بهرامعلی ظاهری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز کرد: بارداری و زایمان ۲ گورخر در پارک ملی کویر گرمسار تا ۲ هفته آینده قطعی است و باید برای تایید بارداری و زایمان گورخر دیگر نیز ۲ هفته صبر کرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۸ راس گورخر در پارک ملی کویر گرمسار زیست دارند اضافه کرد: پارک ملی گرمسار زیستگاه گورخرهای در اسارتی است که از پارک ملی توران و خَبر کرمان به این منطقه منتقل شدند و اکنون گورخرهای این منطقه نیز با محیط سازگاری پیدا کردند.
از هر سه کره گورخر یکی باقی میماند
وی با بیان اینکه گورخرها دارای قابلیت تکثیر ضعیف هستند و به طور معمول از هر سه کُره این گونه یک کره باقی میماند، افزود: احتمال بقای کره گورخر نر ضعیف است، چرا که گورخر نر، کره نر را نمیپذیرد و از بین می برد و همین عامل موجب کاهش جمعیت گورخرها میشود.
ظاهری، طولانی بودن دوره بارداری و فقدان دوقلوزایی را از دیگر عوامل مؤثر در کاهش جمعیت گورخرهای ایرانی مطرح کرد و با بیان اینکه بهترین مکان برای زادآوری این گونه حیات وحش طبیعت است، اظهار داشت: حفظ حیات وحش با حفاظت از زیستگاه در سایه تأمین سه عامل حیاتی شامل آب، غذا و امنیت، مهمترین اقدام برای حفظ نسل حیات وحش است.
وی تصریح کرد: تنوع ژنتیکی مناسب از جمله ویژگیهایی است که سبب شده امید برای احیای مجدد گورخر در پارک ملی کویر زنده شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: گورخر ایرانی یکی از گونههای جانوری شاخص و بارز علفخوار تکسُم حیات وحش است.
به گزارش ایرنا، با هدف معرفی مجدد و تقویت حضور گورخر در حیات وحش استان سمنان، نوزدهم مهر ۹۷ از پارک ملی توران در شاهرود ۱۰ راس گورخر به پارک ملی کویر مرکزی در گرمسار، با هدف معرفی مجدد گونه به زیستگاه قبلی، منتقل شد و بعد از آن، چهار راس گورخر از سایت تکثیر گوراب استان یزد نیز به پارک ملی کویر استان سمنان در پاییز ۹۷ با هدف معرفی مجدد این گونه به منطقه، منتقل شد.
گورخر ایرانی زیرگونه ای از گورخر آسیایی است که به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد ، گورخر آسیایی در گذشته جمعیت فراوانی در خاورمیانه، آسیای میانه و چین داشت اما اکنون نسل آن در اغلب مناطق منقرض شده است.
پارک ملی کویر در غرب استان سمنان، یکی از زیستگاههای مهم گورخر ایرانی در کشور است که آخرین گزارشها از مشاهده این گونه در پارک ملی کویر، مربوط به اوایل دهه ۱۳۶۰ است.