تهران-ایرنا- پس از نخستین سفر اعضای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به عربستان در آوریل گذشته (فروردین/ اردیبهشت) به نظر می رسد که یخ رابطه میان دو طرف آب شده و یک هیأت بلندپایه این گروه به ریاست "اسماعیل هنیه" برای ادای فریضه حج راهی سرزمین‌ وحی شدند تا نشانه دیگری از توسعه روابط میان دو طرف باشد.

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری "فلسطین الیوم"، این هیأت همچنین شامل خالد مشعل رئیس جنبش حماس در خارج از فلسطین و اعضای دفتر سیاسی آن شامل "صالح العاروری"، "عزت الرشق" و "خلیل الحیه" است.

این سفر پس از آن صورت می‌گیرد که روابط حماس وعربستان به دنبال بازداشت رهبران این گروه در سعودی به تیرگی گراییده بود.

«مصطفی الصواف» نویسنده و تحلیلگر سیاسی در این باره گفت که سفر هیأت حماس به عربستان برای انجام فریضه حج، تلاشی از سوی این گروه و سعودی برای بازگشت روابط و توسعه آن است.

وی در این باره افزود که روابط دوطرف درحال حرکت در مسیر درست است و به نظر می‌رسد که این اقدام در چارچوب تفاهمی رخ می‌دهد که به صورت علنی اعلام نشده وبخشی از روابط دوستانه میان دوطرف است.

الصواف افزود: بهبود روابط عربستان و ایران تأثیر روشن و مثبتی بر روابط میان ریاض و حماس داشته است که در سفر هیأت حماس و انجام عمره، آزادی بازداشت شدگان فلسطینی در کنار ادای فریضه حج نمود پیدا کرده است.

پس از سفر هیأت حماس در آوریل ۲۰۲۳ (فروردین/ اردیبهشت ۱۴۰۲) آخرین سفر هیأت حماس به ریاض به سال ۲۰۱۵ باز می‌گردد، زمانی که خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی وقت این گروه با "سلمان بن عبدالعزیز" ولیعهد وقت عربستان و شماری از مقامات عربستان در شهر مکه مکرمه دیدار و گفت وگو کرد.

عربستان و حماس با یکدیگر روابط حسنه‌ای داشتند، اما این روابط وارد مرحله تیرگی شد و در چند سال گذشته نیز قطع شد.

حماس سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور/ مهر ۹۸) اعلام کرد که مقامات عربستان "محمد الخضری" از رهبران حماس و نماینده این گروه در ریاض به همراه پسرش هانی و ده‌ها فلسطینی دیگر که تابعیت اردنی داشتند، بازداشت کرد.

عربستان ۱۹ اکتبر ۲۰۲۲ (۲۷ مهرماه ۱۴۰۱) الخضری را آزاد و روانه امان اردن کرد. دولت ریاض همچنین دو تن دیگر از بازداشت شدگان را که تابعیت اردنی و فلسطینی داشتند، فوریه گذشته (بهمن/ اسفند) آزاد کرد.