خورشید هر چه گرما دارد را بر روی رُود میریزد، باد دست علف را گرفته است و صدای سبزینه آن گیاه میوه دار در هیاهوی صدای پرندگان نشسته بر درخت، گم میشود.
باغ به بلوغ میوه رسیده است، گندم گونههای گلگون از برشته شدن زیر نور آفتاب را به خاطر سپرده است تا به سپید دم آرد شدن برسد.
هوای تابستانی چهارمحال و بختیاری برای پذیرایی از مهمانانی که این روزها از گرمای بالای ۴۰ درجه گلافه شدهاند، سر ارادت و تعظیم فرود میآورد تا میهمانانش یکی یکی وارد این استان شوند.
سکانس اول؛ خانوادهای که از تهران آمده است، از مرد مهربان باغبان میپرسند که باغش را برای یکی دو شب اجازه میدهد؟ جواب قاطع مرد باغبان نه است، چرا؟ چون پارسال برخی از گردشگران بدون اجازه وارد باغ شدند، علاوه بر اینکه زبالهها ریختند و رفتند و آتش اجاق آشپزی خود را خاموش نکرده بودند، به چند درخت طناب برای تاب بازی کودکان بسته بودند و تعدادی شاخه را شکسته بودند.
سکانس دوم؛ یک خانواده گردشگر خارجی که از گلخانهها دیدن کرده و خسته است، دلش هوس یک قهوه داغ در دل طبیعت کرده است، از صاحب گلخانه میپرسید که کافیشاپ گلخانه کجاست؟ مرد گلخانهدار میگوید: اینجا فقط گیاه کشت میشود و گاهی که بازار خوب باشد سیفیجات و توت فرنگی نیز کشت میشود.
سکانس سوم؛ صدای همهمه رود تا پای کوه، سه چهار خانوادهای که از شمال آمدهاند را تا دم درب مزرعه پرورش غزل آلا میبرند، یکی از خانواده پیشنهاد میدهد ناهار سفارش کباب ماهی را در مزرعه پرورش ماهی بدهند، اما رستورانی در مزرعه پرورش ماهی وجود ندارد.
گردشگر کشاورزی مغفول است
به گفته برخی از کارشناسان، بهرهمندی از باغات و مزارع پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری ظرفیتی خیلی مهم برای توسعه گردشگری کشاورزی در این استان است که هنوز مغفول مانده است.
این استان رتبه نخست تولید بادام در کشور را دارد و در بخش تولید هلو یکی از استانهای پیش رو است و باغات سامان و بن و فعالیتهای کشاورزی در سایر نقاط چهارمحال و بختیاری ظرفیت گردشگری کشاورزی را برای این استان فراهم کرده است هر چند تاکنون به این ظرفیت توجه نشده بود.
گردشگری کشاورزی یک فرصت مطلوب برای چهارمحال و بختیاری است که گردشگران از محصولات کشاورزی به صورت مستقیم بهره میبرد و به نوعی تولید از مزرعه تا مصرف قلمداد میشود.
معروفیت بادام مامایی چهارمحال و بختیاری نه در ایران که برخی از کشورهای دیگر به ویژه و خاصه در هندوستان شناخته شدهتر است، که گاهی گفته میشود این محصول با بستهبندی هندی راهی اروپا میشود.
شهرک اختصاصی بادام؛ گردشگاه جدید کشاورزی
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری از اعلام آمادگی ۱۶۰ سرمایهگذار برای فعالیت و سرمایهگذاری در شهرک تخصصی و صنعتی بادام شهرستان سامان خبر داد.
حسین برزگر تاکید کرد: زیرساختهای شهرک تخصصی بادام از سوی شرکت شهرکهای صنعتی چهارمحال و بختیاری فراهم و فراخوان جذب سرمایهگذاران در این شهرک انجام شده است.
وی با اشاره به اعلام آمادگی ۱۶۰ سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در شهرک صنعتی تخصصی بادام سامان افزود: اهلیتسنجی این سرمایهگذاران بهسرعت انجام خواهد شد.
ظرفیت کشاورزی چهارمحال و بختیاری چقدر است؟
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: ۲۵۰ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در استان داریم که از این میزان یک میلیون و ۶۳۰ هزار تن محصول به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان تولید میشود.
حسین برزگر در گفت و گو با ایرنا افزود: سهم بخش کشاورزی استان در تولید ناخالص داخلی استان ۲۱ درصد و سهم اشتغال آن ۲۲ درصد است در حالی که این شاخصها به ترتیب در کشور ۸.۴ و ۱۶ درصد است که نشان از جایگاه قابل توجه بخش کشاورزی در شاخصهای اقتصادی استان دارد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز ۲ هزار و ۴۵۴ شغل جدید در بخش کشاورزی استان ایجاد شد که بر اساس آن توانستیم ۱۰۲ درصد تعهدات خود در سامانه رصد را ایفا کنیم.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: با تدوین سیاستها و راهبردهای تحقق شعار در تلاشیم تا طی یک برنامه پنج ساله، سالانه ۲ درصد تولیدات کشاورزی استان افزایش پیدا کند.
برزگر ایجاد ۱۳ شهرک گلخانهای، احداث ۴۳ مجتمع دامپروری و توسعه واحدهای صنعتی دامپروری را از دیگر برنامههای استان برای ارتقای ضریب امنیت غذایی در استان برشمرد و افزود: سال گذشته ۵۰۰ جواز تاسیس برای توسعه واحدهای گلخانهای، مجتمعهای دامپروری و مزارع شیلات در استان صادر شد که بخشی از این واحدها امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گزارش ایرنا، یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است. از مجموع اراضی این استان ۲۵۰ هزار هکتار معادل ۱۵ درصد سطح زیرکشت اراضی کشاورزی استان است و در حال حاضر ۷۷ هزار بهرهبردار با تولید سالانه یک میلیون و ۹۵۹ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در این استان فعال هستند.
نقش مزارع شیلات در گردشگری کشاورزی
برخی از کارشناسان عقیده دارند که مزارع پرورش ماهی می توانند نقش مهمی در گردشگری کشاورزی ایفا کنند و به عنوان زنجیره اقتصاد صنایع غذایی موفق در جذب گردشگر باشند.
یک کارشناس گردشگری میگوید: مزارع پرورش ماهیان سردآبی در چهارمحال و بختیاری میتواند در طول سال به عنوان مهمترین پتانسیل گردشگری غذایی (FOOD TOURISM) در کشور مطرح باشد.
ریحانه مهدوی در گفت وگو با ایرنا افزود: اکنون بخش عمدهای از صنعت گردشگری جهان را گردشگری غذایی به خود اختصاص داده است از این رو یکی از جاذبههای توسعه گردشگری غذایی در ایران مزارع پرورش ماهی یا میگو است.
به گفته وی، مزرعهداران می توانند با هموار کردن مسیر منتهی به مزارع و ایجاد اقامتگاههای موقت نظیر آلاچیق های چوبی یا استراحتگاههای نیمه دائمی در نزدیکی مزارع، نسبت به جذب گردشگر اقدام کنند.
وی گفت:البته برخی از مزرعهداران نزدیک شدن انسان به مزرعه پرورش ماهی یا میگو را صحیح نمی دانند و آن را باعث آلودگی مزرعه میدانند که در این راستا میتوان با همکاری دامپزشکان در نزدیکترین مکان اقدام به برپایی آلاچیق و توسعه پخت و پز ماهی یا میگو برای مسافران کرد.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این استان ۲۵ هزار تن ماهی قزلآلای رنگینکمان در ۴۰۰ مزرعه فعال در استان تولید و روانه بازار شد.
محمد کریمی افزود:چهارمحال و بختیاری با آب و هوایی سرد و خشک و دارا بودن منابع آبی شامل چشمهها، قنوات، چاههای کشاورزی، رودخانههای دائمی، تالابها و سدهای مخزنی کشاورزی و برقابی، شرایط آب و هوایی مناسبی برای تکثیر و پرورش ماهیان سردابی و به خصوص ماهی قزلآلای رنگین کمان دارد و همین شرایط سبب شده تا این استان در بیش از یک دهه اخیر به عنوان یکی از قطبهای اول تولید ماهیان سردابی کشور معرفی شود.
وی ادامه داد: علاوهبر ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی، حدود ۴۰ مزرعه تکثیر و تولید بچه ماهی که منجر به تولید بیش از ۳۰ میلیون قطعه ماهی میشود نیز از دیگر پتانسیل های این استان به شمار میرود.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: این استان همچنین در زمینه تولید ماهیان زینتی توانسته در تعداد ۱۴ مرکز تولید ماهیان زینتی بیش از ۴۰۰ هزار قطعه ماهی زینتی تولید کند که با توجه به شرایط موجود در استان میتوان در آیندهای نه چندان دور چشمانداز روشنی برای توسعه این پتانسیل در استان تعریف کرد.
برنامه چهارمحال و بختیاری برای جذب گردشگر کشاورزی
معاون گردشگری و سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری گفت: میز گردشگری عشایری (کوچ) در این استان تشکیل و فعال شده است.
مرتضی محمدیان دهکُردی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: تشکیل و فعال شدن میز گردشگری عشایری (کوچ) در چهارمحال و بختیاری بهمنظور تقویت زیرساختهای گردشگری این حوزه، کمک به وضعیت معیشت و اقتصاد جامعه عشایری، اشتغالزایی، کاهش نرخ بیکاری و رونق مناطق عشایرنشین استان انجام شد.
وی افزود: مناطق عشایری کوچرو در چهارمحال و بختیاری بهعلت برخورداری از فرهنگ غنی و جذابیتهای گردشگری خاص، در برخورداری از مزیتهای میز گردشگری عشایری (کوچ) اولویت دارند.
محمدیان تصریح کرد: تمامی خوراکیها و غذاهای مورد مصرف در گردشگری عشایری (کوچ) باید ارگانیک و از تولیدات عشایری بدون استفاده از مواد شیمیایی و ظروف یکبار مصرف باشد.
وی یادآور شد: در گردشگری عشایری یا کوچ نباید از هیچگونه مصالح غیربومی و بتُنی بهرهگیری شود بلکه تمامی فضاسازیها با بهرهمندی از مصالح بومی و سنتی است.
اعلام آمادگی استان برای جذب گردشگر کشاورزی
استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: این استان ظرفیت مناسبی برای رونق گردشگری کشاورزی دارد که میطلبد با تسهیل در فرایند صدور مجوزها زمینه رونق اقتصادی و اشتغال را در این حوزه فراهم کرد.
غلامعلی حیدری افزود:لازم است زمینه جذب گردشگر کشاورزی در این استان به صورت جدی از سوی دستگاههای متولی فراهم شود و تسهیلات لازم در اختیار فعالان این بخش قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای 11 شهرستان و جمعیتی بیش از یک میلیون نفر است و کمینه دما در تابستان حدود هفت درجه بالای صفر است و رکورددار خنک ترین نقطه در تابستان است.