سیدمحمد نجفی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه مرکز ثقل و پرمحصول کشاورزی تربت حیدریه بخش رُخ است، افزود: امسال ۱۰۵ هکتار اراضی جلگه رُخ زیرکشت محصول کلزا رفته و شوربختانه به دلیل سرما و یخبندان بسیار شدید دی ماه پارسال و خشکسالی بیسابقه سال زراعی جاری، سطح قابل توجهی از انتفاع خارج و به صورت کود سبز بازگردانده شد.
وی گفت: این بدان معناست امسال سطح قابل برداشت کلزای بخش رُخ ۶۵ هکتار و به طور متوسط از هر هکتار چهار تن محصول برداشت خواهد شد.
رییس مرکز جهاد کشاورزی جلگه رخ رقم کلزای کاشته شده در این خطه را از نوع نپتون، هیدرومل و هامان عنوان کرد و افزود: اکنون سه دستگاه کمباین کاربرداشت کلزا را برعهده دارند و کلزای برداشتی به قیمت مصوب و به صورت تضمینی از کشاورزان توسط اداره غله تربتحیدریه خریداری میشود.
وی در بخش دیگری از سخنانش در ارتباط با پیشگیری از عوامل خسارت زا، گفت: در سطح ۶۵ هکتار با علفهای هرز پهن برگ، ۶۵ هکتار با علفهای هرز کشیده برگ و در سطح ۱۴۰ هکتار با شته مومی کلزا در این خطه مبارزه شد.
نجفی افزود: محصول کلزا نسبت به دیگر گیاهان زراعی ارزش تناوبی بیشتری دارد و در تناوب با غلات (گندم و جو) در کنترل بیماریها، آفات و علفهای هرز موثر است.
وی گفت: محصول کلزا با قرار گرفتن در تناوب کشت، منجر به افزایش ۲۰ درصدی عملکرد، حاصلخیزی خاک و کنترل علفهای هرز میشود.
رییس مرکز جهاد کشاورزی جلگه رخ با بیان اینکه کلزا با اختصاص ۱۵ درصد کل تولید روغن گیاهی در جهان، بعد از سویا و نخل روغنی رتبه سوم را بین دانههای روغنی به خود اختصاص داده است، گفت: یکی از پتانسیلهای کلزا، علوفه سالانه است و میتوان در هر فصل یک تا ۲ تن ماده خشک کلزا در هر هکتار تولید کرد.
بخش جلگه رُخ به مرکزیت رباط سنگ با جمعیتی افزون بر ۳۰ هزار نفر، ۵۲ روستا، ۲ شهر، ۴۸ دهیاری و ۲ هزار و ۲۲ کیلومتر مربع وسعت در ۳۵ کیلومتری شهرستان تربتحیدریه واقع است.
جلگه رُخ بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که ۱۵ هزار هکتار آن آبی و بقیه دیم است و کاهش ۵۰ درصدی عملکرد امسال زمینهای کشاورزی حتی چرای دام را نیز با چالش مواجه کرده و این در حالی است که شغل غالب مردم این خطه کشاورزی و دامداری است.