دانش ستاری روز چهارشنبه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا با تشریح روند عملیات اجرایی سد گیوی در جنوب استان اردبیل اظهار کرد: یکی از مهمترین مسائل در احداث سد گیوی بحث تملک اراضی بود که در این زمینه عملیات خرید و تملک اراضی در دولت سیزدهم از ۵۰ درصد به ۸۰ درصد رسید.
وی افزود: در دولت سیزدهم یک هزار و ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار از محل ماده ۵۶ به اجرای سامانه انتقال شبکه گیوی اختصاص یافت که منجر به پیشرفت قابل توجه طرح شده و نیاز است برای تکمیل به موقع این طرح، منابع مورد نیاز از محلهای مختلف اختصاص داده شود.
مجری طرحهای توسعه منابع آبی جنوب استان اردبیل در ادامه تکمیل سد گیوی، سامانه انتقال آب شبکه گیوی و اجرای شبکه آبیاری و زهکشی را سه بخش مهم این طرح بزرگ عمرانی ذکر کرد و گفت: عملیات اجرایی سد گیوی در سال ۹۶ به اتمام رسید و کارهای باقی مانده آن مربوط به خرید اراضی و تملک اراضی بوده است که در یک سال اخیر بیش از ۸۰ درصد محدوده مخزن آزادسازی شده و در سال ۱۴۰۱ هم عملیات آبگیری در این سد شروع شده است.
با اتمام عملیات اجرایی شبکه آبیاری و زهکشی گیوی سه هزار و ۷۲ هکتار اراضی کشاورزی منطقه زیر پوشش آبیاری قرار خواهد گرفت.
ستاری ظرفیت مخزن سد را به میزان ۵۷ میلیون متر مکعب آب اعلام کرد و گفت: هم اکنون ۲۱ میلیون متر مکعب آب در این سد ذخیره و آبگیری شده که آب مورد نیاز باغات پایین دست به میزان ۲ هزار هکتار و اراضی حاشیه رودخانه گیوی چایی به میزان یک هزار هکتار را تامین میکند.
وی درباره اهداف اجرای سد گیوی در شهرستان کوثر ادامه داد: توسعه و بهبود اراضی دیم و باغات شهرستان کوثر (گیوی)، کنترل سیلاب رودخانه گیوی، ایجاد اشتغال، جلوگیری از مهاجرت اهالی و افزایش جاذبههای توریستی شهرستان از اهداف احداث سد گیوی است.
پایان عملیات حفاری تونل یک سامانه انتقال شبکه گیوی
ستاری درخصوص حفاری سامانه انتقال آب شبکه گیوی هم گفت: حفاری ۲ تونل ( تونل اول به میزان ۸۰۰ متر و تونل دوم ۶۰۰ متر)در قالب سامانه انتقال آب در دست اجرا قرار گرفته و هم اکنون حفاری تونل یک به اتمام رسیده و در مرحله پوشش بتنی است.
وی اظهار کرد: به منظور تسریع در انجام کار، عملیات حفاری تونل دوم از ۲ مسیر ورودی و خروجی به صورت همزمان در حال اجراست که تاکنون ۲۰۵ متر پیشروی داشته و مابقی هم به زودی به اتمام خواهد رسید.
ستاری ادامه داد: برای اجرای سامانه انتقال آب شبکه گیوی تاکنون ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار هزینه شده و برای تکمیل آن ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار تامین شده است.
احداث تصفیهخانه در سد گیوی نیازمند یک هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار است
نماینده مجری طرحهای توسعه منابع آبی جنوب استان اردبیل گفت: هنوز تصفیه خانه سد گیوی احداث نشده و برآورد هزینه اجرای این طرح یک هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال است که در صورت تامین اعتبار، عملیات اجرایی آن شروع میشود.
ستاری با بیان اینکه از سد گیوی هشت میلیون متر مکعب برای آب آشامیدنی شهرستان گیوی و روستاهای اطراف اختصاص مییابد افزود: هنوز از این سد برای آب آشامیدنی گیوی تخصیص داده نشده و در صورت احداث تصفیه خانه، آب مورد نیاز شهر گیوی و روستاهای اطراف از این سد تامین خواهد شد.
سه هزار و ۲۷ هکتار در شبکه گیوی زیر کشت آبی میرود
نماینده مجری طرحهای توسعه منابع آبی جنوب استان اردبیل در باره میزان سطح زیر کشت آب در شبکه گیوی اظهار کرد: با اتمام عملیات اجرایی شبکه آبیاری و زهکشی گیوی سه هزار و ۷۲ هکتار اراضی کشاورزی منطقه زیر پوشش آبیاری قرار خواهد گرفت.
وی میزان اعتبار مورد نیاز برای اجرای شبکه آبیاری و زهکشی گیوی را هفت هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: در صورت تامین اعتبار، اجرای شبکه آبیاری و زهکشی گیوی تا ۲ سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
اجرای شبکه اصلی آبیاری و زهکشی سد گیوی شامل ۲ بخش سامانه انتقال آب از سد به شبکه به طول ۷.۶ کیلومتر با لوله فولادی به قطر ۱۶۰۰ میلیمتر و خطوط لوله تحت فشار و سازههای آبی وابسته به طول ۶۰ کیلومتر با لولههای فولادی، جی آرپی و پلی اتیلن در سایزهای مختلف از ۱۳۰ میلیمتر تا ۱۶۰۰ میلیمتر در دستور کار قرار گرفته است.
حجم کل مخزن سد گیوی۵۷ میلیون متر مکعب و حجم تنظیمی آن ۷۶ میلیون متر مکعب با ۱۰۲ متر ارتفاع است. این سد روی رودخانه گیوی چایی از نوع خاکی سنگ ریزهای با هسته رسی احداث و حجم مفید آن ۵۳ میلیون مترمکعب احداث شده است.
این سد روی رودخانه گیویچای در ۵ کیلومتری شرق شهرستان گیوی احداث شده و دارای ارتفاع ۸۹ متر از کف رودخانه و ۷۰ میلیون متر مکعب ظرفیت ذخیره آب است.