علی اصغر شالبافیان روز چهارشنبه در جشن بین المللی ثبت جهانی ژئوپارک ارس افزود: مراحل ثبت این ژئوپارک ۱۰ سال طول کشیده که با ثبت آن کار تازه آغاز شده و فرایندی برای بهره مندی بهتر از ظرفیتهای منطقه شروع شده است.
وی به مشکلات گردشگری داخلی نیز اشاره کرد و گفت: در این حوزه ۲ اشکال اساسی داریم یکی توزیع زمانی سفرها و دیگری عدم شناخت گردشگران داخلی از مناطق گردشگری است.
شالبافیان افزود: برای رفع مشکل اول تعطیلی ۲ روزه آخر هفته ها مطرح شده است که در بهبود سفرهای کوتاه مدت موثر خواهد بود.
وی بیان کرد: معرفی ظرفیت ها و مناطق گردشگری نیز می تواند به رفع مشکل دوم در این زمینه کمک کند.
شالبافیان خاطرنشان کرد: در زمینه گردشگری خارجی نیز که در محورهای زیارتی و مرکزی کشور محدود شده است باید اقداماتی صورت گیرد تا دیگر نقاط کشور نیز برای این قشر جذاب شود.
وی بیان کرد : عدم معرفی ظرفیت های گردشگری آذربایجان شرقی سهم این استان را در گردشگری خارجی محدود کرده است .
معاون وزیر گردشگری به مصوبه دولت در مورد هزینه هایی که فعالان اقتصادی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری و دیگر حوزه ها انجام می دهند، اشاره کرد و گفت: این هزینه ها مالیات محسوب خواهد شد.
شالبافیان همچنین به رویکرد دولت در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: دولت در برنامه هفتم توسعه نگاه ویژهای به این حوزه داشته است.
ثبت سومین ژئوپارک کشور افتخاری برای همه است
علیرضا امری کاظمی، معاون شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو اظهار کرد: ثبت ارس در کنار قشم و طبس به عنوان سومین ژئوپارک کشور افتخاری برای همه است.
وی با بیان اینکه انتخاب ژئوپارکها جدیدترین برچسب برای ثبتهای جهانی سایتهای جهانی و سایتهای ذخیره زیست کره است، گفت: البته هدف اصلی ژئوپارکها تنها حفاظت از میراث زمینشناسی نیست بلکه در کنار معرفی این میراث با مشارکت جامعه محلی در تلاش برای یک ثبت است.
معاون شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو با اشاره بر چهار بحث اساسی در ژئوپارک، متذکر شد: پدیده زمین شناختی و مدیریت جامعه پدیده آشکارکننده از اهداف ژئوپارک است و این در حالی است که ژئوپارک فقط برای گردشگری ایجاد نمیشود.
وی ادامه داد: توجه به منابع طبیعی، آگاهیبخشی در خصوص پدیدههای خطرات مخاطرات محلی، آمادهسازی جوامع مقابله با آثار تغییرات، توجه به بحث آموزش، توجه به تحقیق، توجه به فرهنگ جامعه محلی و معرفی آن و توجه به نقش زنان از جمله اهداف ژئوپارک در یونسکو است.
کاظمی یادآور شد: قطعا به تبع ایجاد ژئوپارک، موضوع اشتغال و توسعه نیز مطرح خواهد شد.
وی با بیان اینکه پرونده ژئوپارک ارس تاریخچه ۱۰ ساله دارد که ابتدا توسط آقای حقیپور پرونده ارسال شد ولی به علت نقص در پرونده موفق به کسب مجوز نشد، اظهار کرد: در سال ۲۰۱۵ یک حرکت جدید در ارس اتفاق افتاد و با رفع نواقص در سال ۲۰۱۷ آقای پروفسور مارتینی به محل ارس آمد و سپس پرونده دوباره روی کار آمد و کارهای اجرای ژئوپارک در سال ۲۰۱۹ توسط رئیس گروه علوم انجام شد و ضمن تأیید پرونده را دوباره به یونسکو ارسال کردند ولی به علت کرونا ۲ سال ارزیابی به طول انجام کشید و در نهایت سال گذشته این ارزیابی انجام شد.
معاون شورای عالی یونسکو با اشاره به تاریخ و ظرفیت منطقه آزاد ارس گفت: تاریخ گواه بر این است که در این منطقه ۴۰۰ میلیون سال تاریخ تکاملی وجود دارد همچنین کلیدیترین سایتها در این منطقه وجود دارد.
توسعه ارس چند وجهی است
نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی نیز گفت ارس برای حضور سرمایه گذاران خارجی آماده است.
معصومه پاشایی خاطرنشان کرد: اتفاقات خوبی در منطقه آزاد ارس روی داده و این منطقه به یکی از مناطق آماده برای حضور و سرمایه گذاری خارجی تبدیل شده است.
وی بیان کرد: توسعه در این منطقه چند وجهی بوده و تنها به یک محور توجه نشده است زیراکه توسعه تک وجهی ضررهای بسیاری دارد که مهمترین آن آسیب محیط زیست خواهد بود.
پاشایی با بیان اینکه منطقه آزاد ارس را مردم آن ساخته اند، گفت: باید برای آنچه که در این منطقه شده و به دست آمده وقت بگذاریم و به تلاش برای ارتقای بیشتر منطقه تلاش کنیم.
وی به ثبت ژئوپارک ارس اشاره کرد و گفت: یک زمین برای زندگی داریم و هر کدام سهمی از آن داریم از این رو باید برای حفظ آن تلاش کنیم و نسبت به طبیعت بی رحم نباشیم.
سبد توسعه اقتصادی ارس متفاوت است
مدیرعامل منطقه آزاد ارس هم با بیان این که سبد توسعه اقتصادی این منطقه متنوع است، افزود: این تفاوت مهم منطقه با سایر مناطق است.
مجید کیانی اظهار کرد: در حوزه صنعت و کشاورزی اتفاقات خوبی در منطقه افتاده و این منطقه به قطب گلخانه کشور تبدیل شده است و محصولات صنعتی کشاورزی آن به ۱۷ کشور دنیا صادر می شود.
وی تاکید کرد با رفع برخی موانع شاهد توسعه بیشتر منطقه خواهیم بود.
کیانی خاطرنشان کرد: منطقه آزاد ارس به عنوان مهمترین مقصد گردشگری در شمال غرب کشور ثبت شده و در تعطیلات نوروز گذشته نیز این موضوع از سوی وزارت گردشگری تایید شد.
وی اظهار کرد: اقدامات خوبی در حوزه راه بهداشت ارتباطات و دیگر حوزه ها انجام شده است که با تکمیل آنها چهره منطقه متحول خواهد شد.
کیانی با تاکید بر تکمیل زیرساخت ها و تکمیل زنجیره خدمات و معرفی بهتر منطقه افزود: در ژئوپارک ارس هر سه مورد را دنبال خواهیم کرد تا بتوانیم گردشگری و اقتصاد منطقه را ارتقا دهیم.
جشن ثبت جهانی ژئو پارک ارس با حضور معاون میراث فرهنگی کشورمان ، مشاور رئیسجمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور و سفرای ۱۳ کشور خارجی در منطقه آزاد ارس برگزار شد.
در پایان این جشن از تمبر یادبود ثبت جهانی ژئوپارک رونمایی شد.
به گزارش ایرنا، هیئت اجرایی یونسکو در روز سوم خرداد ۱۴۰۲، اضافه شدن ۱۸ مکان به شبکه ژئوپارکهای جهانی یونسکو را تایید کرد. در این لیست نام ۲ ژئوپارک جهانی ایران، ژئوپارک طبس و ژئوپارک ارس، به چشم میخورد.
هماکنون تعداد ژئوپارکهای جهانی به ۱۹۵ مورد افزایش یافته که در ۴۸ کشور به ثبت جهانی یونسکو رسیدهاند.
پیش از این ژئوپارک قشم از کشورمان ثبت جهانی شده است.
ژئوپارکها یا پارکهای زمینشناسی (Geology Park)، گسترهای از پدیدهها و میراث زمینشناسی، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی ارزشمند هستند که توانایی لازم در توسعه اقتصادی جوامع محلی و جلب همکاریهای مردمی را دارند و باید به صورت پایدار، حفظ و مدیریت شوند. یونسکو به منظور درک دورههای زمینشناسی، مناطقی را به عنوان ژئوپارک مشخص کرده است. ایده تاسیس ژئوپارک، در سال ۱۹۹۹ عملی شد. ژئوپارکها باید بتوانند در توسعه اقتصادی جوامع محلی خود نقش مؤثری ایفا کنند.
ژئوپارک ارس در شمال غربی ایران، در استان آذربایجان شرقی و در منتهی الیه شمالی آن در محدوده منطقه آزاد ارس واقع شده و محدوده آن بر گستره شهرستان جلفا منطبق است.
پدیده «پرمین ـ تریاس» که گذر ۲۵۰ میلیون ساله زمین را در یک سنگ نشان میدهد مهمترین ویژگی ژئوپارک ارس است که جزو آثار کم نظیر در جهان است.
قلمرو ژئوپارک ارس با مساحت ۱۶۷۰ کیلومتر مربع، دارای ۳۱ سایت متنوع و اصلی است که در استان آذربایجانشرقی واقع شده و قلمرو آن در محدوده شهرستان جلفا است.
ژئوپارک ارس تنوع عظیمی از چشم اندازهای زمینشناسی و تنوع ساختارهای تکتونیکی و پدیدههای زمین شناختی در کنار تنوع سایتهای مختلف را ارائه میکند و علاوه بر این، تنوع اکولوژیکی، باستان شناسی و فرهنگی خاصی دارد.