به گزارش ایرنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی روز سهشنبه در جلسه شورای فرهنگ عمومی آذربایجانغربی افزود: رهبر معظم انقلاب سالهای متوالی است که به این مهم تاکید کردهاند ولی هم مسوولان و هم در سطح جامعه آنطور که انتظار می رفت، این مهم محقق نشده است.
وی اظهار کرد: اهمیت مساله جوانی جمعیت باید تبیین شده و این مهم مطرح شود که حرکت جمعیت به سمت پیری تهدید بزرگی است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجانغربی ادامه داد: تلاش در راستای تحقق موضوع جوانی جمعیت را همه باید وظیفه خود بدانند و تنها در حرف زدن خلاصه نکنند؛ بلکه باید مشخص شود هرکس و شورای فرهنگ عمومی چه وظیفهای دارد و اینطور نباشد که تنها بنشینیم و حرف بزنیم.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی اضافه کرد: همچنین عوامل تاثیر گذار در جلوگیری از تحقق مساله جوانی جمعیت اولویت بندی شده و به ترتیب مورد بررسی قرار گیرد.
معاون سیاسی، اجتماعی استاندار آذربایجان غربی نیز در این جلسه، پیری جمعیت را تهدیدی بزرگ عنوان کرد و گفت: جمعیت با سرعت به سمت کهنسالی حرکت می کند و برای بیرون آمدن از چاله جمعیتی تنها دو راه داریم؛ یا باید تبدیل به کشوری کهنسال شویم و یا تمام تلاش خود را بهکار ببندیم و مساله جوانی جمعیت را عملیاتی کنیم.
رضا ابراهیمی با بیان اینکه با هرکس صحبت می شود اقتصاد و معیشت را عواملی تاثیر گذار در عدم ازدواج و فرزندآوری عنوان می کنند، افزود: ولی تاثیر گذارترین عامل در این خصوص، عامل فرهنگی است؛ متاسفانه براساس آمارهایی که داده شده میزان طلاق زیاد ولی میزان فرزندآوری پایین است و ادامه این روند ما را با مشکل مواجه میکند.
وی با بیان اینکه قانون گذار مشوق هایی را در نظر گرفته و باید این مشوق ها را عملیاتی و اجرایی کنیم، اظهارکرد: وام ازدواج از جمله مشوق هایی است که برای مساله جوانی جمعیت در نظر گرفته شده است ولی الان برخی از دستگاهها در بحث جمعیت اقدام خوبی ندارند.
وی اظهار کرد: برای عملیاتی کردن مساله جمعیت باید همه باهم بسیج شده و همچنین سازمانهای مردم نهاد نیز نقش پررنگی داشته باشند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار آذربایجان غربی به آمار ولادت سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: در ۲ ماه سال ۱۴۰۱ هشت هزار و ۷۵۵ نفر متولد شده و در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ هشت هزار و ۴۷۰ نفر که نشاندهنده کاهش در این بخش است.
ابراهیمی تاکید کرد: در یک ماهه سال گذشته ۲ هزار و ۸۷۹ نفر ازدواج کرده اند که در مدت مشابه سالجاری به ۲ هزار و ۶۴ نفر کاهش یافته است.
وی افزود: متاسفانه آمار زوج های نابارور قابل توجه است و اخیرا از طرف دولت در خصوص این افراد تصمیمات خوبی گرفته شده چنانکه درمان این زوجها شامل بیمه می شود و مراکز دولتی ۹۰ درصد هزینه های این افراد را متقبل می شوند و اگر بیمه تامین اجتماعی و هیچ بیمه ای نداشته باشند، از طریق بیمه سلامت برای درمانشان اقدام می شود.
دبیر مجمع ملی فعالان جمعیت هم در این جلسه با اشاره به برنامهها و سیاستهای غرب مبنی بر مجبور نبودن زن به فرزندآوری اظهار کرد: درسال ۱۳۸۵ حدود ۲۴ میلیون بانو در سن باروری بودند که این میزان در راستای سیاستهای غلطی که اجرا شد و همچنین جریان نفوذ فرهنگ غرب به چهار میلیون نفر رسید.
وی افزود: الان نرخ فرزند آوری پایین آمده و به سمت انقراض نسل حرکت میکنیم.
شمس با بیان اینکه متاسفانه برخی از مردم نگاهشان به مساله جمعیت این است که این مشکل حاکمیتی است، افزود: در حالیکه اگر این مهم تبیین و حل نشود، تبعاتش گریبانگیر خودشان خواهد شد.
به گزارش ایرنا، همچنین سایر اعضای شورای فرهنگ عمومی استان در این جلسه به ارایه نظرات، پیشنهادات و راهکارهایی در جهت عملیاتی شدن مساله جوانی جمعیت پرداختند.
در این جلسه از پوستر جشنواره آفتاب کتاب اداراه کل کتابخانه های عمومی استان و همچنین پوستر طرح ملی مسجد، کانون و نشاط با موضوعیت اوقات فراغت نوجوانان رونمایی شد.