تهران- ایرنا- آکسیوس بامداد جمعه به نقل از ۲ منبع آگاه گزارش داد که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از طرح ینس استولتنبرگ دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی برای عدم الزام اوکراین به تکمیل «طرح اقدام عضویت» حمایت کرد.

به گزارش ایرنا به نقل از آکسیوس، در آستانه نشست ماه آینده سران ناتو در لیتوانی اعضای این پیمان نظامی در مورد آینده عضویت اوکراین دچار اختلاف شدید هستند.

بر اساس این گزارش، آوردن اوکراین به زیر چتر امنیتی ناتو به معنای درگیر شدن در جنگ با روسیه است.

بایدن و اولاف شولتس صدراعظم آلمان ۲ رهبری هستند که از اجرای تعهد سال ۲۰۰۸ ناتو برای پذیرش عضویت اوکراین اکراه دارند.

اما برخی اعضای ناتو در شرق اروپا بایدن را تحت فشار قرار داده‌اند تا نشان دهد که اوکراین دیر یا زود به ناتو خواهد پیوست.

استولتنبرگ سه‌شنبه در کاخ سفید این موضوع را با بایدن مطرح کرد و پیشنهاد داد اوکراین بر خلاف سایر کشورهای شرق اروپا روند گام به گام «طرح اقدام عضویت» را به طور کامل اجرا نکند تا در زمینه عضویت این کشور پیشرفت حاصل شود.

طرح اقدام عضویت شامل استانداردها و اصلاحاتی است که ممکن است سال‌ها و حتی دهه‌ها به طول بیانجامد.

یک منبع آگاه به آکسیوس گفت که بایدن به دنبال آن است تا «حد میانه‌ای» یافته و ناتو را متحد نگه دارد.

هنوز مشخص نیست که دقیقا چه فرمولی برای راضی کردن اوکراین و همه اعضای ناتو در نظر گرفته می‌شود.

این در حالی است که گفته می‌شود آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس از طرحی با عنوان «گزینه اسرائیل» حمایت می‌کنند بدین معنی که بدون متعهد شدن به دفاع از اوکراین، وعده حمایت داده و تسلیحات در اختیار این کشور قرار خواهند داد.

دبیرکل ناتو هفته گذشته هشدار داد که اگر اوکراین در جنگ با روسیه پیروز نشود، لزومی ندارد درباره عضویت کی‌یف در این ائتلاف نظامی صحبت شود.

وی در سخنانی ویدیویی به میزبانی «مرکز امنیت نوین آمریکا» اظهار کرد: اگر اوکراین نتواند موجودیت خود را به عنوان یک کشور مستقل و دموکراتیک در اروپا حفظ کند اصلا لزومی ندارد درباره عضویت آن در ناتو صحبت شود.

وی در عین حال تاکید کرد که ناتو باید درباره ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین به بحث و گفت‌وگو بپردازد.

جولیان اسمیت، سفیر ایالات متحده در ناتو نیز در مصاحبه با پولیتیکو اعلام کرد: فکر می‌کنم در حال حاضر متحدان هم عقیده هستند که دعوت از اوکراین (برای پیوستن به ناتو) مادامی که درگیر جنگی تمام عیار است، قریب‌الوقوع نیست.