به گزارش ایرنا، آیین تشییع پیکر زندهیاد نصرالله ناصحپور خواننده پیشکسوت موسیقی سنتی امروز- چهارشنبه (۳۱ خرداد) با حضور جمعی از اساتید و هنرمندان موسیقی؛ حسین علیزاده، اردشیر کامکار، داود گنجهای، قاسم رفعتی، یلدا ابتهاج، رضا مهدوی، زیدالله طلوعی، علی مغازهای، داریوش پیرنیاکان، هوشنگ کامکار، امیرعباس ستایشگر، بیژن بیژنی، مظفر شفیعی، حسین علیشاپور، شهرام صارمی، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران، محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و علاقهمندان این هنرمند فقید در مقابل خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
زندهیاد ناصحپور نان به نرخ روز خور نبود
داود گنجهای نوازنده پیشکسوت موسیقی و عضو شورای عالی خانه موسیقی ایران در ابتدای این مراسم که اجرای آن برعهده سیدعباس سجادی بود، ضمن تسلیت به مناسبت درگذشت نصرالله ناصحپور اظهارداشت: حاضران در این جمع همه خدمتگذار و انسانهای متفاوتی هستند. به خانواده استاد ناصحپور تسلیت ویژهای عرض کنم که انسان بزرگ و خوش سیرتی بود.
وی گفت: در این سالها شاهد درگذشت بسیاری از بزرگان موسیقی ایرانی بودیم که خدمات قابل توجهی به جامعه موسیقی ایرانی کردند، استاد ناصحپور هم از جمله همین هنرمندان بزرگی بود که هیچ وقت تقاضایی نداشت. او نان به نرخ روز خور نبود.
گنجهای افزود: به پیمان ناصحپور تسلیت میگویم که چنین پدر بزرگی را از دست داد، وی به عنوان یک فرزند اهل موسیقی همواره دنبال کارهای پدرش بود و همواره سعی میکرد که بهترین باشد.
این نوازنده پیشکسوت موسیقی ایرانی بیان کرد: استاد ناصحپور هنرمند ارزندهای بود که امروز بسیار از رفتن او ناراحتم. بهتر است دیگر امروز به کسانی که به ما محبت نمیکنند، توجهی نداشته باشیم و آرزو میکنم شرایط به گونهای شود که دلهای ما اهالی موسیقی به یکدیگر نزدیکتر شود.
زندهیاد ناصحپور هیچ وقت هنر خود را به نمایش نگذاشت
داریوش پیرنیاکان آهنگساز، نوازنده تار و سهتار و رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی ایران نیز در این مراسم گفت: بیش از ۴۰ سال است که از دوستی من و شادروان ناصحپور میگذرد، خاطرات زیادی از این هنرمند دارم.
وی افزود: سخن درباره استاد ناصحپور بسیار است اما لازم میدانم موضوعی را درباره این هنرمند مطرح کنم و آن کلمه تقواست که میتوان درباره شادروان ناصحپور یاد کرد موضوعی که متاسفانه در فضای موسیقی ما در حال کمتر شدن است.
پیرنیاکان بیان کرد: زندهیاد ناصحپور هیچ وقت هنر خود را به معرض نمایش نگذاشت. این یکی از مشخصات بارز این استاد فقید بود که شاگردان زیادی را پرورش داد و در حفظ و اشاعه ردیف آوازی استاد دوامی نقش ارزشمندی را ایفا کرد.
این آهنگساز پیشکسوت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حاشیههای ایجاد شده در کنسرتهای موسیقی اظهارداشت: جامعه هنری و به ویژه خانه موسیقی خواهان این موضوع از قوه قضاییه است که هرچه زودتر نسبت به برهم زنی کنسرتها توسط برخی افراد اقدامات قانونی لازم را به عمل آورند. این شرایطی که در موضوع کنسرت چند شب گذشته پدید آمد و توسط وزارت فرهنگ از ورود برخی افراد جلوگیری شد اصلاً به نفع موسیقی نیست.
ملاآقایی از شاگردان استاد ناصحپور هم در این آیین ضمن بیان خاطراتی از شاگردی در مکتب این خواننده فقید موسیقی ایرانی، قطعه آوازی را اجرا کرد.
انسانهایی همچون ناصحپور پرچم موسیقی ایرانی را نگه داشتهاند
حسین علیزاده آهنگساز و نوازنده پیشکسوت تار و سهتار نیز در این آیین گفت: نام استاد ناصح پور، نام بسیار آشنایی در دو نسل است. او یکی از وفادارترین هنرمندان در عرصه موسیقی آوازی است. آشنایی من با استاد ناصح پور به سالها پیش باز میگردد. او از جمله هنرمندانی بود که به زبان آذری مسلط بود بنابراین خیلی دوست داشتم که با او در این زمینه کارهایی را انجام دهم و در سال ۱۳۶۲ بود که چنین کاری انجام شد.
وی افزود: هیچ وقت نباید از مسئولان تقاضایی کرد چون ثابت شده است چیزی حاصل نمیشود، به همین جهت هیچ تقاضایی از مسئولی نداریم. آن چیزی که میخواهم اشاره کنم و بهتر است این غم را پاک کنیم و بدانیم که انسانهایی همچون ناصحپور پرچم موسیقی ایرانی را نگه داشتهاند.
علیزاده بیان کرد: تاریخ همواره ناظر است و آن چیزی که از تاریخ ایران میشناسیم نشان میدهد چه بلایی سر فرهنگ و هنر ما آمده است. تاریخ ثبت میکند اما نه روی کاغذ بلکه در قلب مردم. همین طور که این تاریخ در سینههای مردم باقی میماند، این موسیقی هم باقی میماند.
این آهنگساز پیشکسوت اظهارداشت: انسانهایی مانند ناصحپور موسیقی را به همه نسلها منتقل کردند و میبینید که نسل ما چه رشدی کرده است، همه اینها نوید یک دنیای بهتر را به ما میدهد.
وی افزود: شاهد این دوره موسیقی هستم اما میدانم درست از روزهایی که شرایط خوب نیست نسل تازهای از موسیقی به وجود آمده که میتوانیم به آنان افتخار کنیم. آنان نه تنها خوب موسیقی کار میکنند بلکه نگاه اجتماعی ندارند که میتواند به جای غم در دل ما شادی و امید بیاورد.
علیزاده بیان کرد: ناصحپور طراوتی در صدای خود داشت که توانست خدمات قابل توجهی را به موسیقی ارائه داد، آواز ناصحپور آواز غمگین و پژمردهای نبود. او نهایت تلاش خود را برای حفظ ردیف مرحوم دوامی انجام داد. ضمن اینکه غم بزرگی دارم اما باید بگویم که او هر کاری که باید برای موسیقی انجام میداد، به کار گرفت و خرسند از این دنیا رفت.
استاد ناصحپور یگانه استاد ردیف آوازی در عصر ما بود
حمیدرضا نوربخش خواننده موسیقی سنتی و مدیرعامل خانه موسیقی ایران نیز در این آیین گفت: استاد ناصحپور یگانه استاد ردیف آوازی در عصر ما بود که میتوان او را یکی راویان مهم ردیف عبدالله خان دوامی نامید. آنچه او از موسیقی به هنرجویان ارائه میدهد مجموعهای از آثار همه هنرمندان بود که به انضمام درایت و آگاهی او تبدیل به بهترین عناصر آموزشی شد. خیلی متاسفم که آثارش آنگونه که باید به صورت یک مجموعه آموزشی پالایش نشد.
نوربخش افزود: در ۳۰ سال گذشته افتخار همنشینی با استاد ناصحپور را داشتم و زمانی که خانه موسیقی پا گرفت غیر از این دو سالی که این هنرمند گرفتار بیماری بود هر روز با او دیدار میکردم.
وی بیان کرد: یکی از ویژگیهای زندهیاد ناصحپور غیر از ویژگیهای هنری، این است که وی دغدغهای فراتر از مساله آواز و آموزش آواز داشت. دغدغه زندهیاد ناصحپور مسائل صنفی و کلی موسیقی بود که جامعه موسیقی هنوز هم با آن دست به گریبان است. به همین دلیل یکی از فعالترین چهرهها در خانه موسیقی بود.
مدیرعامل خانه موسیقی ایران اظهارداشت: زندهیاد ناصحپور فقط به خودش فکر نمیکرد و برای مسائل رفاهی اهل هنر ملامتهای زیادی شنید و مشقتهای زیادی کشید، نمیدانم افرادی که در مقاطعی جسارتهای زیادی به این استاد روا میداشتند اکنون در چه شرایطی هستند. آنان باید از روح این هنرمند طلب حلالیت کنند.
نوربخش با انتقاد از شرایط برخورد با برنامههای موسیقایی گفت: وقتی عدهای خودسر به یک برنامه هنری حمله میکنند و به ناموس مردم لگد میزنند، باید گفت که هم قشر متدین و هم اهالی موسیقی دست شما را خواندهاند و امیدوارم به واسطه حضور موثر قوه قضاییه دیگر شاهد چنین شرایطی نباشیم.
پس از این مراسم پیکر زنده یاد ناصحپور به بهشت زهرا(س) منتقل و در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.
نصرالله ناصحپور خواننده پیشکسوت موسیقی و عضو سابق هیئت مدیره خانه موسیقی ایران که به دلیل عارضه مغزی در بیمارستان بستری شده بود، ۲۸ خرداد در ۸۳ سالگی دار فانی را وداع گفت.
زندهیاد ناصحپور سال ۱۳۱۹ در اردبیل به دنیا آمد و از همان دوران کودکی، در خانوادهای موسیقیشناس پرورش یافت. وی با عزیمت به تهران، بیشتر اوقات خود را مصروف فراگیری موسیقی سنتی ایران کرد و پس از آشنایی با استاد محمود کریمی، به هنرستان آزاد موسیقی ملی راه یافت و مشغول تحصیل شد.
زندهیاد ناصحپور پس از تشکیل کلاسهای مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، از راهنماییها و آموزش و توصیههای ارزنده استاد نورعلی برومند بهرهمند شد. این هنرمند فقید از جلسات شناخت موسیقی و کلام و تلفیق شعر و موسیقی نیز، بهرههای فراوان جست و سپس برای فراگیری ردیف عالی موسیقی سنتی و آموزش تصنیف و ضرب آهنگ مربوط به آن، به محضر استاد عبدالله دوامی راه پیدا کرد.