تبریز - ایرنا - یکی از مهم ترین مقوله هایی که در سفر اخیر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی مورد توجه دولت قرار گرفت ارتقای جایگاه فرهنگی مقبره الشعرا به عنوان مرکز فرهنگ و هنر شمال غرب کشور بود و در دیداری که رئیس جمهور در این مکان فرهنگی با برخی فعالان این عرصه داشت بر این نکته تاکید کرد.

به گزارش ایرنا، مطالبات و عقب ماندگی های فرهنگی زیادی در استان وجود دارد و دیدار رئیس جمهور با اهالی فرهنگ ، ادب و هنر فرصت بسیار مغتنمی بود تا این مطالبات مطرح شود تا در حضور عالی ترین مقام اجرایی کشور و شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تصمیمات لازم برای بجای آوردن مطالبات و جبران عقب ماندگی ها اتخاذ شود.

یکی از مهم ترین مطالباتی فرهنگی سال های اخیر، تکمیل طرح بازسازی و ساماندهی مقبرالشعرا است که متاسفانه ۲۰ سال از آغاز آن سپری شده و هنوز به اتمام نرسیده است.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم و توجه ویژه دولت به مقوله های فرهنگی، تکمیل طرح بازسازی و ساماندهی این مکان فرهنگی که مدفن یش از ۴۰۰ شاعر، عارف و رجال نامی ایران و کشورهای منطقه از ۸۰۰ سال پیش تاکنون است در دستور کار قرار گرفت و اکنون بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و صفه شمالی آن تکمیل شده و صفه جنوبی نیز از سوی شهرداری تبریز در حال بازسازی و تمکیل است.

رئیس جمهور در سفر اخیر خود به استان و دیدار با اهالی فرهنگ و هنر استان در بخشی از سخنان خود در مورد طرح بازسازی و ساماندهی مقبره الشعرا گفت: این مکان باید توسعه داده شود این هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است شاید به ظاهر هزینه تلقی شود اما سرمایه گذاری است نسل جوان باید با شعر و هنر و فرهنگ پیشینیان آشنا شوند.

وی ادامه داد: بخشی از کار بازسازی و ساماندهی این مکان مهم فرهنگی آغاز شده جذب اعتبارات خوبی صورت گرفته و استاندار و وزیر فرهنگ از این پس پیگیر خواهند بود تا این مکان تاریخی و فرهنگی تکمیل شود و طبق فرمایش رهبر فرزانه، این مکان به مرکز و پایتخت فرهنگ و هنر در شمال غرب تبدیل شود.

سخنان رئیس جمهور در جمع اهالی فرهنگ و هنر، نشان داد که دولت نسبت به مطالبه این قشر از جامعه و مردم استان بی تفاوت نبوده و برای مقبرالشعرا و معرفی آن در عرصه ملی و بین المللی برنامه دارد.

مقبرالشعرا مختص ایران نیست

فعال فرهنگی و رئیس اندیشکده مطالعات راهبردی قفقاز، آناتولی و آسیای میانه به جایگاه مهم و تاریخی و فرهنگی مقبرالشعرا اشاره کرد و گفت: این مکان تاریخی فقط مختص ایران نبوده بلکه در منطقه قفقاز نیز تاثیرگذار است و پرداختن به مشکلات آن ، ضرورت اجتناب ناپذیر فرهنگ ملی و استانی است.

دکتر احمد فرشبافیان اضافه کرد: اگر امروز مشکلی در زمینه معرفی این مکان فرهنگی وجود دارد نتیجه عملکرد بد نهادهای فرهنگی است و تاسیس بنیاد و نهاد فرهنگی مرتبط با مقبرالشعرا، دردی از این مکان فرهنگی درمان نخواهد کرد.

وی بر تعیین تکلیف متولی مقبرالشعرا تاکید کرد و گفت: مسئول و متولی اصلی و یگانه این مکان باید مشخص شود و شورای فرهنگ عمومی باید به صراحت متولی آن را اعلام کند که در این صورت ، مقبرالشعرا می تواند به عنوان مرکز فرهنگی عمل کرده و با جایگاه واقعی خود دست یابد.

حضور رئیس جمهور در مقبره الشعرا و جمع اهالی فرهنگ، فرصت مغتنمی برای استان بود

فرشبافیان ادامه داد: حضور رئیس جمهور در مقبرالشعرا و جمع اهالی فرهنگ و هنر استان، فرصت مغتنمی برای بیان مطالبات و برخی عقب ماندگی های استان در این حوزه بود ، در کل خوب بود و مطالبی هم عنوان شد اما می توانست بهتر باشد.

وی بیان کرد: بیان مطالبات از بیرون از استان زمانی جواب می دهد که این مطالبات در درون استان به خوبی شنیده و پاسخ داده شود در غیر اینصورت طرح مطالبات بی نتیجه خواهد بود.

وی همچنین با بیان اینکه نهادهای فرهنگی استان دست افرادی هستند که فرهنگ را نمی شناسند و مشغله زیادی دارند، گفت: برای رسیدن به مطالبات فرهنگی درون استانی، ابتدا باید در تعریف فرهنگ بازنگری کنیم و نهادهای قرآنی، ادبیات عاشورایی، روحانیت، آموزش و پرورش و دانشگاه ها را به عنوان نهاد فرهنگی ببینیم که متاسفانه اینگونه نشده و اعتماد فی مابین ایجاد نشده است.

فرشبافیان بیان کرد: جای خیلی ها در این جلسه خالی بود و بیشتر مطالبات فرهنگی استان بیان نشد و برخی مطالب عنوان شده نیز، مطالبه نبودند و متاسفانه این فرصت مغتنم را به راحتی از دست دادیم.

این فعال فرهنگی دانشگاهی عنوان کرد: تنها راه برون رفت از مشکلات موجود در فرهنگ استان، پایه گذاری نهادی از سوی نهادها فرهنگی که ظرفیت های مادی، معنوی و چهره های فرهنگی قدیم و معاصر بشناسد و در مسیر احیا تمدن نوین اسلامی گام بردارد.

فرشبافیان افزود: در حال حاضر چهار بنیاد فرهنگی با عناوین مختلف در استان فعال هستند اما هیچ کدام از انها در پیشبرد برنامه های فرهنگی جمهوری اسلامی نفشی ایفا نمی کنند و چه بسا برنامه ای ندارند.

وی بر واحدسازی نهادهای فرهنگی نیز در راستای رفع مشکلات تاکید کرد و گفت: شورای فرهنگ عمومی باید جای افراد متخصص باشد و از انتخاب افراد غیرمتخصص و تکراری در راس نهادهای فرهنگی خودداری و جلوگیری کند.

کارکردهای فرهنگی مقبرالشعرا ارتقا یافت

معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی با بیان اینکه در دیدار رئیس جمهور با اهالی فرهنگ و هنر آذربایجان ، کارکردهای فرهنگی مقبره الشعرا به عنوان یک پیشران ارتقا یافت، گفت: این موضوع از جهاتی مبدا آغاز اقدامات فرهنگی بزرگی در استان و تبریز خواهد شد.

حسن گلی به معرفی آذربایجان به عنوان مرکز تمدّنی و فرهنگی در غرب کشور از سوی رهبر معظم انقلاب در دیدار ٢۶ بهمن ماه اشاره کرد و افزود: این بیانات نقطه عطفی در تاریخ فرهنگ و هنر به ویژه شعر و ادب آذربایجان به شمار می رود و البته رسالت متولیان فرهنگی و خادمان فرهنگ در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان را بیش از پیش سنگین‌تر و در عین حال انگیزه آنان را مضاعف کرده است.
وی گفت: هم اندیشی و تبادل نظر با اساتید و صاحب نظران حوزه شعر و ادب با موضوع بررسی الزامات و روش‌های بهره مندی فرهنگی و ادبی حداکثری از مقبره الشعرا یکی از اولویت های مهم معاونت فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در ٩ ماه گذشته بود.
گلی افزود: این سفر فرصت بسیار خوبی برای ارتقای کارکردهای فرهنگی و ادبی مقبره الشعرا به شمار می رود که خوشبختانه به بهترین شکل ممکن مورد توجه قرار گرفت و برگزاری دیدار جمعی از فعالان فرهنگی و هنری استان با رئیس جمهور ، می تواند پیشران جهش در بهره برداری از ظرفیت های ارزشمند مقبره الشعراء باشد.

معاون فرهنگی اداره کل ارشاد آذربایجان شرقی بیان کرد: این اتفاق مهم در راستای تداوم مرجعیت فرهنگی و تمدنی آذربایجان و نیز توسعه برنامه ها و رویدادهای ادبی و تقویت جریان شعر و ادب با رویکرد تعمیق آشنایی جامعه به ویژه علاقمندان و نسل جوان حوزه شعر و ادب با بیش از ۴٠٠ شاعر و اندیشمند مدفون در مقبره الشعرا بسان گنجینه فاخر فرهنگ و هویت ایرانی و اسلامی، تربیت نسل جدیدی از شعرا و ادبای توانمند در تراز مفاخر ارزشمند این حوزه، تکریم فعالان این عرصه و در یک کلام ارتقای کمی و کیفی شعر و ادب استان با هدف تمدن سازی نوین اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.

مقبره الشعرا یکی از وجوه و نمودهای مهم مرجعیت فرهنگی و تمدنی مورد اشاره رهبر معظم انقلاب است
گلی اظهار کرد: حضور و سخنرانی رئیس جمهور در مقبره الشعرا و تصریح آیت الله رئیسی بر اینکه مقبره الشعرا یکی از وجوه و نمودهای مهم مرجعیت فرهنگی و تمدنی مورد اشاره رهبر معظم انقلاب، به شمار می رود، و تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر مرجعیت فکری و فرهنگی تبریز در گستره ایران فرهنگی، فرصت مناسبی در راستای بهره مندی حداکثری از ظرفیت های ملی برای تقویت نقش و کارکردهای فرهنگی و ادبی مقبره الشعرا است.
وی به سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مقبره الشعراء اشاره کرد و گفت: "طبق گفته وزیر فرهنگ، تبریز مرکز فرهنگ و هنر و تمدن در غرب کشور است و وقتی از تبریز صحبت می‌کنیم از محدوده جغرافیای فعلی صحبت نمی‌کنیم بلکه می‌خواهیم بگوییم تبریز منشاء جریان ساز فرهنگی و هنری در همه مرزهای غربی ایران بزرگ فرهنگی است و مناطق مختلف در قفقاز و غرب ایران امروزِ ما، همه متاثر از فرهنگ و ادب و هنر تبریز و آذربایجان سرافراز است و در یکصد سال گذشته، تبریز و مردمان این دیار در همه حوزه‌های مختلف و مقاطع تاریخ ساز از مشروطه تا انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی نقش داشته‌اند. "
وی افزود: این نوع اظهارات به روشنی مبین آمادگی دولت جهت تمهید مقدمات به منظور ایفاء نقش فعال ملی و فراملی تبریز در عرصه فرهنگ و هنر و شعر و ادب است که عملیاتی سازی آن از یک سو نیازمند پیگیری و جدیت متولیان سیاسی و فرهنگی استان و از سوی دیگر منوط به موقعیت شناسی و اولویت سنجی اساتید، شعرا، ادبا و فعالان عرصه شعر و ادب است.

گلی ابراز امیدواری کرد: آذربایجان تاریخی و تبریز عزیز مثل همه اعصار با اتکا به ظرفیت های ارزشمند خود از جمله مقبره الشعرا به عنوان تجسم بخش مهمی از فرهنگ و هویت ایران عزیز و آذربایجان سرافراز باشد و با شناخت صحیح رسالت خود در قبال گام دوم انقلاب اسلامی گام‌های محکم و امیدوار کننده‌ای در مسیر ساخت تمدن نوین ایران اسلامی بردارد.

به گزارش ایرنا، آیت الله سیدابراهیم رئیسی در نخستین روز از دومین سفر خود به به آذربایجان شرقی با جمعی از اصحاب فرهنگ و هنر استان در مقبره الشعرای تبریز دیدار کرد.

مجموعه فرهنگی و ادبی مقبره الشعرا مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر بزرگ آذربایجان و ایران زمین مانند محمدحسین شهریار، خاقانی شیروانی، اسدی طوسی و قطران تبریزی است.
مجموعه تاریخی- فرهنگی مقبره الشعرا که ساخت آن به اوایل دهه ۱۳۵۰ شمسی باز می گردد، چنان محبوبیتی در عرصه فرهنگ و هنر تبریز و ایران دارد که امروزه به یکی از نمادهای گردشگری و فرهنگی آذربایجان شرقی و کشور از منظر بصری تبدیل شده است.