به گزارش ایرنا، اعلام شرایط صدور مجوزهای کسب و کار و تسهیل مستمر این شرایط، ثبت نام از متقاضیان مجوز و هدایت الکترونیک آنها به درگاه صادر کننده مجوز و پیگیری تمام درخواست ها تا صدور مجوز یا اعلام کتبی دلیل موجه (فقدان شرط) برای رد درخواست سه وظیفه اصلی تعریف شده برای درگاه ملی مجوزها است.
درگاه ملی مجوزهای کسب و کار در حقیقت تنها مرجع اصلی صادر کننده مجوز کسب و کار در کشور است که به شفاف سازی و تصویب شرایط و مدارک صدور مجوزها کسب و کار و همچنین تسهیل شرایط و مدارک صدور مجوزها کمک می کند.
در درگاه ملی صدور مجوزها، صادر کننده مجوز به هیچ وجه حق ندارد برای صدور مجوز، شرط دیگری به جز آنچه که در این درگاه آمده را از متقاضی مطالبه کند یا او را حضوری فرا بخواند.
ثبت درخواست متقاضیان دریافت مجوز به صورت کاملا الکترونیک، بدون حضور و بدون کاغذ، امکان دسترسی ۲۴ ساعته به فرآیند صدور مجوزها در درگاه ملی مجوزها به نهادهای نظارتی، امکان اخذ استعلام برخط و شبانه روزی از مجوزهای صادر شده با استفاده از شناسه یکتا (QRCODE) به نحوی که تمام مجوزهای صادره دارای شناسه یکتا (صادره توسط درگاه ملی مجوزها) بوده و هر کس با اسکن آن بتواند از اعتبار و هویت صاحب آن مجوز مطلع شود و همچنین حذف همه امضاها از مجوزهای کسب و کار با الکترونیکی شدن آن از دیگر مزیت های الکترونیکی شدن صدور مجوزهای کسب و کار است.
همچنین در این درگاه محدودیت زمانی برای صدور یا رد درخواست متقاضی تعیین شده به نحوی که اگر دستگاه صادرکننده در زمان تعیین شده، درخواست را تعیین تکلیف نکند، درگاه استعلام را مثبت تلقی می کند، به بیان دیگر هر متقاضی واجد شرایط باید در زمان تعیین شده در درگاه ملی، مجوزش را دریافت کند و در صورت رد درخواست متقاضی باید علت آن به او اعلام شود.
اخذ استعلامهای پایه به صورت الکترونیک و غیرحضوری از جمله احراز هویت، نظام وظیفه، ایثارگری و مالیات بدون نیاز به کپی مدارک شناسایی و برگه اخذ استعلام از ادارهها، پشتیبانی و راهنمایی متقاضیان دریافت مجوز به صورت برخط، ثبت شکایت متقاضیان در درگاه ملی و پیگیری توسط تیم حقوقی درگاه ملی مجوزها، شناسایی و حذف شروط مبهم و دشوار از شرایط صدور مجوزها که پشتوانه قانونی یا توجیهی نداشتند، تعیین شعبه ویژه دادستانی در استان جهت رسیدگی به تخلف دستگاههای صادر کننده مجوز، ارائه گزارش های هفتگی از وضعیت کل درخواستها و صدور، و رد درخواستها به تفکیک دستگاهها از دیگر موارد پیش بینی شده در درگاه ملی صدور مجوزها است.
صدور افزون بر ۲۲ هزار مجوز الکترونیکی کسب و کار در فارس
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی فارس گفت: از تیرماه سال گذشته تا پایان اردیبهشت ماه امسال ۳۷ هزار و ۷۱۰ تقاضای صدور مجوز در این استان در درگاه ملی مجوزها به ثبت رسیده که از این تعداد، مجوز ۲۲ هزار و ۳۱۱ درخواست به شکل برخط و بدون نیاز به حضور فیزیکی متقاضیان صادر شده است.
بابک دایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این اتفاق گام مهمی در جهت تحقق آرزوی دیرین بر حذف بروکراسی اداری صدور مجوزهای کسب و کار و حذف امضاهای طلایی است که به همت وزارت اقتصادی و دارایی دولت مردمی سیزدهم عملیاتی و اجرایی شد.
وی ادامه داد: طی مدت مذکور ۱۰ هزار و ۳۷۸ درخواست صدور مجور نیز توسط دستگاه ها رد شده یا متقاضیان انصراف دادهاند و پنج هزار و ۲۱ درخواست مجوز نیز در دست بررسی بوده که از این تعداد سه هزار و ۳۶۱ درخواست با تاخیر در بررسی مواجه است.
پیشتازی زنان در درخواست مجوزهای کسب و کار
او اظهار کرد: نکته حائز اهمیت دیگر در زمینه درخواست مجوزهای کسب و کار استان فارس، موضوع تفکیک جنسیتی متقاضیان است که عملکرد درگاه مجوزها نشان می دهد در یک سال اخیر زنان استان فارس در درخواستها مجوزها پیشتاز بوده اند بطوریکه ۵۷ درصد درخواستهای صدور مجوز مربوط به زنان استان و ۴۳ درصد درخواستها نیز مربوط به مردان استان است.
وی گفت: عملکرد یکساله استان فارس نشان می دهد که از مجموع ۳۷ هزار و ۷۱۰ درخواست ثبت شده در درگاه مجوزها، ۶ هزار و ۹۸۲ درخواست مربوط به حوزه کسب و کارهای خانگی قالی بافی و ۱۲ هزار و ۷۴ درخواست نیز مربوط به کسب و کار خانگی خیاطی لباس، تاسیس واحد تولیدی و صنعتی، کسب و کار خانگی پرورش گوسفند و بز، پروانه اشتغال به کار مهندسی شخص حقیقی، موافقت اصولی تاسیس دامپروری صنعتی و نیمه صنعتی، کسب و کار خانگی پرورش زنبور عسل، کسب و کار خانگی پرورش مرغ بومی، کسب و کار خانگی گلیم بافی و فعالیت تولید انفرادی صنایع دستی است.
دایی افزود: عملکرد استان در دوره مورد بررسی نشان می دهد از نظر دستگاهی نیز بیشترین درخواست صدور مجوز مربوط به اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی با ۲۱ خزار و ۱۵۲ درخواست است که عمدتا مربوط به مجوزهای مشاغل خانگی است و پس از آن نیز صنعت، معدن و تجارت با سه هزار و ۴۴ درخواست، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی با ۲ هزار و ۷۱۲ درخواست، جهاد کشاورزی با ۲ هزار و ۶۷۶ درخواست و اتاق اصناف با ۲ هزار و ۱۳۵ درخواست در رتبههای بعدی قرار دارند.
او گفت: در مجموع پنج دستگاه مذکور ۸۵ درصد از کل درخواست های صدور الکترونیکی مجوزهای کسب و کار فارس را به خود اختصاص داده اند.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی فارس اظهار کرد: از منظر شاخص پاسخگویی به موقع به درخواستهای صدور مجوز که می تواند مهمترین شاخص ارزیابی باشد، اداره کل آموزش و پرورش، شرکت برق منطقهای، شرکت آبفا، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در رتبه های اول تا چهارم و اداره کل صنعت، معدن و تجارت، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای، اداره کل جهاد کشاورزی و سازمان نظام پزشکی استان در رتبه های بعد قرار دارند.
دایی گفت: بررسی درخواستهای صدور مجوز به تفکیک شهرستانهای استان نیز نشان می دهد از مجموع درخواست ثبت شده در درگاه مجوزها، شهرستان شیراز با هشت هزار و ۶۵۰ درخواست در جایگاه اول و پس از آن شهرستانهای داراب با ۲ هزار و ۷۸۰ درخواست، مرودشت با ۲ هزار و ۳۸۱ درخواست، فیروزآباد با یک هزار و ۶۵۳ درخواست، و جهرم با یک هزار و ۳۹۲ درخواست در رتبه های بعد قرار دارند.
او افزود: پنج شهرستان مذکور حدود ۵۰ درصد درخواستها را به خودشان اختصاص دادهاند.
وی اظهار کرد: از منظر شاخص پاسخگویی به موقع به درخواستهای صدور مجوزها به تفکیک شهرستانها و طی در یکسال گذشته شهرستانهای جویم، خرامه، فراشبند، خفر، خنج، سروستان، رستم، گراش، قیر و کارزین و مُهر به ترتیب در رتبههای اول تا دهم قرار داشته و شهرستانهای سپیدان، آباده، کوه چنار، شیراز، اقلید، بختگان، کوار، بیضاء، نی ریز و خرم بید نیز در رتبههای آخر شاخص پاسخگویی مناسب به درخواستهای صدور مجوز در استان قرار داشتهاند.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی فارس، با اشاره به بررسی عملکرد شهرستانهای این استان در زمینه صدور مجوزهای الکترونیکی کسب و کار گفت: بررسی عملکرد این شهرستان ها طی یکسال گذشته نشان می دهد که شهرستانهای فراشبند، سروستان ، قیر و کارزین، گراش و مُهر عملکرد مطلوب و شهرستانهای آباده، سپیدان، شیراز، اقلید و خرم بید عملکرد ضعیفی در صدور مجوز الکترونیکی کسب و کار داشتهاند.
پیش بینی صفحه راهنمای مجوز در درگاه ملی مجوزها
وی گفت: به منظور راهنمایی متقاضان مجوزهای کسب و کار در درگاه ملی مجوزها، در هر یک از کسب و کارها یک صفحه راهنمای مجوز در این درگاه پیش بینی شده که نام صادر کننده اصلی مجوز، شرایط، مدارک، زمان و هزینه لازم برای دریافت آن مجوز ثبت شده و همه آنها نیز به تصویب هیات مقرراتزدایی رسیده است.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی فارس افزود: بر این اساس، متقاضی پس از ورود به درگاه صادر کننده مجوز، ۲۴ ساعت فرصت دارد تا فایل همه مدارک لازم را بارگذاری کند و سپس دستگاه صادر کننده مجوز نیز ۱۰ روز فرصت دارد تا مدارک بارگزاری شده را ملاحظه کرده و در صورت تکمیل بودن آنها، فرایند اخذ استعلامات لازم و صدور مجوز را آغاز کند.
دایی ادامه داد: اگر حتی یک شرط یا مدارک ارسالی متقاضی ناقص باشد، صادر کننده می تواند درخواست را رد کند اما باید دلیل رد درخواست متقاضی را به وی اطلاع دهد.
او اظهار کرد: در فرایند صدور مجوزهای الکترونیکی تکالیفی نیز هم برای دستگاههای صادرکننده مجوز پیش بینی شده که از جمله می توان به اعلام شرایط مدارک، هزینه و زمان صدور همه مجوزهای کسب و کار مربوطه و تسهیل مستمر آنها، اتصال الکترونیک درگاه صدور مجوزهای دستگاه به درگاه ملی و هدایت همه درخواستها به درگاه ملی، رسیدگی به درخواستهای متقاضیان دریافت مجوز طی حداکثر ۱۰ روز کاری، رد درخواستهای فاقد شرایط و مدارک لازم با اعلام شرط یا مدرک ناقص به متقاضی و ارسال بقیه درخواستها به فرایند صدور مجوز و اخذ استعلامات با مدارک دریافتی از هر متقاضی و صدور مجوز طی مدت اعلامی درگاه ملی اشاره کرد.
وی افزود: همچنین به منظور عملیاتی و اجرایی شدن صحیح صدور مجوزهای الکترونیکی کسب و کار، بر اساس ابلاغ وزیر امور اقتصادی و دارایی، هفت جرم یا تخلف برای مسئولان صادرکننده مجوز از جمله مطالبه شرط، مدرک یا هزینه ای بیشتر از آنچه در درگاه ملی مجوزها ثبت شده، درخواست ارایه مدرکی به عنوان مجوز علاوه بر شناسه یکتای درگاه ملی مجوزها، رد درخواست مجوز یک متقاضی بدون ارایه کتبی دلیل، عدم صدور مجوز به بهانه اشباع بازار، محدودیت ظرفیت یا فاصله جغرافیایی، فراخواندن حضوری متقاضی برای ارائه مدارک یا دریافت مجوز، ارایه کاغذ استعلام به متقاضی برای دریافت پاسخ آن از سایر دستگاهها، بازبودن ورودی درگاه به روی متقاضیان مجوز و ثبت نام برای صدور مجوز خارج از درگاه ملی مجوزها پیش بینی شده است.