به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، شبکه خبری «روسیه الیوم» به نقل از الکساندر لاورنتیف اضافه کرد: همه طرفها به طور کلی در مورد نقشه راه تهیه شده توسط مسکو برای پیشبرد روند از سرگیری روابط بین ترکیه و سوریه نظرات و پیشنهادات خود را بیان و بر سر آن توافق کردند و اکنون باید برای اجرای این نقشه، هماهنگی انجام شود.
وی با بیان اینکه این روند مدتی طول خواهد کشید، تاکید کرد: مهمترین مساله این است که روند عادیسازی روابط بین آنکارا و دمشق رو به جلو پیش میرود و همه بر آن توافق دارند پس نباید تعلل کرد.
بر پایه این گزارش، روابط بین آنکارا و دمشق پس از آغاز درگیری در سوریه در سال ۲۰۱۱ وخیمتر شد و در ادامه ارتش ترکیه از سال ۲۰۱۶ در ۲ عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دی ماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷)، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله عفرین و شهرهای الباب، اعزاز و جرابلس را تصرف کرد.
این در حالی است که آنکارا ۲۵ مهرماه ۹۸ در اقدامی غیرقانونی برای عقب راندن شبه نظامیان کرد موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوری» از مناطق مرزی الرقه و الحسکه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد که این عملیات یک هفتهای، پس از توافق آتش بس میان آنکارا و واشنگتن متوقف شد و ترکیه به شبه نظامیان کُرد پنج روز مهلت داد تا عمق ۳۲ کیلومتری از مرز ترکیه عقب نشینی کنند.
ارتش ترکیه هم اکنون بیش از یکصد پایگاه غیرقانونی در شمال سوریه ایجاد کرده، در حالی که آنکارا مدعی است که حضور نظامیانش در شمال سوریه با هدف جلوگیری از تهدید گروههای کرد است اما دمشق این اقدام را اشغالگری میداند.
دولت دمشق در نامهای به دبیرکل سازمان ملل و رییس دورهای شورای امنیت، نسبت به حضور نیروهای نظامی ترکیه در خاک خود اعتراض کرده و خواستار خروج این نیروها از سوریه شده است.
معاونان وزرای خارجه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه سه شنبه گذشته در بیستمین نشست بین المللی آستانه، نقشه راه عادیسازی روابط بین آنکارا و دمشق، مبارزه با تروریسم و سایر موضوعات مرتبط را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
مذاکرات آستانه از بهمن سال ۱۳۹۵ و با ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران و روسیه و همراهی ترکیه، به منظور حل و فصل منازعات سوریه و پایان بخشیدن به شش سال کشتار و آوارگی و ویرانی در این کشور آغاز شد.
در واقع آتش بس فراگیری که از ۱۰ دی سال ۱۳۹۵ (۳۰ دسامبر ۲۰۱۶) با توافق میان دولت سوریه و گروهی از مخالفان مسلح برقرار شد، مقدمهای برای آغاز مذاکرات آستانه بود که طی آن، برای نخستین بار نمایندگان دولت سوریه با نمایندگانی از گروههای مخالف مسلح بهطور مستقیم رایزنی کردند.
هرچند پیش از آن یک بار در اسفند ۱۳۹۴ و بار دیگر در شهریور ۱۳۹۵ تلاشهایی برای ترک مخاصمه صورت گرفته و آتش بس برقرار شده بود، اما هر بار با نقض گسترده آتش بس و متهم کردن دیگری از سوی طرفهای درگیر در بحران، خشونتها با شدت و عمق بیشتری از سر گرفته شد.
در ۱۰ مه (۲۰ اردیبهشت) نشستی چهارجانبه در سطح وزیران خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه در مسکو برگزار شد که در پی آن وزیران دستور دادند پیشنویس نقشه راه عادیسازی روابط دمشق و آنکارا را آغاز کنند.