تبریز - ایرنا - مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با بیان اینکه منابع آب تجدیدپذیر استان ۳.۵ میلیارد مترمکعب است، گفت: سالانه به طور متوسط حدود ۷۵ درصد از این منابع معادل ۲.۸ میلیارد مترمکعب در استان مصرف می‌شود.

به گزارش ایرنا، یوسف غفارزاده، روز شنبه همزمان با هفته صرفه جویی در مصرف آب در دومین رویداد ملی «مهر آب» افزود: این استان در زمینه منابع آب جزو استان های میانی کشور در جدول قرار دارد و وضعیت آن نه خیلی بحرانی و نه خیلی خوب است.

وی با اشاره به سابقه ۲۵ تا ۳۰ ساله مشارکت در این استان در بحث آب، اظهار کرد: بیشتر طرح های عمرانی استان در این بخش چه در زمینه تامین هزینه، بهره برداری و نگهداری با مشارکت مردم اجرا شده است.

مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: در بخش آب های زیرزمینی استان نیز مدیریت مشارکتی اجرا شده به طوری که حدود ۷۰ درصد از مدیریت آب های زیرزمینی در دشت مرند در اختیار سازمان های مردم نهاد و مردم این منطقه است.

غفارزاده، با بیان اینکه عمده مصرف آب استان در بخش کشاورزی است، ادامه داد: شرکت های مردم نهاد و تعاونی های آب بران با افزایش توانمندی های خود از تاسیسات آبرسانی این شرکت در عرصه های کشاورزی استفاده می کنند.

وی با اشاره به اینکه حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار هکتار شبکه پایاب سدهای کشور است، اعلام کرد: حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار هکتار از این شبکه در آذربایجان شرقی قرار دارد.

مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: با وجود اینکه سدها اجرا شده است ولی در اجرای شبکه پایاب این سدها دچار عقب ماندگی هستیم در حالی که هر روز از عمر مفید سدها کاسته می شود.

غفارزاده، با بیان اینکه برای اجرای هر هکتار پایاب سد نیاز به حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان هزینه است، افزود: بودجه این شرکت در شبکه های پایاب استان جوابگو نبوده و این شرکت در نهایت سالانه می تواند یک هزار هکتار پایاب اجرا کند.

وی با تاکید بر استفاده از مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی و شرکت های آب بران برای اجرای شبکه های پایاب سدها، اظهار کرد: در صورت عدم مشارکت سرمایه گذاران، اجرای حدود ۳۵ هزار هکتار پایاب موجود ۳۵ سال طول می کشد.

وی با تاکید بر استفاده از مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی و شرکت های آب بران برای اجرای شبکه های پایاب سدها، اظهار کرد: در صورت عدم مشارکت سرمایه گذاران، اجرای حدود ۳۵ هزار هکتار پایاب موجود ۳۵ سال طول می کشد.

مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با اشاره به تجربه موفق مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی با کشاورزان و آب منطقه ای برای ایجاد زیرساخت های آبیاری تحت فشار، گفت: در اجرای این طرح، زمین کشاورز به مدت چهار تا پنج سال در اختیار سرمایه گذار قرار می گیرد و سرمایه گذار طی این مدت علاوه بر پرداخت اجاره کشت گندم دیم به کشاورز، بعد از اتمام مدت قرارداد زمین کشاورزی آباد مجهز به زیرساخت های آبیاری تحت فشار تحویل کشاورز می دهد.

غفارزاده، با بیان اینکه در اجرای این طرح مشارکتی، دولت نیز بر انجام قرارداد و اجرای درست طرح نظارت می کند، ادامه داد: سرمایه گذار در سال اول اجرای این قرارداد اقدام به اجرای زیرساخت های آبیاری تحت فشار کرده، در سال دوم کل هزینه سرمایه گذاری را و در سال های بعد سود سرمایه گذاری را کسب می کند.

وی یادآور شد: در سال گذشته این طرح در سطح پنج هزار هکتار در استان اجرا و به عنوان طرح موفق ملی مصوب شد و قرار است در سطح ۵۰۰ هزار هکتار در سطح کشور اجرا شود.

۸۰ هزار سازمان مردم نهاد در کشور فعال است

رییس انجمن روابط عمومی ایران نیز در این جلسه با بیان اینکه پایه و اساس این انجمن مسوولیت های اجتماعی است، گفت: هم اکنون حدود ۸۰ هزار سازمان مردم نهاد (NGO) در کشور فعال بوده و انجمن روابط عمومی ایران معتبرترین انجمن در بین آنهاست.

خسرو رفیعی، با اشاره به اینکه این انجمن در سال ۱۳۴۶ تاسیس و در دوران جنگ منحل شد، افزود: بعد از اتمام جنگ تحمیلی به عنوان اولین نهاد مردمی دوباره مجوز فعالیت گرفت.

وی اظهار کرد: این انجمن دارای کمیته های مختلف بوده و یکی از کمیته های آن، آب و محیط زیست است و این کمیته برای فرهنگ سازی و صرفه جویی در مصرف آب در کشور فعالیت می کند.

رییس انجمن روابط عمومی ایران، فرهنگ سازی مصرف بهینه آب و تولید شیرآلات جدید بر پایه صرفه جویی در مصرف آب و سرشیرهای پودرکننده هوا به جای سرشیرهای عادی را از جمله راه های کاهش مصرف آب در کشور اعلام کرد.

رفیعی، ادامه داد: این انجمن در سال گذشته برنامه مفصلی در حوزه آب و برای فرهنگ سازی مصرف بهینه آب انجام داده که از جمله شامل آب و گردشگری، آب و کودکان و نوجوانان، آب و میراث فرهنگی، آب و انجمن های مردم نهاد، آب و فناوری و آب و ادیان الهی است.

وی با اشاره به اینکه انتقال آب از دریای آزاد با وجود هزینه گزاف دارای مزایای زیادی مانند اشتغالزایی، توسعه حمل و نقل و ایجاد کارخانه های جدید برای کشور دارد، یادآور شد: در زمان کنونی واجب ترین هزینه در کشور ما، هزینه در طرح انتقل آب از دریای آزاد است.

رفیعی، با تاکید بر اینکه بخش عمده آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود، افزود: برای کاهش مصرف آب باید به سمت کشاورزی مدرن و استفاده از الگوهای کاهش مصرف آب و دوری از آبیاری سنتی و غرقابی حرکت کرد.

به گزارش ایرنا، در پایان این مراسم از پوستر دومین رویداد ملی « مهر آب » با عنوان آب، مشارکت و یاری گری رونمایی شد.