به گزارش ایرنا افزایش شدید دمای هوا در استان خراسان جنوبی به ویژه شهر بیرجند در پایان خرداد و اوایل تیر امسال مردم را کلافه کرد و مصرف برق و آب را افزایش داد.
شدت گرمای هوا در شهر بیرجند به حدی بود که چند روز متوالی بعد از اهواز با ۴۳ درجه بالای صفر به عنوان دومین مرکز استان گرم کشور ثبت شد.
همچنین از هفته گذشته تاکنون ایستگاههای دهسلم، بندان و طبس در این استان با ثبت بیشینه دمای ۴۹ درجه از گرمترین ایستگاههای کشور بودهاند.
در کنار این گرمای کمسابقه در خراسان جنوبی وزش باد شدید نیز پدیده غالب است به ویژه آنکه در معرض بادهای ۱۲۰ روزه قرار دارد و وزش این نوع باد در فصل بهار و تابستان تشدید میشود.
با تقویت وزش بادهای ۱۲۰ روزه در منطقه، خیزش گرد و خاک باعث کاهش کیفیت هوا و کاهش دید افقی در مناطقی از استان شد به طوری که کیفیت هوا در شهرستانهای بیرجند، سرایان و زیرکوه طی روزهای اخیر براساس شاخص لحظهای در وضعیت ناسالم یا خطرناک قرار گرفت.
سرعت وزش باد در ایستگاه علیآباد زارعین به ۷۹ کیلومتر و کاهش دید افقی در حاجیآباد زیرکوه به هزار متر رسید که شدت گرما در کنار گرد و خاک نفس کویرنشینان را تنگ کرد.
براساس آمار موجود، رکورد ۳۰ ساله گرما در خراسان جنوبی برای چند روز متوالی شکسته شد و طی هفته گذشته تمامی شهرستانهای استان به جز سربیشه دمای بالای ۴۰ درجه را تجربه کردند.
دمای هوا باعث افزایش مصرف برق و آب در خراسان جنوبی شد به گونهای که هفته گذشته مصرف آب در شهر بیرجند به مرز هشدار رسید اما با تدابیر مسوولان و مدیریت مصرف، قطعی آب یا برق روی نداد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در این باره گفت: با افزایش دمای هوا در استان، مصرف آب در بیرجند طی شبانهروز گذشته ۱۵ درصد افزایش یافت و به وضعیت هشدار رسید.
مهدی دوستی افزود: مصرف روزانه آب در بیرجند به طور متوسط ۸۰ هزار متر مکعب است که در شبانهروز گذشته به ۹۲ هزار متر مکعب افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی هم گفت: مصرف برق هفته گذشته به دلیل گرمای شدید در استان ۱۰ درصد افزایش یافت و با توجه به تداوم هوای گرم، صرفهجویی در مصرف انرژی همچنان مورد تاکید است.
مهدی دادگر افزود: پیک مصرف برق استان در سال جاری با مصرف ۳۵۰ مگاوات در ۳۱ خرداد به ثبت رسید.
با شروع تابستان و افزایش دما شاهد حضور بیشتر مردم در استخرها و آبگیرها برای آب تنی هستیم؛ هفته گذشته جسد جوان ۲۰ ساله در آبگیر منطقه دُرح شهرستان سربیشه پیدا شد و طی بررسیهای اولیه این جوان به دلیل گرمای هوا برای آبتنی وارد این آبگیر شده بود که جان خود را از دست داد.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی هم از ماندگاری توده هوای گرم تا اواسط هفته جاری خبر داد و گفت: تغییرات هوا در این استان نسبت به شرایط نرمال چهار تا ۶ درجه سلسیوس افزایش یافت که رقم بسیار بالایی بوده و نسبت به بلندمدت هم بیسابقه است.
علیرضا خندانرو در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ماندگاری هوای گرم در منطقه افزایش مصرف برق و آب را در پی دارد که درخواست ما از مردم این است در مصرف انرژی صرفهجویی داشته باشند.
وی اظهار داشت: شدت گرما در خراسان جنوبی به گونهای بوده که در همه شهرستانها به جز سربیشه دمای بالای ۴۰ درجه را تجربه کردند و پنجشنبه هفته گذشته ایستگاههای دهسلم و بندان با ثبت ۴۹ درجه بالای صفر، دومین ایستگاه هواشناسی گرم کشور بودند.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: بیرجند هم پس از اهواز با ۴۳ درجه گرمترین مرکز استان کشور بود.
وی افزود: پیش بینی میشود از اواسط هفته جاری یعنی سهشنبه و چهارشنبه از شدت گرما در خراسان جنوبی کاسته شود اما هوا نسبت به شرایط عادی فصل کماکان گرمتر است.
خندانرو به افزایش دمای هوا در کنار تداوم خشکسالی اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ۱۴۰۱) به طور میانگین دمای هوا در خراسان جنوبی ۱.۲ درجه سلسیوس نسبت به بلندمدت افزایش یافته که موضوع نگرانکننده در تشدید خشکسالی است.
وی تصریح کرد: این افزایش عدد قابل توجهی است چرا که تبخیر و تعرق منابع آبی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و از طرفی دیگر باعث افزایش مصرف برق و آب در استان میشود.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: در مجموع خرداد گرمی را پشت سر گذاشتیم که این گرمای هوا به خصوص در روزهای آخر این ماه نسبت به بلندمدت بیسابقه بود.
وی افزود: وزش باد شدید، خیزش گرد و خاک و هوای گرم امروز و فردا هم در منطقه ادامه دارد و در مرز شرقی، شمال طبس و جنوب سرایان خسارت ناشی از توفان گرد و خاک قابل پیش بینی است.