به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای اخبار سایبرنیوز، یک مطالعه جدید به رهبری مرکز ملی تحقیقات کنترل بیماریهای منتقله از طریق پشه تایوان نشان داد خودروهای بدون سرنشین (UGV) میتوانند به طور موثری فاضلابها را از نظر پشههای ناقل دنگی کنترل و آنها را ریشه کن کنند.
محققان در تلاش برای کنترل همه گیری از ماه مه تا اوت ۲۰۱۸، سامانه UGV متشکل از یک ربات خزنده، یک تله کابین کنترل شده با سیم و نرم افزار کنترل را در شهر گرمسیری کائوسیونگ، سومین شهر بزرگ تایوان، برای شناسایی نقاط بالقوه پشه خیز به کار گرفتند.
این سامانه در پنج منطقه اداری این شهر مورد استفاده قرار گرفت و عمدتاً راه آب های فاضلاب سرپوشیده کنار جاده هدف قرار گرفت. محققان گفتند یک پنجم از ۵۸ جوی مورد بررسی، حاوی پشه آئدس از لارو تا بالغ بودند.
سپس مسیرهای حاوی پشه با حشره کش سم پاشی شد یا با واترجت با دمای بالا شستشو داده شد تا از تکثیر پشه ها جلوگیری شود. بلافاصله پس از آن، شاخص تراکم پشه بالغ از ۰.۶۲ به ۰.۱۹ کاهش یافت.
نویسندگان این مطالعه استفاده از ربات را نویدبخش ترین فناوری جدید برای مبارزه با تب دنگی توصیف کردند و گفتند این روش میتواند شیوع سالانه این بیماری را که باعث تب، سردرد، استفراغ و بثورات پوستی می شود، به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
محققان گفتند پیشرفت در حسگرها، قابلیت جابجایی و سامانه های هوش مصنوعی میتواند اثربخشی رباتها را در کنترل همهگیری ها بهبود بخشد.
پشههای آئدس که مسئول انتقال چیکونگونیا، تب زرد و زیکا هستند، فاضلابهای شهری مکان مناسبی برای زاد و ولد آنها است.
هزارتوهای زیرزمینی محیطی بکر و مطلوب برای این حشرات ناقل بیماری است و روش های سنتی نظارت و کنترل ناکافی است.
یافتههای این تحقیق در مجله بیماریهای گرمسیری مغفول PLOS منتشر شده است.