به گزارش ایرنا، ماده مخدر "گُل" (ماری جوانا) مدتها است که جای پای خود را در بین اقشار مختلف بخصوص جوانان و نوجوانان باز کرده و به دغدغه ای همیشگی برای خانواده ها تبدیل شده است که نکند نوجوان و جوان آنان در دام این مخدر خوشنام بیفتند.
گل، بسته به اینکه از کدام بخش گیاه تولید شده باشد، درجه خلوص و نیز شیوه تولید و فراوری اش، ممکن است نامی داشته باشد که عمدتا با نام های گل، حشیش، علف، گراس و ماری جوانا خوانده می شود، در حالی که ماده اولیه همه آنها همان گیاه شاهدانه یا کانابیس است.
این ماده مخدر گاه از برگ، ساقه، گل و بخشهای مختلف گیاه تهیه و در غلظتهای مختلف به بازار عرضه میشود. بنابراین گل یا همان ماری جوانا از شاهدانه به دست آمده و به صورت دود کردنی و یا خوراکی مصرف میشود.
استفاده کنندگان از گل، مانند سایر مواد مخدر، ممکن است انگیزه های متفاوتی داشته باشند. بعضی افراد ممکن است به دنبال تجربه احساس شادی، تقویت ذهنی، خلاقیت و تجربه سرخوشی و الهام بخشی باشند که در هنگام استفاده از گل به صورت موقت به آنها دست می دهد. بعضی از افراد نیز شاید به دنبال تسکین درد، تغییر خلق و خوی و افزایش اشتها به استفاده از این ماده مخدر روی بیاورند.
کاهش حافظه و انجام رفتارهای پرخطر
یک پزشک متخصص بیماریهای عفونی و درمانگر اعتیاد در این خصوص گفت: هر مادهای اگر کشنده نباشد فوایدی ممکن است داشته باشد، چنانکه از جمله اثرات مادهای مثل گُل، ایجاد سرخوشی و خنده به صورت موقت است.
دکتر علی حسین پور افزود: کاهش حافظه کوتاه مدت و مخدوش و محدود شدن ادراک از جمله عوارض این ماده است. همچنین روی رفتار فرد مصرف کننده تاثیراتی دارد و ممکن است رفتار پرخطر کنترل نشده ای از جمله رانندگی خطرناک داشته باشد، یا روند یادگیری فرد مصرف کننده را در هنگام درس خواندن مختل کند.
بیشتر بخوانید:
هفت هزار معتاد متجاهر در مشهد وجود دارد
نرخ شیوع اعتیاد در خراسان رضوی ۲.۷ درصد است
وی ادامه داد: خشکی دهان، دیدگان سرخ، اختلال در مهارت حرکتی، احساس اضطراب و وحشت از دیگر آثار مصرف این ماده است. وابستگی به مواد و کاهش قوای ذهنی هم از تاثیرات بلندمدت آن است.
این درمانگر اعتیاد اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد اگر مصرف این ماده در سنین زیر ۱۸ آغاز شود، اثرات مخرب آن چند برابر می شود، چون از نظر مغزی، سلولها در حال رشد است. مصرف این مواد توسط مادران باردار نیز، بر روی جنین تاثیرات منفی و زیانباری میگذارد.
بررسیها نشان میدهد اگر مصرف ماده گُل، در زیر ۱۸ سال شروع شود، اثرات مخرب آن چند برابر است چون از نظر مغزی، سلولها در حال رشد است. وی ادامه داد: اگر مقدار مصرف گل، زیاد و طولانی باشد علایم جسمی وابستگی روانی هم در پی خواهد داشت. رفع عوارض جسمی که ممکن است مصرف این ماده ایجاد کند بین هفت تا ۱۰ روز زمان میبرد اما علایم روانی آن باقی میماند. محیط هم اگر مساعد باشد فرد ممکن است پس از ترک دوباره به مصرف مواد برگردد.
دکتر حسین پور اظهار داشت: برای پیشگیری از اعتیاد، سه مرحله پیشگیری اساسی، اول، دوم و سوم وجود دارد. در مرحله اساسی، اساس کار باید درست شود و دولت و برنامهریزان باید در این راستا تلاش کنند. برخی از کشورها مثل هلند، وقتی نتوانستند با مصرف مواد مبارزه کنند، مصرف آنرا به صورت کنترل شده آزاد گذاشته و تلاش کردند تا با نظارت دقیق تری آنرا دنبال کنند.
وی ادامه داد: پیشگیری مرحله اول یعنی محدود کردن مصرف مواد و اجازه مصرف داده نشود. در مرحله دوم یعنی فرد مواد را در دسترس دارد و برای اینکه ممکن است عوارض و مشکلاتی برای او ایجاد شود، آنرا کنترل میکنیم تا بدتر نشود. در پیشگیری مرحله سوم یعنی فرد دچار عوارض شده و ما اقدامات توانبخشی میکنیم تا وضعیت کنترل شده و از انتقال آن به دیگران جلوگیری شود.
این درمانگر حوزه اعتیاد گفت: وقتی یک نفر به ماده ای مثل گل وابسته میشود، انتظار سرخوشی پس از مصرف دارد و اگر به آن ماده دسترسی نداشته باشد بیقرار و مشکلات بدنی در او ایجاد میشود، نمیداند که باید چه کار کند و دست به کارهایی میزند تا به مواد دسترسی پیدا کند، که در این مسیر ممکن است مشکلات زیادی برای خود و دیگران ایجاد کند.
گل دروازه ورود به دیگر مواد مخدر
وی با بیان اینکه گل میتواند دروازه ورود به بقیه مواد باشد، افزود: مصرف گل و الکل معمولا رایج است. در سال ۲۰۱۱ یک بررسی در استرالیا انجام شد که مشخص کرد که عمده افراد که ماری جوانا و گل مصرف دارند، آنرا همراه با الکل، شیشه و یا قرص اکستازی مصرف میکنند و تنها کمتر از سه درصد آنان هیچ ماده دیگری همراه با گل مصرف نمیکنند.
حسین پور ادامه داد: این آمار نشان میدهد، مصرف گل میتواند زمینهساز مشکلات و آسیب های بعدی شود.
وی بیان کرد: مهمترین کار خانواده این است که مساله مصرف مواد را از شخصیت فرد جدا کنند تا جوان احساس حمایت کند و بداند که خانواده، او را دوست دارد.
این درمانگر حوزه اعتیاد گفت: برخی در توجیه روی آوردن به گل، میگویند باید از زندگی لذت برد، اما این کار به چه قیمتی باید انجام شود. ما از خیلی کارها میتوانیم لذت ببریم، اما قیمت آن را هم باید در نظر داشته باشیم.
حسین پور افزود: اگر فردی مبتلا به دیابت باشد و بگوید میخواهم لذت ببرم و شیرینی خامه و نوشابه را استفاده کنم، قیمت و عوارض کار او چیست؟ قیمت آن از کار افتادن کلیه، دیالیز، تنگی عروق قلبی و مرگ است. بنابراین جوانان و نوجوانان لازم است. اطلاعات خود را نسبت به مواد مخدر نه از تبلیغات دروغین برای این ماده، بلکه از منابع علمی بگیرند. توجه کنند که سرخوشی و لذت موقتی که ممکن است به دست آورند به چه قیمتی برای آنها تمام میشود.
جوانان و نوجوانان لازم است اطلاعات خود را نسبت به مواد مخدر نه از تبلیغات کاذب بلکه از منابع علمی بگیرند. توجه کنند که سرخوشی و لذت موقتی که ممکن است بدست آورند به چه قیمتی برای آنها تمام میشود.دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی هم گفت: حشیش، گراس، گل، ماری جوانا، از جمله مواد توهمزا هستند که از گیاه شاهدانه هندی استحصال شده و در مجموعه ای به نام کانابیسها قرار میگیرند.
محسن نظری افزود: امروزه تنوع در نوع مواد مخدر و روانگردان و روشهای استفاده از آن بر پیچیدگی پیشگیری و مبارزه با این پدیده شوم افزوده و همه اقشار جامعه به خصوص جوانان را هدف تبلیغات در مصرف این مواد با ادله واهی گیاهی و بی ضرر بودن، افزایش تمرکز و فرصت مطالعه برای امتحان، بهداشتی و فاقد آثار اعتیادآوری و مفید برای لاغری بدون ورزش اغفال میکنند.
وی اظهار داشت: در سالهای اخیر با نامگذاری زیبا و فریبنده ماده "گل"، سعی در کاهش اثر روانی خطرناک بودن استفاده از مواد مخدر و ایجاد نگرشهای خاص در افزایش تقاضای مصرف آن را دارند.
دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: یکی از مسایل جدی در کشور بحث پیشگیری از مصرف مواد مخدر و اعتیاد است. بر اساس مطالعات و پژوهشهای انجامشده، بیش از ۹۰ درصد مردم نخستین معضل در مسائل اجتماعی را اعتیاد بیان کردهاند.
بیشتر بخوانید:
طرح یاریگران زندگی خانههای ورزش روستایی خراسان رضوی را تجهیز میکند
جشنواره ورزشی معتادان بهبود یافته مشهد برگزار شد
آتشِ لجوجِ اعتیاد بر دامان بیگناه خانواده/ جولان ۹ هزار معتاد متجاهر در خراسان رضوی
نظری گفت: ارتباط کمرنگ والدین با فرزندان، عدم آشنایی با مواد مخدر از سوی والدین و از هم گسیختگی خانواده از علل اعتیاد پنهان در بین فرزندان برخی خانوادهها است.
وی ادامه داد: لازمه موفقیت در زمینه پیشگیری از اعتیاد، افزایش میزان رضایت مردم از زیستن و ایجاد شادابی و نشاط با اجرای برنامههای متاثر از شناخت نیازهای افراد جامعه است.
دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: باید از بستر فضای مجازی و رسانه به منظور ارتقای سطح آگاهی، آموزش مهارتهای زندگی، آموزش سبک فرزندپروری و روشهای پیشگیری از اعتیاد برای والدین و نوجوانان استفاده مطلوب و مستمر صورت پذیرد و با آموزش مشاوران مدارس و مربیان انجمنهای اولیا و مربیان، در قالب کارگاهای آموزشی، با ارائه بستههای آموزشی، نسبت به توانمندسازی والدین و نوجوانان اقدام جدی انجام شود.