به گزارش ایرنا، ژرال درمنن وزیر کشور فرانسه روز پنجشنبه در صفحه توییتر خود از دستگیری ۱۵۰ نفر طی شبانهروز چهارشنبه تا پنجشنبه و سوختن چندین ساختمان و خودرو خبر داد؛ موضوعی که از گستردگی ناآرامیها در سراسر این کشور خبر میدهد و فیلمها و تصاویر منتشر شده از شرایط حاکم نیز بر آن صحه میگذارد.
روز گذشته نیز وزارت کشور فرانسه بازداشت ۳۱ نفر، زخمی شدن ۲۴ افسر پلیس و آتش زدن ۴۰ دستگاه خودرو در جریان اعتراضهای شب گذشته را به صورت رسمی تایید و اضافه کرده است که امشب ۲ هزار نیروی پلیس برای برقراری نظم بسیج شدهاند.
در همین پیوند رئیس جمهور فرانسه یک «هسته بحران بینوزارتی» را ساعت هشت صبح امروز به وقت محلی (۱۰:۳۰ به وقت تهران) تشکیل میدهد که بیارتباط به وضعیت بحرانی این کشور نیست.
در همین پیوند لحظاتی پیش دادستان نانتر اطمینان داد که «شرایط قانونی برای استفاده از سلاح رعایت نشده است.»
پاسکال پراش (Pascal Prache) اضافه کرد: افسر پلیس مورد بحث به اتهام قتل عمد به قاضی معرفی شده و دادستان خواستار قرار دادن این افسر پلیس در بازداشت موقت است.
وی اضافه کرد: کالبدشکافی قربانی «یک گلوله را گزارش کرد که از بازوی چپ و سپس قفسه سینه وارد و از چپ به راست عبور کرده است.»
دادستان نانتر تاکید کرد که در بازرسی از خودرو قربانی هیچ گونه مواد مخدر و مشروبات الکلی کشف نشده است.
از طرف دیگر روزنامه پرشمارگان لو فیگارو از یک منبع آگاه دریافته است که در نیمههای شب گذشته و در گرماگرم شورشهای مردمی، چندین نفر تلاش داشتند تا زندانیان ندامتگاه فرن (Fresnes) واقع در وال-دو-مارن (Val-de-Marne) شهرستانی که از جنوب با پاریس همسایه است را فراری دهند.
▲ زندان فرن (Fresnes)
تحلیلگران روزنامه پرشمارگان «لو فیگارو» این سوال را مطرح کردهاند که آیا مرگ نائل، فرانسه را به فضای «جنگ داخلی» تبدیل میکند؟
بر اساس این گزارش، ابتدا چند ده نفر ساختمان این زندان را با وسایل آتشبازی هدف قرار دادند که موجب به صدا درآمدن زنگ هشدار شد و بعد دهها فرد کلاهدار که لباس مشکی بر تن داشتند، تلاش کردند که به داخل این زندان نفوذ کنند و زندانیان را فراری دهند. از این رو یک واحد زبده پلیس ملی به محل حادثه اعزام و در محل مستقر شده است.
تحلیلگران روزنامه پرشمارگان لو فیگارو با ارزیابی شرایط حاکم بر این کشور، این سوال را مطرح کردهاند که آیا مرگ نائل ۱۷ ساله، فرانسه را به فضای «جنگ داخلی» تبدیل خواهد کرد؟ این سوالی است که در دل اعتراضهای شب چهارشنبه ۲۸ ژوئن تا پنجشنبه ۲۹ ژوئن توسط تحلیلگران این روزنامه مطرح میشود و حتی یک منبع بلندپایه که به چنین اظهارات بدبینانهای عادت ندارد، اعتراف میکند که «وضعیت به ویژه در چندین بخش از کشور متشنج است».
فرانسه در گرداب آشوب
به گفته یک منبع پلیس، ۲۰ شهرداری در سن-سن-دنی (Seine-Saint-Denis) حوادث جانبی شورشها و اعتراضها را شناسایی کردهاند که برخی از آنها در شهرهای به نسبت آرامی همچون دانی (Dagny) رخ داده است.
خبرگزاری فرانسه نیز از یک منبع پلیس دریافت که در اسون (Essonne) گروهی از مردم حوالی ساعت ۹:۰۰ بعدازظهر پس از پایین آوردن مسافران یک اتوبوس، این خودرو را به آتش کشیدند.
حوادث مشابهی همچنین در چندین شهر از جمله او-دو-سن (Hauts-de-Seine) نیز رخ داده است و به گفته یک منبع پلیس در کلمر (Clamart) واقع در ناحیه ایل دو فرانس، یک قطار تراموا به آتش کشیده شد.
یک منبع پلیس دیگر از درگیریها در تولوز (Toulouse)، دیژون (Dijon)، لیون (Lyon)، روبه (Roubaix) و آمین (Amiens) خبر داده است.
از طرف دیگر شهردار مونز-ان-برول (Mons-en-Barœul) واقع در شمال فرانسه تاکید کرده است که «خسارت کاملاً قابل توجه است».
رودی الگست (Rudy Elegeest) در گفتوگو با فرانس بلو اضافه کرد: «تالار شهر و ایستگاه پلیس شهرداری به طور کامل ویران شدند. آنها شیشهها را شکستند، درها را شکستند. در شهرداری ماموران پلیس شهرداری پنهان شده بودند تا قربانی این اقدامات نشوند. حدود ساعت ۱۲:۳۰ صبح موفق شدیم این افسران را از ساختمان در حال سوختن خارج کنیم.»
سفرهای هیات دولت به تعویق افتاد
مجموع این شرایط موجب شده است که الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه سفر خود را که برای صبح امروز پنجشنبه به ونده (Vendée) برنامهریزی شده بود، لغو کند.
در ادامه این روند، خبرگزاری فرانسه از کاخ نخست وزیری دریافت که پس از دومین شب خشونت شهری در فرانسه، سفرهای «غیر ضروری» وزیران که برای پنجشنبه برنامهریزی شده بود، به تعویق افتاده است. این گزارش به تایید شبکه خبری BFMTV نیز رسیده است.
الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه به خاطر شرایط حاکم بر این کشور، سفر خود را که برای صبح امروز پنجشنبه به ونده (Vendée) برنامهریزی شده بود، لغو کند.
در این بین برخی سیاستمداران مطرح فرانسه همچون ژان لوک ملانشون رهبر حزب «فرانسه تسلیمناپذیر» که از منتقدان عملکرد پلیس این کشور هستند، این بار نیز موضع سختی نسبت به ژاندارمهای فرانسوی گرفتند.
در این پیوند ملانشون با انتشار توییتی، عدالت برای نائل «بیچاره» و تعلیق «پلیس قاتل» و همدستش که به او دستور تیراندازی داده بود را خواستار شد.
خبرگزاری رویترز نیز در تشریح شرایط فرانسه، نوشت: اندکی قبل از نیمه شب، قطاری از خودروهای واژگون شده پلیس با استفاده از مواد محترقه و وسایل آتشبازی طعمه حریق شده و در آتش سوختند.
قتل خونسردانه نائل (Nahel) نوجوان ۱۷ ساله در روز روشن به دست پلیس فرانسه و ارایه گزارش دروغ از واقعهای که از آن به "آمریکایی شدن پلیس فرانسه" تعبیر شده است، فاجعهای دیگر در پرونده ژاندارمهای خشمگین این کشور ثبت و آتش خشم شهروندان فرانسوی را به عطش انتقام تبدیل کرد.
ویدئویی که از این حادثه در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، نشان میدهد که یک افسر پلیس رانندهای را به زور اسلحه متوقف کرد اما زمانی که خودرو دوباره شروع به حرکت میکند، اقدام به شلیک کرده است. در این ویدئو صدایی به گوش میرسد که میگوید: «با گلولهای در سر میروی.»
▲صحنه تیراندازی مستقیم و خونسردانه به نائل نوجوان ۱۷ ساله
مادر این قربانی ۱۷ ساله که در سوگ یگانه فرزندش نشسته است، روز سهشنبه با انتشار فیلمی اعلام کرد: «یک بچه ۱۷ ساله را از دست دادم، تنها او را داشتم. او هنوز بچه بود و به مادرش نیاز داشت. امروز صبح او مرا بوسید و گفت مادر دوستت دارم. یک ساعت بعد، به من چه میگویند؟ پسرم تیر خورده است.»
مادر نائل در حالی که گریه میکند، میافزاید: «من درماندهام. من همه چیز به او دادم. من فقط یک فرزند دارم، ۱۰ ندارم، فقط یکی دارم. او زندگی من بود، بهترین دوستم بود، پسرم بود، همه چیز من بود.»
او روز گذشته نیز با انتشار ویدیویی دیگر در شبکه اجتماعی تیکتاک اعلام کرد که ساعت ۱۴ روز پنجشنبه (به وقت محلی) در نانتر یک راهپیمایی سفید برای پسرش برگزار خواهد کرد.
وکلای خانواده قربانی اعلام کردهاند که ۲ شکایت در ارتباط با این پرونده ثبت خواهند کرد؛ یکی علیه پلیس تیرانداز به جرم قتل و همکارش به جرم همدستی و دیگری جعل در اظهارات ماموران پلیس که مدعی بودند نائل قصد ضربهزدن به آنها را داشته است.
در این میان هرچند پلیس ۳۸ سالهای که اقدام به شلیک کرده است، دستگیر شده و الیویه وران سخنگوی دولت مردم را به آرامش دعوت کرده و اطمینان داده است که در مورد این اتفاق به خانواده قربانی و همه فرانسه پاسخ داده خواهد شد، اما گویی آتش خشم شهروندان فرانسوی به عطش انتقام تبدیل شده است.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه هم که هنوز از زیر بار اعتصابها و تظاهراتهای گسترده علیه قانون جدید دولت وی مبنی بر افزایش سن بازنشستگی کمر راست نکرده و انتظار تشدید شرایط را ندارد، با خانواده قربانی اظهار همدردی کرده و تاکید داشته است که «هیچ چیز مرگ یک جوان را توجیه نمی کند».
پیرو این موضعگیری، الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه نیز در مقابل سناتورهای این کشور تاکید کرده است که «آشکارا مداخله [پلیس] مطابق با قوانین نبود. تصاویر نشان میدهد که چارچوب مداخله قانونی رعایت نشده است.»
وقتی همه دروغ میگویند!
دبیرکل حزب سبزهای فرانسه (EELV) روز گذشته در واکنش به قتل «هولناک» نائل به دست پلیس این کشور از «آمریکایی کردن پلیس» فرانسه ابراز تاسف و این اقدام را «نژادپرستانه» ارزیابی کرده است.
مارین تُندُلیه (Marine Tondelier) روز چهارشنبه به رادیو سود (Sud) گفت: «یک افسر پلیس که دروغ میگوید، همکارش که دروغ میگوید، دادستانی که دروغ میگوید، رسانههایی که دروغ میگویند». ویدئوی حقایق، «سکانسی تکاندهنده» و گواه بر «آمریکایی شدن پلیس» در فرانسه است.
وی تاکید دارد: «هرگز ندیده است که یک فرد غیرنژادی (سفیدپوست) به دلیل امتناع از رعایت قانون کشته شود. این جامعه باید به مشکل نژادپرستی در پلیس رسیدگی کند.»
وکیل خانواده نائل با تاکید براینکه اقدام پلیس در راستای «دفاع از خود» نبوده است، به ویدیوی کشته شدن این نوجوان از فاصله نزدیک به دست پلیس فرانسه استناد میکند.
یاسین بوزرو (Yassine Bouzrou) میافزاید: «این یک موضوع بسیار جدی است. ویدیوی وجود دارد که به وضوح نشان میدهد یک پلیس با خونسردی به یک جوان شلیک کرده است.»