تهران- ایرنا- سخنگوی کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس، اجلاس کشورهای عدم تعهد را فرصتی برای ارتقاء روابط عزتمندانه بین تهران و باکو ارزیابی کرد و گفت: ایران مخالفتی با توسعه روابط با جمهوری آذربایجان ندارد بلکه موضع اصولی ما مخالفت با تغییر مرزهای ژئوپلتیک است. 

ابوالفضل عمویی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره اجلاس کشورهای عدم تعهد که به میزبانی جمهوری آذربایجان در باکو پایتخت این کشور در حال برگزاری است، گفت: حضور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سازمان کشورهای عدم تعهد اقدام به جایی است. چرا که جمهوری اسلامی جزء بنیانگذاران این جنبش بوده و در مقطعی نیز ریاست این سازمان را بر عهده داشته است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: سیاست‌های حاکم بر این سازمان از جمله پیگیری موضوع چندجانبه گرایی همسو با پیشبرد منافع ملی در دستور کارهای سیاست خارجی ایران است و تحقق آن برای سایر کشورهای عضو این سازمان نیز سودمند خواهد بود.

عمویی در مجلس درباره دستاوردهای اجلاس تصریح کرد: پیشنهاد گردهمایی وزرای خارجه کشورهای اسلامی که عمدتا عضو عدم تعهد هستند، در دفاع از مقدسات اسلامی و شان قرآن کریم هم در حاشیه این اجلاس طرح شده که می‌تواند در انسجام کشورهای اسلامی موثر باشد. همچنین این اجلاس فرصتی برای ارتقاء بیش از پیش دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان است تا سوتفاهم‌های احتمالی رفع و روابط دیپلماتیک توسعه یافته، جایگزین شود.

نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به اشتراکات متعدد فرهنگی و تاریخی، عاطفی، دینی و حتی خویشاوندی بین مردم ایران و مردم جمهوری آذربایجان گفت: از این جهت هر تلاشی برای رفع سوء تفاهم‌ها در روابط ایران و آذربایجان گامی رو به جلو است و نقش آفرینی آسیب زا و مداخله گرایانه رژیم صهیونیستی در روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در راستای تخریب این روابط تاریخی و خویشاوندانه صورت می گیرد.

عمویی ادامه داد: برای شفاف‌سازی گام‌هایی از طرف مسوولان دو کشور برداشته شده و اخیرا نیز تماس‌هایی بین وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ایران در راستای ارتقاء روابط صورت گرفته و اقداماتی نیز در این راستا پیش بینی شده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: به نظر می‌رسد اگر فضای منفی که علیه ایران در جمهوری آذربایجان توسط برخی از دشمنان شکل گرفته، رفع شود، قطعا جمهوری آذربایجان انتفاع بیشتری از روابط دوستانه با ایران حاصل خواهد کرد. جمهوری اسلامی مخالفتی با توسعه روابط آذربایجان ندارد بلکه موضع اصولی ایران، مخالفت با تغییر مرزهای ژئوپلتیک است.

وی با بیان اینکه ایران، جمهوری آذربایجان را جزیی موثر از کریدور شمال به جنوب می‌داند، گفت: توسعه این کریدور در راستای تقویت دو ملت است و روابط تجاری جمهوری اسلامی و جمهوری آذربایجان را ارتقاء خواهد داد.

نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: طبق سیاست دولت سیزدهم که توسعه و تقویت روابط با کشورهای همسایه و منطقه در دستور کار است، رفع سوء تفاهم‌ها گام های مثبتی برای منافع دو ملت خواهد بود.

عمویی خاطرنشان کرد: معتقدم جمهوری اسلامی ایران باید مشارکت فعالانه‌ای در اجلاس کشورهای عدم متعهد ایفا کند تا در مسیر همکاری با اعضای این سازمان در ارتقاء منافع ملی ما محقق شود.

وی افزود: همچنین از این فرصت باید استفاده کرد تا موضوعات روابط دوجانبه از منظر دیپلماتیک و عزتمندانه با طرف آذری به سرانجام مطلوبی برسد.

به گزارش ایرنا، نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد با عنوان «جنبش عدم تعهد؛ متحد و استوار در مواجهه با چالش‌های نوظهور» روز چهارشنبه (۱۴ تیرماه) با سخنرانی الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان آغاز شد و به مدت ۲ روز ادامه خواهد داشت.

حسین امیر عبداللهیان وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، سایر وزرای خارجه و معاونان وزرا و نمایندگان سران این جنبش از کشورهای مختلف در این اجلاس حضور دارند.

در حاشیه اجلاس قرار است امیرعبداللهیان با برخی از همتایان خود و معاونان وزرای خارجه از کشورهای فلسطین، سوریه، ازبکستان، اوگاندا، ترکیه، سومالی، بنگلادش، بورکینافاسو، اتیوپی، اندونزی، تونس، آفریقای جنوبی، هند و همچنین جیحون بایرام اف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان دیدار و گفت و گو کند.

سخنرانی تاتیانا والووایا مدیر دفتر سازمان ملل متحد در ژنو به نمایندگی از دبیرکل سازمان ملل متحد ادامه برنامه امروز اجلاس خواهد بود.

جنبش عدم متعهد در سال ۱۹۶۱ میلادی در اوج جنگ سرد در بلگراد پایتخت یوگسلاوی سابق تأسیس شد و شامل کشورهایی است که به هیچ‌یک از بلوک‌های قدرت جهانی (آمریکا و شوروی) وابستگی و تعهدی نداشته و به عبارتی در جبهه کمونیسم یا سرمایه‌داری نیستند.
این سازمان پس از جنگ سرد تاکنون به فعالیت خود ادامه داده است و ۱۲۰ کشور عضو آن هستند و ۲۱ کشور نیز به عنوان ناظر در این سازمان فعالیت می‌کنند.