به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «عوض علیزاده مقدم» امروز (یکشنبه) در نشست مدیران و مسوولان اتحادیههای تعاونیهای سراسری بخش کشاورزی افزود: بخش کشاورزی علاوه بر تامین امنیت غذایی کشور، بیش از ۴.۳ میلیون نفر اشتغالزایی داشته است، بنابراین به لحاظ ساختاری یک بخش غیردولتی و مردمی محسوب میشود و سیاستها و برنامههای حکمرانی این بخش باید در راستای حمایت و پشتیبانی از مردم باشد.
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی از منظر زنجیره تولید دچار مشکل است، اظهار داشت: تولیدکنندگان نقش خود را ایفا میکنند، اما به دلیل اینکه آنان پیش و پس از تولید نقشی ندارند ارزش افزوده ایجاد شده برای ارتقای این بخش بهکار گرفته نمیشود.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از دیگر برنامه های آتی وزیر پیشنهادی بخش کشاورزی را کاهش تلفات و ضایعات بخش کشاورزی، حوزه تامین مالی، جذب فارغ التحصیلان بخش کشاورزی و استفاده از شرکتهای دانشبنیان در کشاورزی برشمرد و تصریحکرد: برای پایداری بخش کشاورزی نیاز به تامین مالی با ظرفیت مردمی، همچنین ورود شرکت های دانشبنیان و تشکل های مردمی و نیاز به اصلاح قانون و مقررات برای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی داریم.
به گفته وی، ضرورت اصلاح قانون مقررات مالی دولت یک امر ضروری است که در این راستا باید بند «ل» ماده ۲۸ این قانون اصلاح شود.
علیزاده گفت: تامین مالی بخش کشاورزی با ظرفیت مردمی و به شکل درون زا در بخش کشاورزی باید انجام شود، این بخش افزون بر ۱۴ درصد در تولید ناخالص داخلی کشور نقش دارد، در حالی که براساس نماگرهای بانک مرکزی، سهم کشاورزی از سرمایهگذاری ملی در سال های مختلف حدود ۳.۵ درصد بوده است؛ یعنی بخش کشاورزی به صورت درون زا و مردمی در تامین امنیت غذایی کشور نقش ایفا کرده است.
وی ادامهداد: اکنون بیش از ۲۰۰ هزار نفر فارغالتحصیل کشاورزی در کشور حضور دارند که میتوان آنان را در قالب فنی و مهندسی و فعالیت های مشاوره ای ساماندهی کرد.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با تاکید بر ورود شرکتهای دانشبنیان به منظور ارتقای بهره وری بخش کشاورزی، اظهار داشت: اکنون بیش از ۳۰۰ شرکت دانشبنیان در بخش کشاورزی وجود دارد.
وی اضافهکرد: در صنعت طیور نیازمند تعریف زنجیره ارزش در تولید این صنعت هستیم، باید برنامه جامعی دیده شود که ارزش افزوده در صنعت مرغداری به حداکثر برسد.
این مسوول بیانداشت: همچنین در تلاشیم در قالب تعاونی ها حضور مردم در بخش کشاورزی پررنگ تر شود.
تحول بخش کشاورزی نیازمند عزم جدی است
در این نشست «ایوب فصاحت» مدیرعامل سازمان میادین میوهو ترهبار شهرداری تهران گفت: فضای کشاورزی کشور نیاز به عزم جدی و تلاش وافر برای ایجاد تحول دارد و بخش کشاورزی باید برنامه راهبردی و تحول در حوزههای مختلف دام، طیور، زراعت، باغبانی و شیلات داشته باشد تا بتوانیم از شرایط سخت بهویژه در بخش دامداری عبور کنیم.
طرح معضلات تولیدکنندگان بخش کشاورزی
برپایه این گزارش، مشکلات صادراتی، ریجستر شدن اجباری کارخاجات لبنی بهمنظور صادرات به روسیه و کشورهای حوزه اوراسیا، انحصارطلبی برخی در بخش کشاورزی، مشکلات قیمتگذاری دستوری محصولات کشاورزی، نابسامانی بازار داخلی و خارجی، تعلل واگذاری امور به بخش خصوصی و همچنان تصدیگری دولت، بیمه محصولات و تولیدکنندگان، ممیزی سازمان دامپزشکی کشور، فرسودگی ناوگان صیادی، معضل آب و آب بها، پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی، خام فروشی محصولات، از بین رفتن زیرساختهای صنعت دامی، اجرایی نشدن کامل قانون انتزاع در بخش کشاورزی و فراموشی صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی، از جمله مشکلاتی بود که توسط تعدادی از مدیران عامل اتحادیههای سراسری تعاونیهای روستایی ایران در این جلسه مطرح شد.