به گزارش ایرنا، در بخش هایی از این تحلیل آمده است:
جو بایدن در سال ۲۰۲۰ با وعده ایده های جدید، شایستگی بیشتر و "بازگشت به حالت عادی" مبارزات انتخاباتی خود را آغاز کرد. اما وقتی مسأله تحریم های اقتصادی به میان می آید، بایدن مسیری که سلف خود دنبال کرده بود، ادامه داد.
از ونزوئلا گرفته تا کوبا و ایران، رویکرد دولت بایدن در قبال تحریمها به طرز چشمگیری مشابه رویکرد ترامپ است.
بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی قول داده بود که دوباره به توافق ایران بپیوندد و «به سرعت سیاستهای شکست خورده ترامپ را که به مردم کوبا آسیب رسانده و هیچ کاری برای پیشبرد دموکراسی و حقوق بشر انجام نداده است، تغییر دهد.»
با این حال، دو سال و نیم پس از آغاز کار، دولت بایدن پیشرفت کمی در راستای تحقق این وعده ها داشته است. اگرچه ممکن است تحریم های اقتصادی برای مردم آمریکا مهم به نظر نرسد، اما پیامدهای قوی برای اقتصاد جهانی و منافع ملی آمریکا دارد.
عدم ورود مجدد به توافق ایران، فاحش ترین اشتباه سیاست های تحریمی بایدن است. استراتژی «فشار حداکثری» ترامپ، جدا از آسیب رساندن به اعتبار آمریکا، یک عامل بازدارنده قوی برای هر کشوری است که در آینده قصد دارد با آمریکا توافقنامه های دیپلماتیک امضا کند.
می توانست اینطور نباشد. اگرچه ایران پس از خروج آمریکا بخشهایی از برجام را نقض کرد، اما هرگز توافق را بهطور کامل ترک نکرد و این نشاندهنده ظرفیت آشتی بود. با این حال، دولت بایدن از همان ابتدا از لغو تحریم ها خودداری کرد.
دولت بایدن انتظار داشت ایران اولین گام را بردارد و با این رویکرد یک فرصت بزرگ را از دست داد.
اگرچه اخیرا گزارشهایی مبنی بر تلاش دولت آمریکا برای تعامل مجدد با ایران منتشر شده است، اما هرگونه توافقی که اکنون حاصل شود در مقایسه با آنچه میتوانست در روزهای اولیه ریاست جمهوری بایدن بدست آید، کمرنگ خواهد بود.
گزارش هیل در حالی است که شبکه خبری سی ان ان آمریکا به نقل از یک منبع دیپلماتیک گزارش داد: به نظر میرسد گفت وگوی دو روزه در دوحه بین انریکه مورا دیپلمات اتحادیه اروپا و علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد هستهای ایران به تحولات مثبت در بسیاری از موضوعات منجر شده است.
به گزارش ایرنا، شبکه خبری سی ان ان آمریکا نوشت: به نظر می رسد حرکت رو به جلو برای احیای مذاکرات پیرامون برنامه هسته ای رو به رشد ایران، ایجاد شده است.
این شبکه تلویزیونی آمریکا به نقل از یک منبع دیپلماتیک که نام آن را فاش نکرده است، نوشت: گفتگوهای ایران و اتحادیه اروپا در روز چهارشنبه بر روی نکات کلیدی از جمله سطوح غنی سازی هسته ای و همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی متمرکز بود.
سی ان ان به نقل از این منبع افزود: به نظر می رسد گفتگوی دو روزه در دوحه میان انریکه مورا دیپلمات اتحادیه اروپا و علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، به تحولات مثبت در بسیاری از موضوعات منجر شده و محیط فعلی برای کاهش تنش مثبت بوده است.
این منبع ادامه داد: ایرانیها با اروپاییها و به صورت غیرمستقیم با آمریکاییها گفتوگو کردهاند. این مذاکرات با حمایت قطریها منجر به تحولات مثبت در بسیاری از مسائل مربوط به دو طرف شده و در ارتباط با برجام و مساله زندانیان حرکت رو به جلو ایجاد کرده است.
پیش از این، انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار پستی توئیتری از گفتگوهای فشرده دو روزه خود با علی باقری معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در دوحه خبر داد و نوشت: گفت و گوها در مورد طیف وسیعی از مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی، از جمله راههای موجود پیش روی مذاکرات برجام و استراتژیهای مربوط به حوزه خلیج فارس مورد بحث قرار گرفت.
علی باقری نیز روز چهارشنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: جلسهای جدی و سازنده با انریکه مورا معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه داشتم. در مورد طیفی از موضوعات از جمله مذاکرات رفع تحریمها به بحث و تبادل نظر پرداختیم.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر دورهای به کشورهای حاشیه خلیجفارس به کشورهای قطر، عمان، کویت و امارات سفر و با مقامات این کشورها دیدار و گفتگو کرد.
همزمان نشریه واشنگتن فری بیکن نیز گزارش داده است کمیته مطالعات جمهوریخواهان (RSC)، بزرگترین گروه محافظهکار کنگره که روی تحقیقات درباره سیاست پنهان دولت بایدن با جمهوری اسلامی ایران پافشاری میکند ، احضار رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و برت مک گورک، دستیار امنیت ملی کاخ سفید را پیگیری میکند.
در این گزارش آمده است که مذاکرات با ایران انتقادهایی را نیز به دنبال داشته و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهونیستی دولت بایدن را به مماشات با ایران متهم میکند، در حالی که اسرائیل با اعتراضاتی مواجه شده که اقتدار دولت را تهدید میکند.
هدف کمیته مطالعات جمهوری خواهان این است که قوانین تحریمهای جدید را سریعتر دنبال و از این طریق مذاکرات را مختل کند تا از کاهش فشار اقتصادی بر ایران به واسطه دستورات اجرایی رئیس جمهور جلوگیری شود.
جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاستهای فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامیها در ایران و نیز قدرت پهپادی ایران و ادعای بکارگیری این پهپادها از سوی روسیه در جنگ علیه اوکراین تحریمهایی را وضع کرده است.
دولت بایدن که همواره شعار رویکرد دیپلماسی را سر داده است، همگام با متحدان غربی خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست. آمریکا همچنین از زمان آغاز جنگ اوکراین و در پی تعمیق روابط تهران - مسکو، ایران را به ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در این جنگ متهم میکند که مقامات جمهوری اسلامی ایران بشدت این ادعا را رد کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.