک مرکزی رسوا شده و تنها با هدف افزایش سطح انتظارات تورمی در جامعه و تلاش برای فراموش کردن تورمهای بالا در دولت روحانی توسط رسانههای مخالف دولت سیزدهم منتشر شد.
آمارسازی
دنیای اقتصاد که خود را به عنوان یکی از رسانههای تخصصی اقتصادی کشور میداند، در گزارشی در اواخر اردیبهشت با تیتر «تورم بانک مرکزی در آغاز ۱۴۰۲: یک قدم تا ۷۰ درصد!» مدعی میشود: یک منبع مطلع، درباره تورم بانک مرکزی در نخستین ماه سال جاری به اکوایران خبر داد و تورم ماهانه فروردین ۱۴۰۲ را ۵.۲ درصد اعلام کرد. طبق این آمار، تورم نقطهای در فروردین امسال برابر با ۶۸.۷ درصد بوده و در یک قدمی ۷۰ درصد قرار داشته است؛ رقمی که پیش از این اکوایران نیز با استفاده از مدلهای آماری تخمین زده بود.
این رسانه که در گزارشی بر اساس آمار خود ساخته خود از رکوردزنی بیسابقه در تورم نقطهای خبر میدهد، گویی فراموش کرده که نشان رکورددار تورمهای بی سابقه از آن دولت روحانی و دولت هاشمی رفسنجانی در بین دولتهای پس از انقلاب است.
آمارسازی بدون استناد به مراجع اصلی انتشار آمار
خبرسازی رسانههای مخالف دولت در شرایطی است که مرجع آماری این رسانهها هیچیک از منابع اصلی انتشار آمارها و شاخصهای اقتصادی یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نیست و گویی این رسانهها بر اساس حس و حال شخصی و از روی تخمینهای شخصی که دور از اصول روزنامهنگاری و نگارش اخبار است آمار تورم را منتشر کردهاند.
به دلیل تفاوت محاسبات فنی تورم که ناشی از تفاوت در گروه کالاییها و ضرایب اهمیت آنها در بانک مرکزی و مرکز آمار است میزان تورم اعلامی این دو مرجع آماری با یکدیگر تفاوت اندکی دارد. بر اساس گزارش مرکز آمار علیرغم گزارشهای خبری نادرست و نامعتبر برخی رسانهها، تورم ماهانه فروردین ۱۴۰۲ نسبت به اسفند ۱۴۰۱ کاهشی بوده است. بر اساس گزارش رسمی مرکز آمار ایران در فروردین ماه ۱۴۰۲ شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور به عدد ۱۸۰.۵ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ۳.۷ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، ۵۵.۵ درصد افزایش و در ۱۲ ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۴۷.۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
مسیرکاهش تورم نقطه به نقطه تا اردیبهشت ماه
آمارهای بانک مرکزی نیز به عنوان مرجع اصلی انتشار شاخصهای پولی حکایت از روند نزولی نرخ تورم در ماههای اخیر دارد. فرزین در سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی با بیان اینکه در بخش تورم اقدامات مؤثر خوبی انجام دادهایم، اظهار کرد: تورم نقطه به نقطه در شاخص تورم مصرف کننده (CPI) از ۶۲.۴ درصد فروردین به کانال ۵۰ درصد در اردیبهشت رسید و در خردادماه ریزش قابل توجهی در این شاخص خواهیم داشت به نحوی که هدفگذاری ما درخصوص تورم نقطه به نقطه تا پایان امسال ورود به کانال ۳۰ درصدی خواهد بود. وی همچنین در مورد شاخص تورم تولیدکننده افزود: شاخص بهای تولیدکننده (PPI) به عنوان نماگر یک شاخص پیشنگر برای بررسی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، در اردیبهشت ماه سال جاری نشان از کاهش قابل توجه در تورمهای ماهانه، نقطه به نقطه و ۱۲ ماهه نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد. روند کاهشی رشد شاخص قیمت تولید کننده (۱۲ ماهه) از ۵۶.۴ درصد در فروردین ۱۴۰۱ به ۳۶.۶ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۲، گویای آن است که فشار افزایش قیمتهای ناشی از هزینه تولید و سهم آن در افزایش شاخص قیمت مصرف کننده به واسطه سیاستهای حمایتی بانک مرکزی بویژه در زمینه مدیریت ارزی کشور از طریق تثبیت نرخ ارز کالاهای اساسی و توسعه فعالیت مرکز مبادله ارز تعدیل شده است.