اصفهان- ایرنا - گزارش‌ رصد و پایش کتاب‌های نویسندگان ایرانی که توسط ناشران معتبر بین‌المللی منتشر شده، نشان می‌دهد،دانشگاه‌های اصفهان،کاشان،هنر و علوم پزشکی‌های اصفهان و کاشان از نظر تعداد کتاب منتشره در جایگاه‌های دوم تا بیست سوم مراکز علمی کشور قرار دارند و از این لحاظ اصفهان جایگاه ممتازی در انتشار کتاب‌های علمی بین‌المللی دارد.

بر اساس آخرین گزارش‌ رصد و پایش کتاب‌های نویسندگان ایرانی،منتشر شده توسط ناشران معتبر بین‌المللی که توسط مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، انجام شده، دانشگاه‌های اصفهان،کاشان،هنر و علوم پزشکی اصفهان و کاشان از نظر تعداد کتاب منتشره در جایگاه‌های دوم تا بیست سوم مراکز علمی کشور قرار دارند.

در این گزارش آمده،دانشگاه‌های جامع کشور با انتشار یک هزار و ۶۱ عنوان کتاب در صدر دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور در زمینه تولید کُتب معتبر علمی قرار دارند.

دانشگاه اصفهان با انتشار ۸۸ عنوان کتاب در جایگاه دوم، فهرست دانشگاه های جامع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در انتشار کتاب توسط ناشران معتبر بین المللی قرار دارد و جایگاه نخست مربوط به دانشگاه تهران است.

علاوه بر دانشگاه اصفهان، در فهرست ۴۷ دانشگاه جامع کشور که دارای کتاب‌های منتشر شده توسط ناشران معتبر بین المللی هستند،دانشگاه کاشان با انتشار ۱۴ عنوان و دانشگاه هنر اصفهان نیز با انتشار ۱۰ عنوان کتاب به ترتیب در رده‌های هجدهم و بیست‌وسوم جدول رده‌بندی قرار دارد که کسب سه رتبه دوم، هجدهم و بیست و سوم توسط دانشگاه های استان نشان می‌دهد که اصفهان جایگاه ممتازی در انتشار کتاب‌های علمی بین‌المللی دارد.

بر اساس این گزارش، پس از دانشگاه‌های جامع کشور، دانشگاه‌های صنعتی با ۹۷ عنوان، دانشگاه آزاد اسلامی با ۴۸ عنوان، دانشگاه‌های علوم پزشکی با ۲۰ عنوان، پژوهشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی با ۱۵ عنوان کتاب در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

گزارش‌ رصد و پایش کتاب‌های نویسندگان ایرانی،منتشر شده توسط ناشران معتبر بین المللی براساس فراخوان مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) در آذر و دی ماه ۱۴۰۱ انجام شده است.

در این گزارش اطلاعات مربوط به کتاب‌های افزون بر ۸۰ دانشگاه، موسسه و مرکز علمی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی که توسط ناشران معتبر بین‌المللی به زیور طبع آراسته شده‌اند گردآوری شده است.

بر اساس آخرین گزارش‌ رَصد و پایش کتاب‌های نویسندگان ایرانی،منتشر شده توسط ناشران معتبر بین المللی که توسط مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، انجام شده دانشگاه ها و مؤسسات تحقیقاتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با انتشار ۲۰ کتاب مستقل از لحاظ تعداد کتب منتشر شده پس از دانشگاه های جامع کشور و دانشگاههای صنعتی قرار دارند.

دانشگاه علوم پزشکی کاشان با انتشار ۳ عنوان کتاب در رتبه سوم دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دارد و جایگاه اول و دوم به ترتیب متعلق به دانشگاه های علوم پزشکی جهرم و کرمان است.

وابستگی سازمانی نویسندگان

گزارش‌ رصد و پایش کتاب‌های نویسندگان ایرانی،منتشر شده توسط ناشران معتبر بین‌المللی، به کتابهایی که دست کم یکی از نویسندگان آن وابستگی سازمانی به دانشگاه‌ها،موسسات و مراکز پژوهشی ایرانی داشته نیز پرداخته است و از این حیث نیز دانشگاه اصفهان با ۲۲۷ کتاب با دست کم یک نویسنده و مولف در جایگاه دوم در بین دانشگاه‌های جامع قرار دارد و دانشگاه تهران در رتبه اول با ۳۸۰ عنوان کتاب قرار دارد.

این گزارش اطلاعات دریافتی، کتاب‌های چاپ شده توسط ناشران معتبر بین المللی را از سال ۱۹۶۴ تا ۲۰۲۳ پوشش می‌دهد، البته برخی کتاب‌ها به طور مشترک توسط وابستگی های سازمانی مختلف به رشته تحریر در آمده از این رو، مجموع سهم کتاب‌ها از تعداد مطلق عناوین منتشر شده بیشتر است.

مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، به وضعیت انتشار کتاب‌ توسط ناشرین معتبر بین‌المللی با توجه به وابستگی های سازمانی نویسنده یا نویسندگان این کتاب‌ها به دانشگاه‌های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پرداخته و همان‌طور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود،دانشگاه علوم پزشکی تهران بیشترین آمار انتشار کتاب بین المللی را داشته است و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از این نظر در رتبه چهارم قرار دارد.

بررسی ناشران کتاب‌های بین المللی نویسندگان ایرانی نشان می‌دهد که این کتاب‌ها توسط بیش از ۲۵۰ ناشر بین المللی منتشر شده و ناشرانی که بیشترین کتاب‌های نویسندگان ایرانی را منتشر کرده‌اند در نمودار زیر آمده‌ است:

انتشارات "المبرت آکادمیک" با انتشار ۱۶۷ عنوان کتاب در جایگاه اول و انتشارات "اشپرینگر" و "الزویر" در جایگاه های دوم و سوم قرار دارند،انتشارات وایلی و IEEE سی. آر. سی درجایگاه های بعدی قرار دارند.

ناشران کتاب‌های پژوهشگران ایرانی، در رتبه‌های D تا A ناشران معتبر بین المللی قرار دارند. بدین ترتیب که انتشارات وایلی، کمبریج و آکادمیک پرس دارای رتبه A ،انتشارات الزویر، اشپرینگر، سی. آر. سی و پالگریو مک میالن دارای رتبه B ،انتشارات المبرت دارای رتبه C و اینتک اوپن دارای رتبه D می‌باشد.

این گزارش اذعان دارد، کتاب‌های رصد شده در طیف وسیعی از حوزه‌های موضوعی شامل هنر، علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه، کشاورزی، منابع طبیعی و دامپزشکی و پزشکی منتشر شده است.

کتاب‌های حوزه هنر و علوم انسانی با ۶۸۵ عنوان در رتبه نخست قرار دارند و پس از آن در حوزه فنی و مهندسی با ۳۱۵ عنوان، علوم پایه با ۱۴۲ عنوان، کشاورزی و دامپزشکی با ۵۱ عنوان و پزشکی با ۳۶ عنوان در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار دارند.

به گزارش ایرنا،مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) از جمله موسسات علمی کشور است که در راستای رسالت‌های خود اقدام به طراحی و ساخت پایگاه‌های استنادی و اطلاعاتی متنوعی برای جامعه علمی کشور کرده است.

نتایج کامل این رتبه‌بندی در پایگاه اینترنتی به آدرس https://isc.ac قابل مشاهده می‌باشد.